Onwezenlijke correctheid

Met ongemak heeft het nauwelijks iets van doen. Ook de lachspieren blijven onaangeroerd. Noem het maar onwezenlijk. Dat komt het dichtst in de buurt van het gevoel dat mij telkens bekruipt als er weer zo’n mening of citaat passeert welke bol staat van politieke correctheid en gestoffeerd lijkt met de vrees voor glad of anders wel één nacht ijs. Wat wordt er niet op een goudschaaltje gelegd? In een alsmaar verder polariserende omgeving, waarin alles gezegd wordt en ook mag worden, omdat men dat nu eenmaal vindt, is er dus ook dat andere uiterste dat zich kenmerkt door koudwatervrees en de angst de handen te branden aan om het even welke vermeende gevoeligheid. Zo dik als de huiden zijn, zo lang blijken tegelijk de tenen van de samenleving geworden. Wat tot allerlei fratsen en bokkensprongen in het denken en in het taalgebruik leidt, waarover het lachen al snel vergaat om nog alleen onwezenlijke gevoelens op te roepen. Want er zijn van die uitwassen, en het worden er ook nog meer, waar ik mij geen raad mee weet. Zoals die vervanging van het woord ‘bemannen’ door ‘bemensen’ om elke toe te dichten vooringenomenheid uit te sluiten. Wat klein bier is en het beginnetje van alle volgende curieuze escapades die er zich op richtten om discriminatie, de uiting ervan of zelfs de gedachte eraan te vermijden of uit de wereld te helpen. Waar dus de discussie over Zwarte Piet vandaan kwam en ook toe leidde.

Met de regenboog – Piet als ongelooflijke uitkomst en de tevredenheid dat daarmee kwetsing van onze zwarte medemens weer een graadje minder was geworden. Hoe onnozel kun je zijn om in dat effect te geloven als het beeld van een huidskleur of ras en het bijbehorende oordeel in het systeem van mensen zit en daaruit zeker niet verdwijnt door zulke symptoombestrijding. Maar ook politieke correctheid kent haar overtreffende trap. De weg kan nog frappanter kwijt geraakt worden, zoals de wereld van de Rijksmusea nu laat zien. Want daar is besloten om alle raskenmerken uit benamingen van schilderijen te elimineren. Vanaf nu bestaan er dus geen negers, hottentotten, mongolen, indianen en eskimo’s meer, om mij maar tot de meest sprekende voorbeelden te beperken. Dat worden zogezegd gele en zwarte mensen of mensen met een geestelijke beperking. Oftewel, vermijd verder namen of rasaanduidingen en vervang ze door een neutraler begrip en de discriminatie zou uit de wereld zijn. Vandaar mijn onwezenlijk gevoel als dit in bittere ernst en ook alsmaar in breder kring verkondigd wordt en ook handen en voeten krijgt in een wereld die mij alsmaar vreemder aan het worden is. Nog los van mijn twijfel of ze daardoor ook beter wordt en de mensen in kwestie gelukkiger.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

4 reacties op Onwezenlijke correctheid

 1. Thérèse zegt:

  Wat goed verwoord! Ik vond het zo vreemd toen ik las van de negers enz. En hoe moeten wij dan de Indianen noemen?? Roodhuiden weer?

 2. Margo zegt:

  Zwart mag je ook niet zeggen hè? 😉 Bij een van de schilderijen stond: zwarte bediende … Terwijl die aanduiding zwart alleen voor blinden nodig zou zijn, ware het niet dat zij ook de tekst niet kunnen lezen en het verder totaal irrelevant is wat de kleur van iemand is,

 3. sjoerd zegt:

  Vraag ik me af wat ze met al die Limbo’s doen…

 4. Dhyan zegt:

  Dat doet me denken aan de leerling die zich, samen met de klasonderwijzeres, bij het schoolhoofd moest vervoegen omdat hij zicht ten aanzien van zijn onderwijzeres had uitgelaten als ‘achterlijke trol’, de leerling vroeg of het dan wel was toegestaan om een achterlijke trol ‘klasonderwijs’ te noemen, hetgeen wel bleek toegestaan en aldus afscheid nam met een uitdrukkelijk ‘nog een fijne dag klasseonderwijzers’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s