Weerstand tegen de vrije markt

Het liberale idee dat de werking van de vrije markt wordt geregeerd door het welbegrepen eigenbelang van de individu met als uiteindelijk resultaat die optimaal functionerende en gelukkig makende samenleving, zal geen grein voor haar bewijsvoering bij mij vinden. Want als mijn handelen binnen die beoogde en vermeende marktdynamiek ergens door wordt geregeerd, dan wel toch door mijn weerstand tegen verandering. Die blijkt zelfs met de jaren manifester te worden. Met als het steeds van stal gehaalde argument dat alles tot dusverre toch zo lekker loopt, dus waarom moet het dan anders worden? Zodat al die vergelijkingssites aan mij niet zijn besteed, wars als ik ben van de consequenties die de keuze voor een andere leverancier op grond van zo’n prijs – en prestatievergelijking met zich mee zouden brengen. Die enkele keer dat ik er over dacht en dan toch bij anderen met die ervaring ging toetsen, zag ik meteen mijn geest al kruipen na alle verhalen die ik te horen kreeg. Alleen maar gedoe. Dat moest toch niet mijn voorland zijn, dat uitgeleverd zijn aan een abstract call-center en wekenlange telefonische onbereikbaarheid. Of ellenlange en meestal vruchteloze discussies over het al of niet betalen van abonnementsgelden wanneer een contract opgezegd wordt. Ik moest er niet aan denken.
Ik wilde gewoon geen gedonder, rust, dus kabbelde eigenlijk alles voort tot mijn genoegen, tot het moment dat voor mij een kruik zolang te water ging totdat die op een gegeven ogenblik barstte. Waarna ik echt gemotiveerd was om iets te doen, waarbij mijn welbegrepen eigenbelang natuurlijk niet bestond in het scoren van dat prijsvoordeel waarmee je zulke goede sier kunt maken op verjaardagen, feestjes en recepties, in die habitat waar de VVD en haar gedachtewereld het meeste opgeld doet. Nee, ik moest van mijn ergernis af, wat dan wel eigenbelang was, maar welke toch uit praktische noodzaak was geboren, namelijk door het beroerd functioneren van een aspect van die vrije markt, dat paradijs dat geen paradijs bleek te zijn. Wat dan zo maar kon bestaan in de beroerde bezorging van een krant waar maar geen verbetering in wilde komen of in die onbelemmerde telefonades op een vaste lijn. Want dan is mijn weerstand tegen verandering, dus bij zulk ongemak, wel snel gebroken en komt het ervan dat ik met die macht der gewoonte breek en een baken verzet om vervolgens op dezelfde voet verder te gaan. Zonder plaats voor het welbegrepen eigenbelang waar zo graag van wordt gerept. Aan mijn lijf niet die polonaise, als het in alle rust en zonder prijsvergelijking ook mijn tijd wel zal duren. Nu zonder vaste telefoonlijn en met de Volkskrant in plaats van de NRC.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Weerstand tegen de vrije markt

  1. Pet zegt:

    Ik ben dol op vergelijkingssites als het mij inzicht geeft in kwaliteit de waarde van een produc.,Aaan eerlijke concurrentie is niets verkeerd. Helaas verkoopt en vergelijkt men met valse informatie, en beloften worden niet waargemaakt. De rotte appels zijn nooit ver weg en het neo-kapitalisme is een gesel een dwangbuis, sommigen weten niet beter, onze minister-president noemt het ‘onze manier van leven’, onze vrijheid. 130 km per uur als vooruitgang.

  2. Mack zegt:

    Vroeger had je daar de consumentengids voor. Dat hadden ze nooit moeten veranderen! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s