Hoop en leven?

Bij Russische hackers kunnen bomalarms besteld worden.
Woerden, Steenbergen, Geldermalsen, Purmerend, Heesch en rellen tegen azc’s.
De groei en aanwezigheid van motorclubs zoals Hell’s Angels, Bandidos, Satudarah.
Matchfixing bij tennis, voetbal en doping bij atletiek, wielrennen.
Toenemend vuurwapenbezit in Nederland en dito stijging van geweld.
De weerklank van Trump, Wilders, Le Pen, PVV, Lega Nord, Front National.
Moslim-extremisten, Islamitische Staat en de dreiging van terreuraanslagen.
Syrië, Irak, Koerdistan, Afghanistan, Eritrea, Oekraïne, Rwanda, Burundi.
Het maatschappelijk debat over Zwarte Piet.
Het ongebreideld en intolerant geluid dat in de sociale media opklinkt.
Zo maar tien tekenen van deze tijd. En dan heb ik het nog niet eens over de verborgen armoede bij ruim 1 miljoen zzp’ers, en ook niet over al die pensioengerechtigden die er alleen maar op achteruit gaan. Het zijn net zo goed feiten die spreken, evenals de posities van minderheden en andere zekerheden, zoals daar de publieke omroepen zijn, die onder druk komen te staan. Verzorging van de wieg tot het graf, de vaste baan, ze kunnen vergeten worden, bestaan niet meer. De stinkende best en overleven, dat telt nog slechts plus de hoop op een lot uit de loterij. Waarmee een tableau haast compleet wordt, hoewel er nog meer details te bedenken en toe te voegen zijn.
Maar bijeen genomen is het genoeg om met gewicht de vraag te kunnen stellen of het vroeger dan toch echt niet beter was. O.k., die vaststelling kan op zich dan nog gelden, maar kan nooit het verhaal zijn waarmee je bij volgende generaties aan komt. Die moeten immers ook aanknopingspunten hebben om de moed erin te houden. Om nog even verder te gaan. Ik kan er het mijne van denken en de toekomst donker in zien, maar daar help ik dat mannetje bij mij tegenover, dat een jaar geleden geboren werd, natuurlijk niet mee. Want als die alleen maar te horen krijgt dat het allemaal niks is en nooit meer wat wordt, dan kan er net zo goed collectief een eind aan gemaakt worden. Zijn enige houvast is dat hij niet beter weet en deze misère zijn kader en uitgangspunt is en dat hij die maar voor lief moet nemen om ondertussen de andere kant op te kijken. Want wat moet hij anders om het hoofd boven water te houden, is de vraag die ik vanuit mijn perspectief nog kan stellen, als product van mijn tijd. Maar misschien, hoewel ik niet weet hoe, worden wetmatigheden anders en heeft hij zo de tools om zich te voegen naar de eisen van zijn tijd. En als dat dan zo zou zijn, is er nog hoop, die vervolgens doet leven en inhoud geeft. Ook voor die kleine Sef die bij mij tegenover woont.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hoop en leven?

 1. Dhyan zegt:

  Het is beter van niks iets op te bouwen dan weer terug moeten naar af.

 2. sjoerd zegt:

  De positieve kijk die ik in de zeventiger jaren had is bij mij ook helemaal weg…

 3. math zegt:

  Zoek even de datum 30 januari 1916 in het geschiedenisboek op. Was het honderd jaar geleden dan zo veel beter? Dat was de hel. De rimpelingen van vandaag komen we ook wel te boven, wanneer we de overbevolking en de religies terug dringen. Nog nooit zaten China, Rusland, USA, Iran en Turkije aan één tafel te vergaderen. Alleen reikte onze blik in de goeie ouwe tijd niet verder dan de horizon.

 4. pjotr zegt:

  Sommige zaken waren vroeger beter, andere niet. Ik zou niet graag teruggaan naar de tijd, dat in de winter de waterleiding bevroor en de bloemen op de ruiten van onze slaapkamer stonden. De tijd, dat katholieken en protestanten met de rug naar elkaar stonden; de tijd, dat je kon kiezen uit Nederland 1; de tijd, dat je naar een telefooncel moest (die het dan niet deed) om je familie te bellen; de tijd, dat je hooguit één keer in de week in bad kon; de tijd, dat je één keer per week schoon ondergoed (en andere kleren) kreeg. En nog veel meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s