Jan Schoonhoven

Over Jan Schoonhoven (1914 – 1994) als minimalistisch kunstenaar die wereldberoemd is door zijn reliëfs van karton en papier, welke hoofdzakelijk zijn uitgevoerd in zwart en wit, valt weinig meer te zeggen. Zijn naam en faam kan welhaast niet meer stijgen zo’n twintig jaar na zijn dood, met momenteel tentoonstellingen in Amsterdam in het Stedelijk Museum en in Schiedam en Delft, welke gewijd zijn aan zijn werk. Maar over de persoon Schoonhoven en zijn leven des te meer. Hoe kan iemand die zo gesteld is op orde en regelmaat in zijn kunstuitingen, in zijn leven en in zichzelf zo een tegenspraak daarmee schoonhvormen? Met op zich al het verrassend fenomeen van de beeldend kunstenaar die in zijn vrije tijd zich daarin uitleeft om overdag een bescheiden ambtenaar bij de PTT te zijn. Veertig jaar lang.

Voor dat werk verliet hij alleen zijn woonplaats Delft, waar hij voor de rest altijd gewoon thuis bleef, in een woning zonder koelkast en douche. Communist was hij tot aan zijn laatste dagen, zoals zijn raadselachtigheid, die contradicties die in hem samenkwamen, zich ook manifesteerden in het feit dat hij de door zijn vrouw georganiseerde jazzconcerten financierde zonder dat hij ook maar iets om die muziek gaf. Ogenschijnlijk een soort droogstoppel, die aan de andere kant zich ook gemakkelijk naakt liet beschilderen door een Japanse kunstenaar, en die er ook niet voor terugschrok om volledig ten onder te gaan in met jenever overgoten drankgelagen. Waardoor hij het waarschijnlijk veertig jaar bij de PTT heeft vol kunnen houden om onderwijl ook nog een wereldberoemd en veelgeprezen beeldend kunstenaar te worden. Zo wonderlijk kunnen de wegen van mensen zijn, zij het dat ze daardoor vaker ook meer verklaren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s