De plaag van BN’ers

Het aantal BN’ers is zo aan het toenemen dat de mate waarin ze bekend zijn, alleen maar minder wordt. Want zie maar eens kans om ze allemaal te kennen. We worden er toch door overlopen? Wat  des te duidelijker maakt dat ook bekendheid een relatief begrip is en dat dus niet iedere BN’er gelijkelijk dat predicaat verdient, maar er ondertussen wel mee te koop loopt en er ook van wordt voorzien. Omdat het kennelijk toch gemakkelijk is om een flink stel van dat soort in voorraad en achter de hand te hebben. Die indruk wordt in ieder geval sterk gewekt door radio, tv, krant, theater en wat er al niet meer aan media en showbizz in dit land aanwezig is. Want nergens wordt er zo’n sterk beroep gedaan op die BN’ers die vanwege hun bekendheid blijkbaar bij uitstek geknipt worden geacht om een programma te dragen en kijkcijfers te genereren. Niet dat elk programma of uitzending of iedere krant gevuld wordt met een volgende bekendheid. Zo erg is het nog net niet dat we niet meer zonder hen zouden kunnen. Maar het gaat langzamerhand wel die kant op dat de BN’ers een plaag dreigen te worden waar de kijker, lezer en luisteraar het mee moet doen. Zonder dat helder wordt wat ze specifiek brengen. Omdat het misschien interessant en vertrouwd voor de mensen thuis zou kunnen zijn? Of zegt het iets over de gemakzucht bij de programmamakers en redacties die met de greep in de la met BN’ers sneller klaar zijn dan wanneer er anonieme deelnemers aan zoiets als quizzen en spelprogramma’s geselecteerd moeten worden.
 Maar wat mag dan de extra toegevoegde waarde van die BN’er zijn? Een echt bewijs is daarvan nog nooit geleverd. Zoals het daardoor zelfs de vraag wordt of juist die onbekende Nederlanders niet voor het zout of de krenten in de pap van die uitzendingen kunnen zorgen. Moet toch veel leuker en spannender zijn, omdat ze juist de grote onbekende vormen en dus stukken eerder garant staan voor verrassingen, onzekerheden en onverwachte wendingen. Want ze zijn minder gemakkelijk te managen dan die BN’ers die gerust meegaand zullen zijn omdat ze genoeg te verliezen hebben. Waardoor ze saai en voorspelbaar zijn en dus gaandeweg een plaag zijn geworden die niet meer uit de ether en de krantenkolommen te branden is. Wat de vraag alleen maar klemmender maakt om van hun verdwijning nu eens echt werk te gaan maken. Want genoeg is echt genoeg. Zeker als het gaat om van die BN’ers bij wie talent en kwaliteit niet de verklaring van hun bekendheid kunnen zijn. Wat bij het gros het geval is. Omdat wie echt getalenteerd en goed is, zich niet voor al die akkefietjes in laat huren om alleen als scherm – en tijdvulling te fungeren. Maar zoals gezegd zijn het velen, de meesten, die zich daar niet te goed voor achten en daardoor dus  duidelijk maken het ook niet te zijn.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De plaag van BN’ers

  1. Mack zegt:

    Iets voor tien van toen? Bekende Nederlanders die wel iets konden en die ook iedereen kende?

  2. Petet zegt:

    Het is inderdaad een plaag. Peter R, Jort, Ali, Mark-Marie, etc, het lijkt erop dat deze figuren op het mediapartk bivakeren en uitrukken wanneer ze ‘gevraagd’ worden. Het zijn ook nog BV’s die een flinke vergoeding toucheren om als zgn. deskundige oelewapper te mogen opdraven. Let wel het zijn bijna allemaal benadigde sprekers, zeg maar entertainers, die precies de televisiewetten kennen om het publiek te behagen. Wat mij stoort is hun onbeschaamdheid, de oogeblazen ego’s, ijdeltuiterij tot norm. En het lijkt erop dat dit de wet is van de media: aandacht willen en beroemd worden en rijk.

    • Margo zegt:

      Ze lijden allen aan het ‘aandachts-virus’. En de tv voldoet aan hun aandachtsgeilheid. Er is geen geld voor degelijke en informatieve programma’s, maar voor losers die denken dat ze het gemaakt hebben als met hun koppen op tv komen wel. Waar een klein land minuscuul in kan zijn.

  3. Margo zegt:

    Het is ook volkomen geaccepteerd dat mensen beroemd worden die in één ding vooral goed zijn: zichzelf beroemd maken. Verder presteren ze niets dat die roem rechtvaardigt. Zie bijv Paris Hilton en de Kardashians, waarbij de laatste een hele kliek betreft. Alles wat rondom zo’n kliek hangt wordt vervolgens ook wereldberoemd. In Nederland worden de kinderen van de celebreties van de lage landen ook vooruit geduwd en worden BN’ers 2e generatie, zoals Johnny De Mol (lelijke zoontje van John de Mol, producer en Willeke Alberti, zangeres), zoontje Brandsteder enzovoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s