Daar langs de kust…..

In feite zouden er helemaal geen woorden aan vuil gemaakt moeten worden, omdat het haast voor zichzelf spreekt dat de Nederlandse Noordzeekust nog een beetje in haar natuurlijke plooi wordt gehouden. Die miljoenen Randstedelingen moeten immers naast hun deur ook wat te vermaken hebben op de mooie dagen die in aantal zullen toenemen dankzij de zich alsmaar meer aandienende klimaatverandering. Er moet niet aan gedacht worden dat de achterkant van de Noordzeestranden nog alleen maar zal bestaan uit torenflats en appartementencomplexen, zoals de Belgen dat al jaren geleden hebben voorgedaan op dat lullige strookje kust dat tot hun beschikking stond en waarvan de schaarste kennelijk niet opwoog tegen de geldzucht van vastgoedbaronnen en projectontwikkelaars. Want daardoor kon er van Blankenberge tot de Panne een doorlopende strook van cement en beton ontstaan, die duinen en alle natuur eromheen naar de andere wereld heeft geholpen. Je moet er geweest zijn en het gezien hebben om te kunnen geloven dat de mensensoort, weliswaar de Belg, in staat is om zijn natuurlijke omgeving zo naar de haaien te helpen.
En we zouden ons eigenlijk geen zorgen moeten maken dat dit ons voorland is of kan worden, ware het niet dat wij een minister hebben die ook daarover gaat en die volledig bezeten is van de tucht van de markt. Melanie met de lange naam en de rollende rrrrrr’s, aan wie wij wat dit aangaat zijn overgeleverd, gelooft in de heilzaamheid van het vrije spel van de economische krachten en marktpartijen zoals ze er evenzeer van overtuigd is dat de ondernemer, die immers in ons allen schuilt, alleen maar het beste met de mens en de wereld voor heeft en daarvoor beloond hoort te worden. Met in dit geval haar besluit om per 1 juli 2016 het algemeen bouwverbod aan de Nederlandse kust op te heffen, waardoor projectontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om in duinen en aan stranden te gaan bouwen. De nu al aanwezige plannen voor vakantiehuisjes, appartementen, hotelcomplexen en campings verraden al onverhuld wat ons land aan verloedering boven het hoofd hangt. Dankzij deze Melanie, de Minister van Verkeer en Waterstaat, die altijd staatssecretarissen had die voor haar de moeilijkste kastanjes uit het vuur haalden. Alsof zij haar eigen tekort en incompetentie vermoedde, of misschien zelfs wel kende en zich dus uit de wind hield. En hoe terecht dit zelfinzicht was, bewijst ze nu dus eens te meer met dit beleidsbesluit dat onze Noordzeekust, van Schiermonnikoog tot Cadzand, in nog geen twintig jaar in een betonwoestijn zal doen veranderen.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Daar langs de kust…..

  1. Emigrant zegt:

    Ooit, in de jaren zeventig, wilde een voortvarende burgemeester de historische Duitse stad Marburg, die in de oorlog gespaard was gebleven, in een eigentijdse betonwoestenij veranderen, met lekker veel parkeerplaatsen.
    Er is maar één oud pand afgebroken en door beton vervangen; toen kwam er een alomvattend burgerprotest op gang dat de voortgang van het project voorgoed onmogelijk maakte.
    Zo veel directe democratie wens ik ook Nederland toe. Veel belangrijker dan dat flut-referendum.

  2. sjoerd zegt:

    Gewoon met z’n allen er dwars voor gaan liggen… Of niets doen en hoepen dat Limburg gespaard blijft…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s