Het geweten van de KNAU

Over Roomser dan de Paus gesproken. En bezien in combinatie met het summum van hypocrisie. Resultaat is een cocktail die natuurlijk alleen maar in Nederland bereid kan worden. Want, tjonge, tjonge, wat kunnen wij toch zuiver op de graat zijn. Vooral als dat voortkomt uit wijsheid achteraf. Bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) weten ze er alles van en hebben ze inderdaad in de loop van de afgelopen halve eeuw wat dat aangaat een serieus track-record opgebouwd. Die bond was en is immers een bolwerk van conservatisme dat zich altijd schuil hield en de atleten de kastanjes uit het vuur liet halen, om als dat dezen lukte haantje de voorste te zijn om er omstandig mee te kunnen pronken. Maar evenmin te beroerd om diezelfde succesvolle atleten een trap na te geven als het in de kraam van de KNAU te pas kwam, ook al had het verder geen enkele relevantie, behalve dan dat de schone handen en het reine geweten van de atletiekbazen boven elke twijfel verheven moesten blijven. Met vandaag dus het meest verse staaltje van dat vermeende zelfreinigend vermogen van die sportbond, die weer eens uit dat welbekende vaatje meende te moeten tappen nadat Ria Stalman vorige week had erkend dat zij voorafgaand aan de Olympische Spelen van 1984, waarop zij een gouden medaille op het discuswerpen veroverde, doping had gebruikt om op het juiste moment de goede vorm te pakken en succes te kunnen boeken.
Wat haar dus ook lukte, waarna horden Nederlandse atletiekbestuurders daar uiteraard goede sier mee maakten. Alsof dat goud eigenlijk alleen maar aan hen te danken was. Maar met dezelfde snelheid als waarmee zij toen vooraan stonden, trokken zij zich nu dus terug na die bekentenis van Ria Stalman over iets dat eenendertig jaar geleden gebeurd was, en dat naar de maatstaven van het huidige internationale dopingbeleid met inbegrip van de bijbehorende sancties, al hoog en breed verjaard was. Zodat Ria haar goud niet hoefde terug te geven en haar Olympische titel bleef waar hij al die tijd al was. Bij Ria Stalman en niemand anders. Maar de KNAU zou de KNAU niet zijn als haar werkelijkheid niet afweek van de internationaal geaccepteerde gang van zaken. Haar bobo’s zijn nog altijd gidsen van de sportieve moraal en het bijbehorend geweten. Want waar ben je anders Nederlander voor? Maar tegelijk zijn ze daarmee ook die padvinders die gedoemd zijn te verdwalen op hun eigen wegen alsook meer in de kijker terecht te komen. Of moet het oordeel anders luiden over hun besluit om Ria Stalman het erelidmaatschap van de atletiekbond met ingang van direkt te ontnemen en ook haar Nederlands record vervallen te verklaren? Dat is toch die hypocriete trap na naar iemand die altijd als boegbeeld fungeerde, maar nu eens de nek uitstak om die positie nog meer cachet te geven. Wat aan het bestuur van de KNAU voor de zoveelste keer niet bleek te zijn besteed.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s