De ranzige Quote500

Wat is in al die jaren van haar bestaan nou haar exacte betekenis geweest? Wat heeft de Quote500, die lijst van vijfhonderd rijkste Nederlanders, bijgedragen aan het functioneren van onze samenleving? Met in direkte samenhang daarmee de vraag wie zich gezegend voelt met en door de wetenschap dat oud – ABN/Amro-bestuurder Rijkman Groenink daarop plaats 500 inneemt met een vermogen van 46 miljoen euro. En zou er iemand wakker liggen van het feit dat er twee plaatsen in Nederland zijn waar geen miljonairs wonen, te weten Grootegast en Gulpen/Wittem? Kortom, wat moeten we nu eigenlijk precies met dat zogenaamde spitten van wat gelegenheidsjournalisten die per saldo alleen maar nattevingerwerk afleveren, maar daar wel een hoop pretenties aan ontlenen en er nog meer lawaai over maken. Want natuurlijk moet dat gedoe uiteindelijk wel schuiven en moet dat blad Quote ook verkocht worden. En dan dondert het verder niet hoe, omdat datzelfde blad gedurende de rest van het jaar gewoon niets inhoudelijks te melden heeft, althans niet van een aard dan dat daar nog aandacht aan wordt besteed. Vandaar zo’n tour de force, een keer per jaar, waarvoor dus het ranzigste van het ranzigste dan gepermitteerd is.

Of moet aan de hele actie een andere kwalificatie verleend worden? Het is toch niets anders dan appeleren aan de kwalijkste en meest duistere gevoelens die ons helaas eigen zijn. En dat houdt dan ongeveer in dat we het best wel fijn en spannend vinden om ongevraagd en vooral stiekem bij anderen naar binnen te kijken om te zien wat zich daar afspeelt, of in het geval van Quote om te weten wat er bij al die bekende en/of succesvolle Nederlanders zoal aan geld binnenloopt. Wat wordt er hun kant op geschoven? Niet dat een lezer of buitenstaander er door die wetenschap ook maar een boterham meer om eet. Maar het schijnt vooral lekker te voelen om van die irrelevante kennis te hebben, welke dus in feite alleen maar ongezonde en onbehoorlijke nieuwsgierigheid bevredigt, maar verder geen bijdrage heeft aan het algeheel welzijn of het individueel welbevinden. Zodat de slotsom zonder pardon luidt dat die hele Quote500 van nul en generlei waarde is, niets anders bijdraagt dan dat ze een paar mensen die zich journalisten noemen, aan het werk houdt. Hoewel er door hen heel wat nuttigers gedaan zou kunnen worden. Met als resultaat een win-win-situatie als dat onding dat dat blad Quote is, ook gewoon stopt. Zijn we meteen van haar jaarlijkse ranzigheid verlost en kan Nederland verder met de echte orde van de dag, terwijl de rijken met of zonder Quote heus wel de rijken blijven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op De ranzige Quote500

 1. Kees zegt:

  Flauwekul, geld is macht, en dat in kaart brengen behoort tot de controlerende taak van de journalistiek. Heel goed dat dit gebeurt, vindt ook Thomas Piketty bijvoorbeeld http://www.quotenet.nl/Nieuws/Thomas-Piketty-Ik-hou-van-magazines-als-de-Quote-500-136731

  • robschimmert zegt:

   Sinds wanneer heeft de journalistiek een controlerende taak? Is weer zo’n voorbeeld ban zich over het paard tillen. Gewoon verslaan wat er gebeurt en er eventueel commentaar op geven, dat heeft ze te doen. Controlerende taken zijn elders in de samenleving gesitueerd. Dit ter wille van het overzicht. Maar daar is de journalistiek uiteraard minder bij gebaat.

   • kees zegt:

    School niet afgemaakt? Een vrije pers die de macht controleert wordt als essentieel gezien voor een democratie.

    • robschimmert zegt:

     Wel eens gehoord van de trias politica, die de kern van de democratie uitmaakt? Daarnaast speelt de pers, een vrije, altijd een afgeleide rol en is het een misvatting, vooral bij de journalistiek, dat ze een controlerende taak heeft. Het is zelfs een gotspe als in aanmerking wordt genomen dat die journalistiek met al haar redactionele statuten altijd in handen is van kapitaalverschaffers. En die zouden de macht moeten controleren? Laat mij niet lachen, Kees!

 2. Mack zegt:

  Als je de quote koopt word je natuurlijk wel voor vol aangezien. En zeker als je het daarna gaat hebben over de allerrijksten, dan is het net of jij precies begrijpt hoe ze zo rijk zijn geworden en sterker, misschien denkt men wel dat jij net zo slim bent als die vijfhonderd.

 3. sjoerd zegt:

  Ze kunnen met de winst beter de kleinsten in de samenleving steunen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s