De liberale praktijk

Het liberalisme is een optimistische filosofie en theorie, welke voor alles uitgaat van de goedheid van de mens die onvermijdelijk leidt tot de best mogelijk ingericht wereld, mits de gang daarheen in maximale vrijheid gebeurt en zonder dat aan die goedwillende mens een belemmering wordt opgelegd in dat streven daarnaar. Maar hoe weerbarstig de praktijk zich verhoudt tot die theorie hebben VVD’ers de afgelopen jaren maar al te zeer bewezen toen zij inderdaad die ruimte kregen om tot een beter Nederland te komen. Want geen mens bleek zwakker dan de liberaal die de macht binnen het bereik en in handen had gekregen. Met het eigen belang als voornaamste drijfveer en het hemd dat nader was dan de rok als de hoeksteen van de liberale praktijk in de vaderlandse politiek.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

6 reacties op De liberale praktijk

 1. Ximaar zegt:

  Ik zie de VVD niet als liberaal, eerder als egoïstisch-kapitalistisch-conservatief. D66 komt meer in de buurt van Liberaal net als GroenLinks en bijvoorbeeld de VPRO. Dat ze veel kiezers trekken komt nota bene door iets dat totaal niet liberaal is en ooit uit de koker van de PvdA kwam. Kom er eerweeks op terug met een aanvullend blogbericht.

  • robschimmert zegt:

   Over de echte signatuur van de VVD zou een stevige boom opgezet kunnen worden. Wat voor een club die zich nadrukkelijk liberaal noemt, het meest vege teken is.

   • Mack zegt:

    Waarom zou de VVD niet liberaal zijn? Vrijheid voor het individu en weinig overheidsbemoeienis, dat is het liberalisme.

    • robschimmert zegt:

     Nou, het liberalisme van de VVD heeft toch wel een zwaar conservatieve tint met haar accenten op de vrije markt, laissez-faire en laissez-aller en de daardoor maximale ontplooiingskansen voor het individu. Waar onze vrienden van de VVD op hun manier ook best vorm aan kunnen geven. Maar hoe komt de kansarme of kwetsbare individu weg in het gedachtengoed van deze VVD?

    • Mack zegt:

     Niet best. Maar dat is een ander punt. Dat heeft toch verder niet te maken met het feit of VVD liberaal is?

 2. robschimmert zegt:

  @ Mack: Ik ben een logje aan het schrijven over nog zo’n lekker voorbeeld van de liberale praktijken die maar niet schijnen te kunnen stoppen. Ik vraag je alleen maar af te wachten. Met een uurtje staat het hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s