Mindf*ck

Het zou hem zonder twijfel een doorn in het oog zijn geweest, als hij er al naar gekeken had, onze staatssecretaris van Onderwijs en Media, die er haast prat op gaat dat hij niks met tv heeft, er ook niet naar kijkt, maar er wel voor verantwoordelijk is en er daarom ook een mening over heeft. Sander Dekker, want die is het, draait er zijn hand niet voor om om bij tijd en wijle wat proefballonetjes over het doel en de plaats van de publieke omroep op te laten. Hij heeft er weliswaar geen verstand van, maar is nu eenmaal ingehuurd om er wel wat van te vinden. En zo vindt hij dus, en hij laat niet na om dat te blijven herhalen, dat er op de publieke omroep in principe geen plaats is voor amusement. Daarvoor zijn RTL en SBS in het bestel opgenomen, om voor de afleiding, de lach en de ontspanning te zorgen, terwijl het op Nederland 1, 2 en 3 informeren geblazen behoort te zijn, met daartussendoor de vleugen cultuur, die immers ergens een plaats moeten krijgen. Aldus die Dekker, de politieke baas van de publieke omroep, die beslist niet zal hebben gekeken naar zo’n amuserend programma dat gisteren op Nederland 3 werd uitgezonden en dat daar ook typisch thuis hoorde omdat het gewoon weer eens ander amusement bracht dan dat waarvan er dertien programma’s in een dozijn gaan.
Baanbrekend en onderhoudend was het zonder dat het meteen van een etiket voorzien kon worden. Het bewoog zich in elk geval op het breukvlak tussen goochelen, hypnose, illusionisme en paragnostiek, waarvoor nu eens niet het theater was opgezocht, maar de openbare ruimte, het kantoor en een opnamestudio. Waar verrassende staaltjes van noem het maar misleiding werden getoond, met de ‘slachtoffers’ ervan op de eerste rang. Omdat het zich steeds direkt onder hun ogen afspeelde, met in de hoofdrol Utrechtenaar Victor Mids, die als afgestudeerd arts vooral gefascineerd was geraakt door de rol, die de menselijke geest alsook diens fysiek kan spelen bij het uitvoeren en het slagen van bijvoorbeeld goocheltrucs. Hij verricht daarnaar zelfs promotie-onderzoek, terwijl hij daarnaast dus door middel van deze programma’s ook amusant veldwerk en praktijkoefeningen verricht, die vooralsnog wekelijks op Nederland 3 in de avonduren in beeld worden gebracht en in mij een aandachtige kijker hebben gevonden, welke eigenlijk alleen nog maar hoopt dat staatssecretaris Sander Dekker er met zijn handen en mening vanaf kan blijven.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Mindf*ck

 1. Mack zegt:

  Heb Victor Mids vorig jaar een keer gesproken. Best knap wat die allemaal doet, al snap ik sommige van zijn trucs. Dat heb ik bij Hans Klok niet.

 2. terrebel zegt:

  Soms ben ik blij dat ik zo weinig televisie kijk. Maar ik begrijp dat cultuur niet onderhoudend mag zijn? Dus Zwarte Piet en voetbal zijn volgens Sander Dekker geen cultuur? Interessant! Of is dat misschien rechtse cultuur en mag alleen ‘linkse’ cultuur op de publieke zenders? Zucht, ik vind het allemaal maar ingewikkeld. Waren maar gewoon de Russen weer de schurken. O, wacht!

 3. sjoerd zegt:

  Voor mij mogen de publieke omroepen meteen einde oefening zijn. Dat past niet meer in deze tijd en kost alleen maar belastinggeld.

 4. Margo zegt:

  Over mind fuck: heel knap, maar ik vind er niets meer aan. Ik ben meer benieuwd hoe hij het flikt, maar dat gaat hij niet uitleggen en het is reuze voorspelbaar dat hij dat allemaal kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s