Discriminatie in de polder

Het welvaartsniveau is nog nooit zo hoog in Nederland geweest. Het aantal miljonairs blijft ieder jaar toenemen. Wie niet beter zou weten, kon hier in het lage land bij de zee het paradijs op aarde vermoeden. Was het maar zo. Want we lijken er verder dan ooit van verwijderd. De mate van welstand en welvaart, en de toename ervan, lijkt haar weerslag alsmaar minder in ons gemoed, in onze geest te kunnen vinden. De innerlijke beschaving kon wel op de terugtocht zijn. Normen en waarden, elementair fatsoen staan onder druk. Dat zijn grote woorden, zeker, die echter wel werkelijkheid dreigen te worden, met grondrechten die niet meer vanzelfsprekend blijken en minderheden die het bepaald moeilijker voor het zeggen krijgen, als hun posities, zo maar vanuit het niets ineens ter discussie kunnen komen te staan. Signalen te over uit de buik van de samenleving, die geen incidenten meer zijn waardoor er van dubieuze tendenzen gesproken kan worden. Vege tekens die alle kanten op waaieren en vanuit alle mogelijke richtingen, hoeken en gaten komen en meestal ook nog eens topjes van ijsbergen zijn. Wat alleen maar des te meer aanleiding is tot verontrusting en dus niet zo maar achteloos kan worden afgedaan, maar een serieuze benadering verdient. Omdat het niet voorbij, maar wat mij betreft de verkeerde kant op gaat. Want daar kan toch gerust van gesproken worden als al geluisterd wordt naar de toon waarop het debat door voor – en tegenstanders over zoiets banaals als het bestaan van Zwarte Piet wordt gevoerd.

En wat te denken van het nog altijd aanwezige glazen plafond dat vrouwen verhindert om in gelijke mate als mannen topposities te bekleden? Of van de ongemeen heftige reacties op het manifest van enkele gekleurde vrouwen die het zogenaamde ‘white privilege’ in Nederland aan de kaak stelden? Ook de emancipatie van homo’s, bisexuelen en transgenders blijft een moeizame affaire en beleeft de laatste jaren eerder een terugtocht dan dat er stappen in de richting van de echte gelijkwaardigheid en ware acceptatie worden gemaakt. Over Sinti, Roma, daklozen en hun plaats in onze samenleving past helemaal een beschaamd zwijgen omdat er nog geen gedachte in bredere kring aan wordt gewijd. Resteert het verhaal over moslims, vluchtelingen, asielzoekers waar langzamerhand elke nuance in begint te ontbreken en het kennelijk voor het gemak en de gemoedsrust dienstiger blijkt om alles en iedereen maar over dezelfde kam te scheren en ze dus maar als gevaar, vreemdeling en nog veel erger aan te merken en ze tegelijkeretijd ook van de overige scherpe kantjes te voorzien zodat het raadzamer is om er vooral ver vanaf te blijven. Die kant gaat het wel op, en van kwaad tot erger, als we zo hardleers blijven door de lessen van het verleden te vergeten of aan onze laars te lappen, omdat ons vermeende eigenbelang ons gevoel de andere kant op wijst. Of is er nog hoop en zal ons verstand ons nog de goede weg op helpen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Discriminatie in de polder

 1. Mack zegt:

  Topposities, topposities, is dat nu zo belangrijk of het een man of een vrouw is? Alsof een vrouw op een toppositie de boel de andere kant op zal laten keren.

  • robschimmert zegt:

   Belangrijker is het om je af te vragen waarom het niet gebeurt. Waarom zijn in het voetbal allochtonen wel dominant aanwezig, maar in het bedrijfsleven op topniveau niet? En precies zo voor vrouwen, die gegeven de uitstroom uit universiteiten bepaald niet ondergekwalificeerd zijn t.o.v. mannen. Waarom gaat het allemaal zoals het gaat? Toch niet omdat dat dat bewezen heeft de beste richting of aanpak of oplossing te zijn?

   • Mack zegt:

    Tja, daar zouden we wel eens een boompje over kunnen opzetten. Vrouwen hebben denk ik minder de behoefte om zich naar te top op te werken?

    • robschimmert zegt:

     Ik denk dat het vraagteken in jouw veronderstelling genoeg zegt. Want ik heb geen enkele aanwijzing om te denken dat dat echt zo is.

    • Dhyan zegt:

     @Robschimmert Ik wel, ik heb een nichtje dat zich naar de top heeft gewerkt en de bijbehorende neef is ook hoog op de ladder gestegen, maar de kinderen worden regelmatig door mijn broer en vrouw opgehaald en zitten vaak huilend in de auto. Het is maar waar je prioriteiten liggen.

    • Mack zegt:

     En waar heb je wel aanwijzingen voor dan?

    • Mack zegt:

     Oh wacht even. Laat maar. Want ik wilde het je eigenlijk zelf laten zeggen omdat het overduidelijk in de tekst besloten ligt, maar dan zou je dat nog kunnen ontkennen. Maar het staat in de titel. Discriminatie. Nee, daar ben ik het abslouut niet mee eens. Vrouwen hebben bij gelijke geschiktheid gelijke kansen. Mannen schreeuwen gewoon harder, dat is alles.

    • Margo zegt:

     Ik denk dat voor veel vrouwen de ambities inderdaad niet zozeer in de stijgende lijn van het bereiken van de top in het bedrijfsleven liggen. Vrouwen denken, denk ik en ik ben vrouw, minder snel in verticale groeirichting en meer horizontaal. Meer verdieping en minder aanzien. Aanzien boeit vrouwen veel minder.

 2. sjoerd zegt:

  Normen en waarden zijn belangrijker dan geld en macht…

 3. Dhyan zegt:

  Ik vind de vanzelfsprekendheid waarop hier ten lande dingen worden gedaan het allereerste discussiepunt moet zijn om dat daar de ellende mee begint.

 4. Margo zegt:

  Als je het hebt over een welvaarts niveau denk ik dat je niet kunt middelen. Voor mij bestaat er welvaart als iedereen het redelijk goed heeft. Als 30% het financieel beroerd heeft en 30% veel meer heeft dan hij op kan maken, dan heeft meer dan de helft het niet ‘redelijk’ goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s