Europa en de windturbines

Het afgelopen jaar is eens te meer duidelijk geworden dat de Europese eenwording dreigt af te glijden tot een inhoudsloos begrip en eigenlijk nog alleen zichtbaar wordt in de Brusselse regelgeving op de vierkante centimeter. Voor het overige lieten bijvoorbeeld de Griekse crisis en de hele vluchtelingenproblematiek zien dat uiteindelijk elke lidstaat zijn eigen naad naait en voor de rest de boeren in het Europese hoofdkwartier lekker laat dorsen. Mogelijk dat die constatering of zelfs conclusie voor menigeen een verrassing en onverwachte teleurstelling betekende. Wie zijn ogen al langer de kost heeft gegeven en bijvoorbeeld nauwlettend de activiteiten van buurlanden in grensgebieden heeft gadegeslagen, kan hier toch bijna niet van hebben opgekeken. De Limburger kan en zal het met Duitse en Belgische buren in zijn achtertuin niet zijn ontgaan dat bestuurders in die landen en hun regio’s in hun praktijk er blijk van geven een heel beperkte horizon te hebben, een die tot hun eigen landsgrens reikt, met daarachter niets of op zijn minst een niemandsland waar verder dus geen rekening mee hoeft te worden gehouden. Vandaar dat er links en rechts bij grenspalen en – overgangen zo gemakkelijk windturbineparken worden opgetrokken, waarbij de overlast in de vorm van horizonvervuiling en geluidsoverlast de buren ten deel valt zonder dat deze er ook maar in enig opzicht van profiteren. Dat voordeel valt aan het eigen volk toe, omdat daar ook alles begint en ophoudt. Zo ongelijk blijkt alles te zijn verdeeld in dat ene Europa, met de Duitsers als de pikeurs in die oneerlijke lastenverdeling.

Zie de royale parken die zij aangelegd hebben tegen de Nederlandse grensplaatsen Bocholtz, Koningsbosch en Bourtange aan, waarbij ik er ongetwijfeld vergeten ben. Maar deze bouwkundige monsters heb ik dus met eigen ogen mogen aanschouwen. En omdat goed voorbeeld kennelijk goed doet volgen, hebben de Belgen ook het plan opgevat om achter de tuin van het kasteel in Eijsden, in hun Moelingen ook wat van die windturbines te plaatsen. Ja, ook van deze buren moeten we het dus hebben, als we dat al niet wisten dankzij hun kerncentrale in Doel die natuurlijk lekker taktisch was geplaatst op de grens met ons Zeeuws – Vlaanderen. Hoewel onze Zuiderburen dat kunstje ook niet zelf uitgevonden hebben, maar gretig leerling waren van de Franse tovenaar die wel weg wist met zijn grote kerncentrale. Die werd niet voor niets in de periferie bij de Duitse grens geplaatst, in de negorij die Cattenom heeft, want daarmee ook gelijk iets weg had van een soort verlate herstelbetaling met gelijke munt. En dat allemaal binnen de grenzen van dat oude Europa dat opeens eenworden moest. Wat veelvuldig met de mond werd en nog wordt beleden, maar per slot van rekening een dode letter is, als die gedachte, dat idee niet echt zo omarmd wordt dat het deel van het systeem van mensen wordt. En zover van dat ene Europese huis zijn we dus wel als de praktijk van de windturbines als pijnlijk voorbeeld wordt genomen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Europa en de windturbines

  1. math zegt:

    Weer een pleidooi dat we tot elkaar veroordeeld zijn. Des te meer zullen we het toch samen moeten rooien op deze ene kleine planeet. Nationalisme is geschiedenis en absoluut geen alternatief voor de toekomst.

  2. sjoerd zegt:

    Je vergeet te vermelden dat de plaats bij Moelingen historisch gezien zeer ongelukkig is gekozen. Dit is historische grond waar waarschijnlijk nog resten liggen van oude verdedigingswerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s