Nederland, musical-land

Nog zo’n raadsel dat voor mijn gevoel typisch aan Nederland kleeft en naar de oorzaak waarvan het gissen blijft en nog meer naar de reden van haar populariteit. Ik snap er in elk geval niks van, kan er met mijn pet totaal niet bij. En ik kan mij ook niet voorstellen dat ik de enige met dat volkomen onbegrip ben. Want vertel mij maar waar dat onpeilbare succes van het fenomeen, dat de musical is, nou vandaan komt. Hoe kan het dat wat los en vast zit nou juist in onze polder altijd vertaald lijkt te moeten worden in zo’n merkwaardig zangspel waarin praten zingen is en er zingend gesproken schijnt te moeten worden? Antwoorden daarop blijven in nevelen gehuld en eigenlijk steken in de sfeer van vermoedens en veronderstellingen. Zoals bijvoorbeeld de gedachte dat de geestelijke vaders van de Nederlandse musical, van den Ende en Verlinden, als geen ander bedreven zijn om aan de touwtjes van de publiciteit en de media te trekken, waardoor zij gemakkelijk de regie kunnen voeren over de uitoefening van invloed op de publieke opinie en over de massage van de smaak van delen van de bevolking. De ins en outs van de massa-communicatie hoeven hen niet meer geleerd te worden en als ze er al te weinig zicht en grip op hebben, dan hebben zij wel hun mensen die dat naadloos voor hen kunnen doen.

Als dat al zou bijdragen tot het succes van de Nederlandse musical, tot haar haast vanzelfssprekende plaats in de Nederlandse cultuur van vandaag aan de dag, dan zou zo maar een volgende reden gelegen kunnen zijn in de keuze van scripts en onderwerpen. Een aansprekend verhaal, dat dicht bij het potentieel publiek staat, pakbaar en te herkennen ervoor is, biedt welhaast de garantie voor volle en enthousiaste zalen. Met Anne Frank, Soldaat van Oranje, Aida, Willem Ruis, Robert Long als de meest recente en sprekende voorbeelden van musicals die vertellen zonder hooggrijpende en intellectuele pretenties te hebben. Als het maar leuk en niet te moeilijk is en onderhoudt en amuseert, dan is succes verzekerd, zoals de bezoekerscijfers van de respectievelijke zalen en schouwburgen de afgelopen jaren hebben laten zien. Resteert nog een derde aspect dat dat vaderlands enthousiasme voor de musical moet verklaren en dat, denk ik, erin bestaat dat wij met ons kleine land, ons toch graag onderscheiden, dus ons willen meten met of in elk geval willen treden in de voetsporen van die grote naties die op dit gebied een reputatie en traditie te verliezen hebben, de Verenigde Staten en Engeland. Daar willen wij toch graag bij horen, of op zijn minst hun gelijke zijn. Met de musical als de gerede kans, lijkt mij. Maar ik sluit helemaal niet uit dat ik het met al deze veronderstellingen bij het verkeerde eind heb. En als dat zo is, kom ik graag de goede verklaring te weten, omdat mijn niet-weten en niet-begrijpen al veel te lang heeft geduurd.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nederland, musical-land

  1. sjoerd zegt:

    Ik kan me er niet druk om maken. Ik ben een van die mensen die er absoluut niets mee hebben…

  2. Margo zegt:

    Ik heb wel eens geroepen dat het me niets zou verbazen als er een een musical: ‘Holocaust – the musical’ gemaakt zou worden. Het is puur commercieel en niets anders. En ik kan me een tijd herinneren, misschien is dat nog zo, dat als je een beetje mee wilde doen met de waan(zin) van de dag, dat je de nieuwste musicals gezien moest hebben. Bij mij hield het op bij My Fair Lady en Westside Story. Het gaat nergens over en alles wordt uitgemolken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s