Olifanten in Born

Gevoel voor verhoudingen is een te kostbaar goed dan dat het nog bij FNV Bondgenoten verwacht moet worden. Verantwoordelijkheidsbesef idem dito met een sterretje. Met de blik op oneindig en als een olifant door de porseleinkost, dat is ongeveer de strijdmethode van die vakbond, die daarmee nog altijd zijn leden van dienst denkt te zijn. In Born, bij Nedcar kunnen ze er over meepraten nu dat bedrijf als speerpunt wordt gebruikt in landelijke acties voor een betere CAO, meer zeggenschap over roosters en voor maatregelen die ouderen moeten ontzien. Dus wordt er nu bij Nedcar niet eens 24 uur, maar 48 uur daarvoor gestaakt, heeft men bij de bond beschikt zonder verder over implicaties en consequenties na te denken. Wat dus bij BMW, opdrachtgever van Nedcar, dus wel ijlings gebeurde, gewend als men daar is om snel te schakelen. Want bij de aankondiging van die staking werd per ommegaande vanuit het Duitse hoofdkwartier beslist dat de productie van enkele duizenden Mini’s met onmiddellijke ingang overgeheveld werd naar de zustervestiging in Oxford. Met als gevolg dat tegen enkele tientallen banen in Born dag met het handje kan worden gezegd. Waarvoor FNV Bondgenoten in een aantal Limburgse huiskamers van harte zal worden bedankt, waar nog niet zo lang geleden, iets meer dan een jaar, luid werd gejuicht, zoals ook elders in de provincie, over het weer tot leven komen van het produktieproces in Born.
Nadat nagenoeg iedereen, provincie, VDL, gemeentebesturen, de landelijke overheid daarvoor zijn stinkende best had gedaan. Het was dan ook meer dan een druppel op een gloeiende plaat, deze bijdrage tot de economische heropleving van dat zo lang zieke Zuidelijkste Zuiden, die daar dus weer hoop op beter introduceerde, vooral op de lange termijn. Maar kom daarvoor dus niet bij FNV Bondgenoten die aan die vergezichten geen enkele boodschap heeft, omdat ze bij die club niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is en tevreden zijn met dat eerste gewin, wat het gemakkelijkst te halen zou zijn door de boel gewoon plat te gooien. Laat staan dat erna gedacht wordt wat de gevolgen daarvan zijn. Vandaar dat Born gewoon aan de beurt was en stakingspiketten mocht draaien en er geen enkele bondsbestuurder er wakker van lag, omdat diens baan niet in het geding was. Want zo gemakkelijk is het natuurlijk wel strijd te voeren als de stakers het menselijk schild voor je zijn. En even eenvoudig om de grote mond op te zetten achter de ruggen van die actievoerende massa. Voor dat soort heldhaftigheid zonder enig verantwoordelijkheidsbesef moet je vooral bij FNV Bondgenoten zijn. In Born weten ze daar inmiddels misschien nog niet alles, maar toch meer dan genoeg van.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Olifanten in Born

 1. math zegt:

  Waarom komt er niet een werknemer tegen in het geweer? Ik hoor en zie hem niet in de media.
  Angst?

 2. sjoerd zegt:

  Ik sluit me bij Math aan, ze hebben het ooit eens bij DSM geprobeerd. Daar stond ook alleen het bestuur buiten…

 3. pjotr zegt:

  Van een senior met brede maatschappelijke betrokkenheid had ik een meer genuanceerde visie verwacht. Zeker van een voormalig personeelsfunctionaris.
  Nedcar is immers onderdeel van VDL, een van de grootste metaalwerkgevers van het land. Die vaak maatgevend is voor de rest. Logisch, dat acties daar (ook) plaatsvinden.
  Dat er een groep van 700 werknemers het aandurft om te gaan staken vind ik dapper. Dat in een globaliserende wereld een internationaal concern als BMW meteen een “afstraffing” geeft, geeft mijns inziens aan, dat er meer werknemers de moed zouden moeten hebben zich tegen dergelijke concerns te verzetten. Want van die concerns is het toch de bedoeling dat werknemers uiteindelijk genoegen nemen met een “chinees” salaris van maximaal 3 dollar per dag en een werkweek van 7 dagen van 12 uur?

  • robschimmert zegt:

   Plaats mijn onbegrip meer in het perspectief van de moeizaam teruggewonnen werkgelegenheid in Limburg, die met dit soort drieste acties die vanuit Utrecht worden aangestuurd, op het spel wordt gezet. Dat vind ik gewoon onbekookt. En of BMW de Nedcar-medewerkers tegen chinese salarissen wil laten werken, betwijfel ik. Want dat zou een kant van een medaille zijn, waar het zich als grote speler op een competitieve markt niet mee zou helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s