Een kennismaking met Adele

Omdat de popmuziek zich gedurende de afgelopen twintig jaar voor mijn gevoel meer en meer ging manifesteren als één pot nat, verflauwde mijn belangstelling ervoor danig om uiteindelijk gereduceerd te zijn tot bijna nul. Een enkel incident of een toevallige uitschieter daargelaten gingen in feite alle ontwikkelingen langs mij heen, hoewel ik concert – en plaatrecensies wel bleef volgen. Een echte analfabeet of leek op dat terrein wilde ik ook weer niet worden. Maar mijn afstand tot de popmuziek werd toch alsmaar groter. Zo groot dat ik er eigenlijk niets meer mee had, op zo’n enkel geluid dan na. Maar dat was dan toch meer gebaseerd op toeval. Omdat ik dus in die positie was komen te verkeren, kan het dus weinig verwondering wekken dat ik de afgelopen week behoorlijk vreemd opkeek door alle rumoer die ontstond (of gemaakt werd?) rond het verschijnen van een nieuwe CD van de Engelse zangeres Adele. O.k., ik had wel eens van haar gehoord, zoals ik ook uit de kring rondom mij begreep dat ze de moeite van het beluisteren waard was. Daar bleef het wat mij betreft wel bij, zodat die recensies en interviews van telkens twee pagina’s in de Volkskrant, de NRC en ook Dagblad de Limburger in geen enkel beeld of begrip van mij onder te brengen waren en eerder een uiting leken van het hoogontwikkeld vermogen van de media om alles te hypen wat los en vast zit. Maar al met al had het wel het effect dat ik toch nieuwsgierig was gemaakt en zeker na nog wat aanbevelingen vanuit mijn naaste omgeving het mijne van deze Adele wilde weten en vooral wat haar als zangeres zo bijzonder maakte.

Dus was de uitzending op BBC1 gisterenavond, waarin een optreden van die Adele was te zien, de gezochte gelegenheid voor mij en tegelijk haast een kans voor open doel om tot een kennismaking en een nader oordeel te komen. En eerlijk is eerlijk. Ze is mij niet alleen meegevallen, maar heeft mij zelfs enthousiast gemaakt met haar stem die wel duizend en een mogelijkheden lijkt te hebben om de zeggingskracht te geven aan haar liedjes die haar eigen composities zijn en qua muziek en tekst ver boven het gemiddelde uitstijgen. Met als meest frappante bijzonderheid dat ook elke song weer een andere stijl en sfeer laat horen. Zodat dat de conclusie rechtvaardigt dat deze Adele niet slechts een zangeres is, maar meer de chansonnière met een eigen repertoire, die ver boven de middelmaat uitstijgt om op het niveau van Bob Dylan en Prince uit te komen, hoewel ze muzikaal gezien zeker een breder terrein bestrijkt. Dat maakt haar op dit moment best uniek. Waardoor ze de popmuziek van dit moment weer voor een breder publiek toegankelijk maakt, terwijl ze het genre tegelijk naar een hoger plan tilt. Maar om in de media zoveel aandacht te besteden aan haar nieuwe CD vind ik toch tamelijk overdreven en roept bij wederom de vraag op of zij niets anders meer hebben om over te schrijven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Een kennismaking met Adele

 1. hanneke zegt:

  Ik ben inmiddels een complete nul op dit terrein. Over Adele kan ik dan ook geen letter meepraten. Daarom verbaast het me dat je doodgegooid wordt met van alles en nog wat ter gelegenheid van het feit dat ze een cd uitbracht. Een beetje minder kan wel, dacht ik.
  Dit is hoe dan ook best een leuk filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=OHXjxWaQs9o

 2. Margo zegt:

  Ze heeft een geweldige stem.

 3. sjoerd zegt:

  Hello zeg, een wereldartieste van formaat… Haar nieuwe album slaat nu al alle records aan flarden.

 4. Margo zegt:

  Overdrijven is iets van deze tijd. Het is of Fantastisch of Drama met veel uitroeptekens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s