Top 2000 Café

Sta mij nog even een terugblik op het staartje van het oude jaar toe. Het is zoiets als het laatste beetje kruim opruimen. Het gaat daarbij over dat toetje dat de Nederlandse luisteraar krijgt opgediend in de vorm van de Top 2000. Op zich is daar al genoeg over gezegd in voorgaande jaren. Omdat we inmiddels een jaar verder zijn, is er wat mij betreft ook niks veranderd aan de uitgekwauwde toestand waarin die formule dus al langer verkeert. En er zou ook niets meer over te zeggen zijn, als er dit jaar aan die eindejaarsuitzending niet een nieuwe dimensie was toegevoegd. Want via NPO Cultura en Ziggo Kanaal 999 bleken zomaar vanaf Tweede Kerstdag beelden thuis te worden gebracht van het zogenaamde Top 2000 Café dat blijkbaar is opengesteld tijdens dat achtereenvolgens draaien van die tweeduizend plaatjes in die vijf, zes dagen dat dat in beslag neemt. Op zich weinig opwindends aan als er en passant een oog op werd geslagen, op die beelden van zo’n disc-jockey die even uit zijn eigen onzichtbaarheid mocht treden en voor het zicht van de camera’s even kon performen ten overstaan van de bezoekers van die uitspanning en voor de ogen van toevallig kijkend Nederland.

Hoewel na lang kijken redelijk overdreven en zelfs op momenten wat overspannen, omdat het in feite alleen maar om het draaien van plaatjes ging en niet om alle ritimische bewegingen van die dj zelf. Maar zijn – want het waren natuurlijk alleen maar mannen – bijna-uitsloverij werd uiteindelijk glansrijk overtroffen door de aanstellerij van het toegestroomd publiek, hoofdzakelijk blank en van middelbare leeftijd. Want dat pakte zijn kans in het besef van draaiende camera’s geheel om vooral het beeld ongegeneerd te vullen met alle denkbare fratsen, maar wel op de maat van de gespeelde muziek. Tot vervelens toe en eigenlijk zonder ophouden, om de gezelligheid er vooral in en hoog te houden, dan wel de schijn ervan te wekken, zonder rekening te houden met de gekromde tenen en plaatsvervangende schaamte bij ieder die dit schouwspel gezien moet hebben en geen andere konklusie zal hebben getrokken dat het bij elkaar goed was voor deze ene keer, maar in het vervolg absoluut achterwege moet blijven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media. Bookmark de permalink .

2 reacties op Top 2000 Café

  1. Margo zegt:

    Niet gezien en ook weinig van gehoord. Als Nederlanders in beweging komen en uitbundig worden wordt het snel als aanstellerij aangemerkt. Waarom?

  2. sjoerd zegt:

    Ik snap niet hoe je erbij komt om daarna te gaan zitten kijken… Zou in mijn hoofd niet opkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s