Terug naar de 16e eeuw

Nog een rondje theater na daar in Helmond al aan geroken te hebben. En zeker zo bijzonder, hoewel nu dichtbij huis. In Maastricht, en meer specifiek in de kapel Zusters onder de Bogen, welke direct achter de Sint Servaasbasiliek ligt. Een omgeving die de nabijheid van de Middeleeuwen en de Renaissance doet vermoeden en welke dan ook in die kapel tot leven werd gebracht door het vermaarde Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel. Dat is een tienstemmig koor dat polyfone vocalen uit die perioden plus de vroege Barok zingt. Bij deze gelegenheid zonder muzikale begeleiding, dus a cappella. Wat een werkelijk unieke ervaring opleverde gedurende anderhalf uur zangkunst van het hoogste niveau door de tien leden van dit koor, welke afkomstig zijn uit Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Oostenrijk.

Met de Belg van Nevel als dirigent, muzikale autoriteit en inspirator tegelijk getuige het zichtbare plezier waarmee deze zangers hun optreden beleefden en zich tot een geheel lieten smeden. Ondanks hun totaal verschillende achtergrond, die zich verraadt uit hun respektievelijke cv’s waarin bijvoorbeeld beroepsmatige uitstapjes naar de jazz niet ontbreken. Welke kloof eigenlijk nog niet eens zo groot is wanneer je als aandachtig luisteraar van dit Huelgas Ensemble al snel de relatie ontdekt met de close harmony van de twintigste eeuw zoals die op het hoogste niveau uitgevoerd werd door The Comedian Harmonists, The Four Freshmen en The Hi-lo’s. Op zijn minst even goed bleek dus dat Huelgas Ensemble dat van haar concert in de kapel Zusters onder de Bogen een uitzonderlijke belevenis maakte, die je als luisteraar terugbracht naar de vroege zestiende eeuw, een tijd waarin de schoonheid van de vocale muziek wel kon zijn uitgevonden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s