Een selfie van de Limburger

Ook in Limburg woedt het vluchtelingendebat in volle hevigheid. Alleen was tot nu toe niet even duidelijk hoe de verhoudingen in de standpunten onder de bevolking lagen. Tot vandaag. Want een gehouden enquête onder bijna 1000 Limburgers, wat een representatieve steekproef zou zijn, laat weer eens de ambivalentie zien die deze provincie vaker kenmerkt. Met enerzijds dat bourgondische karakter met de bijbehorende extravertie en anderzijds die geharnaste introvertie die bijna naar xenofobie neigt. Aan de ene kant dat overweldigende en uitnodigende landschappelijke schoon dat zich wonderlijk genoeg combineert met die volksaard die zo belemmerend werkt om ruimer te denken en over de horizon heen te kijken. Een regio die zich zo inviterend voordoet, maar tegelijk de plek is waar Wilders zijn gedachtengoed gemakkelijk verkocht en die als eerste aan hem vaste voet aan de grond bood.

De cijfers die die tweeslachtigheid, die Limburgse spagaat weerspiegelen, spreken de duidelijkst mogelijke taal, boekdelen zelfs, en roepen dus dat moeizame beeld op dat mij als bewoner van die streek verre van vrolijk stemt. Hoe kan ik nog blij zijn als 42% van de Limburgers vindt dat de vluchtelingen een bedreiging voor onze veiligheid vormen en 43% meent dat de Limburgse cultuur van hun komst te lijden zal hebben? En dan die 55% van de bevolking die denkt dat door de vluchtelingen de criminaliteit zal toenemen, terwijl 73% van oordeel is dat IS terroristen met die vluchtelingen meestuurt naar Europa. Nog een paar van die opbeurende cijfers. Van de Limburgers vindt 43% dat we geen enkele vluchteling meer moeten toelaten. Verder heeft 83% er geen enkele behoefte aan om de vluchtelingen te helpen. Eenzelfde percentage oordeelt dat de vluchtelingen terug naar het land van herkomst moeten zodra het daar weer veilig is. Dan is 55% de mening toegedaan dat er slechts sprake kan zijn van een zo sober mogelijke opvang en gunt 68% oorlogsvluchtelingen hier wel een plaats, waar 67% meent dat economische migranten niet opgevangen behoren te worden.

Dat is voor de vuist weg de selfie die de Limburgse bevolking maakte van haar positie in het vluchtelingendebat. Waar ik dus absoluut niet blij mee kan zijn, mij zelfs heel ongemakkelijk bij voel, omdat dit het klimaat vertegenwoordigt waar ik wel direkt mee te maken heb. Zie je daar nog maar eens lekker bij te voelen, te meer omdat het wel erg lastig is om daar praktische consequenties uit te trekken. Dus resteert er eigenlijk maar die ene keus, namelijk het allemaal van je af laten glijden en vooral de andere kant op kijken om voor de rest verder te gaan met adem te halen. Iets anders zit er immers niet op dan als het ware zo’n soort Limburger te zijn……

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een selfie van de Limburger

  1. sjoerd zegt:

    Ik woon niet meer in het Limburg van de Limburger…

  2. Peter zegt:

    Mooi verwoord. Overigens deze percentages neem ik niet echt serieus. Er wordt in een enquete nooit doorgevraagd. Men haalt mensen over om te zeggen wat men al dacht hoe mensen reageren. Ondertussen staan mensen in de rij om iets te mogen betekenen voor deze mensen. Ook dat is de realiteit en meer dan een enquete.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s