Een mooi verhaal uit Rosmalen

Gewoon een fijn en moedgevend verhaal dat je weer oppept in zo’n jaar dat weinig hoop en nog minder fraais aan nieuws heeft gebracht. Een getuigenis die we best kunnen gebruiken in de maand december van het sombere jaar 2015. Ze is afkomstig van de dochter en schoonzoon van een bevriend echtpaar, dat in 2013 en 2014 op te jonge leeftijd is overleden en dat bekend stond om zijn hulpvaardigheid en maatschappelijke betrokkenheid. Eigenschappen die blijken voort te leven in hun dochter en schoonzoon, die in Rosmalen wonen. Op Sinterklaasavond ontvingen zij bij hen thuis een drietal gevluchte Syrische studenten. Dat leverde dit hartverwarmende relaas op, waarbij de kanttekening moet worden gemaakt dat Joep hun zoontje van nog geen jaar is.

“Het waren drie uiterst korrekte en beschaafde studenten, van wie de familie grotendeels nog in oorlogsgebied woont. Na een helse reis via Turkije, Griekenland, Macedonië Servië en corrupt Hongarije arriveerden ze eindelijk via Duitsland in Engels sprekend Nederland. Ten langen leste veilig maar wel nog volop in spanning over hun familie. 50 van de 3000 mensen uit hun dorpje zijn al omgekomen in de oorlog. Gisterenavond vielen er nog raketten een paar meter van dat dorp af. Gelukkig konden ze via whatsapp in contact komen en hoorde ze vanmiddag van een neef dat iedereen van hun familie nog leeft. Ik hoor ze dat zeggen en kijk tegelijk naar al het nieuwe speelgoed dat Joep gisterenavond van Sinterklaas heeft gekregen. Even droom ik nog weg naar de leuke Sinterklaasavond die wij altijd met onze dierbaren hadden. Maar dan besef ik opeens wat ze zeggen. Die oorlog staat zo ver van ons af, maar komt met hun woorden toch ook dichtbij. Alleen al het idee dat mijn zusje in een oorlogsgebied in gevaar zou zijn, geeft mij kippenvel. Gelukkig woont ze veilig in Nederland. Een ding is zeker. Na alles wat ik gehoord heb, zou ik ook vluchten uit Syrië. Moheb, Husien en Abdullah, dat waren hun namen, vinden Nederlanders erg aardig, maar hun echte thuis is nog steeds Syrië. Zodra de oorlog over is willen ze graag terug naar hun familie en land. Ik raad iedereen aan eens wat vluchtelingen thuis uit te nodigen en met elkaar ervaringen over je levens te delen. Zeer indrukwekkend en perspectief brengend. In Rosmalen zijn 500 jonge mannen, grotendeels uit Syrië, opgevangen. Via facebooksite ‘voor/met elkaar’ regelt vrijwilliger Chris het contact met hen. Super bedankt Chris! Ps. Joep vond met name de baarden van de jongens zeer indrukwekkend.”

En natuurlijk word ik echt blij van dit verhaal omdat het zo’n glansrijk tegenwicht vormt ten opzichte van al die prietpraat die zo luidkeels moest worden verkondigd over Syrische vluchtelingen. Denk nog maar eens aan het beschamende vertoon in het Westbrabantse Steenbergen, dat zo maar model kon staan voor harteloosheid en xenofobie. Het relaas van Marieke van Sambeeck en Jeroen Mangnus laat maar al te duidelijk zien dat er godzijdank ook nog een ander Brabant en een ander Nederland is, waar beschaving plus onze normen en waarden nog alle kansen krijgen. Dat geeft de burger moed, bij zulk mooi nieuws uit Rosmalen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een mooi verhaal uit Rosmalen

 1. Rob Alberts zegt:

  Rosmalen of Steenbergen?
  Een wereld van verschil in Noord-Brabant!

  Met ontzag gelezen.

  Vriendelijke groet,

 2. sjoerd zegt:

  Ik denk als ik daar vandaan zou komen dat ik ook onmiddellijk zou terugkeren als het veilig zou zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s