‘Publieke werken’

Het is het beste om maar meteen met de deur in huis te vallen en met de conclusie te komen dat de Nederlandse film “Publieke werken” ronduit teleurstellend is. Wat als meest positieve indruk achterblijft, is het fraaie spel van de twee Nederlandse acteurs Gijs Scholten van Aschat en Jacob Derwig. Maar ja, dat zijn dan ook een paar namen. Voor het overige zal het met name voor diegenen die na lezing van het gelijknamige boek van Thomas Rosenboom benieuwd zijn hoe de verfilming ervan is, op een stevige tegenvaller uitlopen. Iets anders is er niet te maken van alle kunstgrepen die de regisseur heeft toegepast om van de intrigerende en tegelijk lijvige roman van Rosenboom een aantrekkelijke publieksfilm te maken. Met als gevolg een aantal scenes waar je als lezer echt niets mee kunt. Zoals al de heftige verkrachting waarmee de film inzet maar waarnaar het vergeefs zoeken is in het oorspronkelijke verhaal. En zo doemen er meer vondsten op die door de scenarist bedacht moeten zijn, maar de kijker-plus-lezer in mij voor totale raadsels stelde.

Waaronder het eind van de film dat wel erg happy werd en nauwelijks overtroffen wordt door de eerste de beste soap op de vaderlandse tv. Bijna te plat en te goedkoop voor woorden en een smet op de film en met name de acteerprestaties die, zoals gezegd, er echt niet om logen. Maar de grootste beperking van de gehele film school wel in de krampachtige poging om de twee verhaallijnen die Rosenboom in zijn boek zo subtiel uittekende en ten slotte verknoopte, ook op het bioscoopdoek zichtbaar te maken. Met als uiteindelijk resultaat een voortdurende opeenvolging van korte shots die de bedoelingen van Rosenboom zichtbaar moesten maken, maar per saldo tot een onrustige, om niet te zeggen chaotische verfilming leidden, welke bij mij een absoluut onvoldaan gevoel nalieten en mij opzadelden met de klemmende vraag of dit het nou was en of deze film nog wel de neerslag van de fraaie roman “Publieke werken” genoemd mocht worden. Iets anders kan ik er tot mijn spijt hier niet van maken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op ‘Publieke werken’

  1. Rob Alberts zegt:

    Jammer!
    Vriendelijke groet,

  2. André Holleman zegt:

    Mee eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s