De Tiende van Tijl

Het mag langzamerhand wel bekend zijn dat ik geen fervent televisiekijker ben. De kwaliteit van het gebodene is naar mijn smaak te vaak onder de maat, terwijl het gros van de programma’s ook nauwelijks aansluit bij mijn interesses. Zodat de spoeling meestal erg dun is en het vaker zoeken is naar een speld in een hooiberg om wat kijkplezier te beleven. De laatste tijd kom ik gelukkig wat meer aan mijn trekken, vooral dankzij tips die ik blijkbaar nodig heb om dat gevoel van ontmoediging te overwinnen. Gevolg is dat ik momenteel wekelijks naar een paar juweeltjes kijk. Allereerst natuurlijk de onvolprezen Floortje Dessing in haar zoektochten naar vergeten of onbekende oorden in deze wereld. Dan Victor Mids die ons illusies en trucs voortovert waarvoor zijn omgeving, de passanten daarin en ook de televisiekijkers de voorwaarden scheppen. En gisteren blijkt er zo maar een Dritte im Bunde te zijn verschenen in de persoon van Tijl Beckand die ons meeneemt en de weg wijst in de wereld van de klassieke muziek. Dat doet hij op een aanstekelijke en toegankelijke wijze, steeds met behulp van teksten welke per onderwerp haast de vorm van een column hebben, een informatief cursiefje. Met gisterenavond, de eerste uitzending van ‘De tiende van Tijl’ die al direct een schitterende ouverture was, welke muzikaal werd ondersteund door het Nederlands Blazers Ensemble.
Voor minder wordt het in dat programma niet gedaan en zit je als kijker echt op de eerste rij bij een optreden van de fine fleur van muzikaal Nederland. Luistergenot in optima forma, gecombineerd met kijkplezier dat werd verschaft door Tijl Beckand met zijn verhalen over de Engelse componist Eugene Goossens, over zijn Catalaanse vakbroeder en tijdgenoot Mompou, over Edvard Grieg, over de Rhapsody in blue en over strijkkwartetten, met in deze uitzending dus aandacht voor de eerste componist die zich daaraan waagde, Joseph Haydn, waarvan een deel uit een van zijn strijkkwartetten werd uitgevoerd. Kortom, het was van de eerste tot en met de laatste minuut gewoon genieten. Waarbij het nog eens extra hielp dat de onderwerpen elkaar snel opvolgden. Zodat er niet al te veel veel zitvlees nodig was om de uitzending door te komen en wat vaker juist het euvel is dat de drempel naar klassieke muziek verhoogt en haar toegankelijkheid vermindert. Daar was in deze ‘Tiende van Tijl’ absoluut geen sprake van. Reden genoeg dus om reikhalzend uit te kijken naar de tweede aflevering, welke volgende week donderdag op het programma staat, op Nederland 2 om 20.25 uur, een datum en tijd om vast te noteren, omdat het een aanrader is.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s