Onze handbalvrouwen

Om eerlijk te zijn. Ik heb geen minuut gezien van de prestaties van de Nederlandse handbalvrouwen tijdens het Wereldkampioenschap in het Deense Herning. Ik heb het me dus allemaal moeten laten vertellen. Ik kwam dus de loftuitingen, de jubel die bijna in extase overging, tegen op Teletekst, op Facebook en in krantenverslagen en interviews. Ik heb alleen maar begrepen dat het damesteam de sterren van de hemel heeft gespeeld en de internationale handbalwereld haast met stomheid heeft geslagen door haar opzienbarend fraaie spel en dus prachtige resultaten die leidden tot een finale plaats en een dik verdiende zilveren medaille. Ik citeer slechts en neem het ook voetstoots aan omdat de lof en het applaus maar bleef terugkeren. Waardoor de Nederlands handbalvrouwen een dik omrande ereplaats krijgen in mijn portret van de dag.

nederlands handbalteam

Met daaraan toegevoegd een kanttekening en overweging van mij meer in algemene zin, met daarin tegelijkertijd ook begrepen de vraagstelling hoe het toch kan dat dit in een paar jaar tijd het vierde Nederlandse vrouwenteam is dat zo excellent op een groot podium presteert in een sport die wereldwijd beoefend wordt. Want onze handbalsters werden in hun eclatant succes voorafgegaan door de turnsters, de waterpolospeelsters en de hockeysters. Hier kan nauwelijks nog sprake van toeval zijn. Hoogstens dat het opvalt dat de representanten van een toch betrekkelijk klein land zulke sterke prestaties in teamsporten leveren. En telkens zijn het dus vrouwen. Zegt dit iets meer over hun maatschappelijke positie, juist in Nederland? Of is hier een samenloop van omstandigheden aan de orde?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Onze handbalvrouwen

  1. sjoerd zegt:

    Vrouwen zijn hier meer geëmancipeerd… Om het maar eens voorzichtig uit te drukken.

  2. math zegt:

    Emancipatie, gelijkwaardigheid en lichaamslengte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s