Het geluk van Limburg

Als er één boek genoemd moet worden vanwege de speciale betekenis ervan voor mij, dan is dat wel “Het geluk van Limburg” van de hand van Marcia Luyten. Niet zozeer vanwege een literaire verdienste, hoewel het met een meer dan vaardige hand geschreven is, als wel door het feit dat aan mij daarin in driehonderdvijftig bladzijden een samenhangend beeld is gegeven van de neergang van Zuid-Limburg na de sluiting van de mijnen. En dat beeld krijgt met name kracht doordat het niet slechts een minutieus verslag is van de opeenvolging van gebeurtenissen en de voorafgaande geschiedenis die daarmee in verband stonden. Het hele verhaal krijgt echt body en een gezicht doordat in het hele verhaal de beschrijving van het leven van zanger-cabaretier Jack Vinders plus zijn familie nauwgezet is verweven, de rode draad vormt. Met als gevolg dat de glorie, de neergang en het lijden van de Oostelijke Mijnstreek en vooral van Kerkrade en de wijk Heilust aan de hand daarvan maar al te tastbaar wordt gemaakt. De vereenzelviging met die hoofdpersoon wordt door de toegankelijke stijl van schrijfster Marcia Luyten daarmee des te gemakkelijker.

Waardoor voor mij alle stukjes van de recente streekgeschiedenis zoals die zich in de veertig jaar dat ik nu in Zuid-Limburg woon, voor mijn ogen staps – en broksgewijs ontrolde, konden samenvloeien in deze afgeronde vertelling, uiteenzetting en ook analyse van dit bijna tragische, jongste verleden van plaatsen als Heerlen en Kerkrade. Zonder dat er enige sprake is van beklag of plaatsing van de schuldvraag buiten de provincie en de regio. Maar wel met de verklaring waarom alles is gegaan zoals het is gegaan, toegespitst op de vorm en de aard van de lotgevallen van Jack Vinders en zijn familie. Waar ook alle afstandelijkheid verdwijnt, als Marcia Luyten deze met voelbare warmte en toewijding beschrijft en dan de lezer zo dicht nadert dat de gevoelige snaar aan het eind van het boek beslist geraakt wordt. Althans zo verging het mij voordat ik de conclusie moest trekken dat “Het geluk van Limburg” voor elke Limburger een must is en voor ieder daarbuiten een absolute aanrader om de ziel en de cultuur van de Zuidelijkste Nederlandse provincie te kunnen begrijpen of aan te voelen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het geluk van Limburg

  1. math zegt:

    Zet het meteen op mijn lijst.

  2. Sjannes zegt:

    Een recensie, naar mijn hart. Ik heb hetzelfde ervaren bij het lezen van dit boek. Eindelijk begreep ik meer van het land waar ik vandaan kom!

  3. sjoerd zegt:

    Een triest stukje geschiedenis. Ik moet ook eens even gaan kijken waar ik dit boek op de kop kan tikken. Ben ik verdorie vanmiddag in Maastricht geweest…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s