Het NOC en de glazen bol

Eén keer per jaar, aan de vooravond van het begin van de Tour de France, waag ik mij aan een voorspelling over de afloop van die wielerronde en geef ik aan welke renners de eerste tien plaatsen zullen innemen in het eindklassement. Die prognose is enerzijds gebaseerd op mijn beeld dat ik in de loop van het wielerseizoen heb gekregen van de krachtsverhoudingen in het peloton. Anderzijds is er ook nog zoiets als mijn theewater dat mij daarbij stuurt. Er is verder niks serieus aan en dat ik de plank elk jaar danig missla, staat eigenlijk al bij voorbij vast, maar maakt de lol van dat voorspellen er niet minder om. Want voorop staat dat het een aardigheidje moet blijven en dus geen enkel gewicht verdient. Vandaar dat pools en toto’s en weddenschappen nooit aan mij besteed zijn en reden waarom ik met eigenlijk stijgende verbazing nu kennis neem van het bestaan van een of ander bureau dat echt in alle ernst voorspellingen doet over het aantal medailles dat de Nederlandse afvaardiging bij de Olympische Spelen in Rio zal gaan halen alsook over de plaats die wij gaan innemen in het medailleklassement. En geloof het of niet.
Het Nederlands Olympisch Comité is een van de beste klanten van dat bureau Infostrada. Logisch ook, want die bobo’s moeten in hun bestuurlijke eenzaamheid ook iets van voorpret te proeven hebben. Zelfs gebakken lucht smaakt dan kennelijk goed. En zou je ook niet als je zo maar voorgespiegeld krijgt dat onze jongens en meisjes 31 medailles gaan halen, zes gouden, tien zilveren en vijftien van brons, bij de Spelen van de komende zomer? En dat alles volgens gegevens die zijn vastgelegd in de Virtual Medal Table, die tot stand komt door het volgen van uitslagen van sportwedstrijden. Kinderwerk in feite en eigenlijk een doorgeschoten hobby van wat schooljongens die ook wat op hun pc of tablet te doen wilden hebben. Maar dat een chef de mission van het NOC er lyrisch van wordt, er wat mee kan en zijn goede geld er graag voor over heeft, geeft op zijn minst te denken, als het al niet iets over zijn visie en inhoud zegt wanneer hij zich zo wil laten leiden door waarzeggerij en de glazen bol. Dan kan zo’n Nederlands Olympisch verhaal toch nauwelijks nog een serieuze kwestie genoemd worden?
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het NOC en de glazen bol

  1. sjoerd zegt:

    Pure onzin gaat er dan door me heen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s