Helmond en Het Speelhuis

Welk mens is niet gevangen in vaker onterechte vooringenomenheden en vooroordelen? Die vraag kon ik een paar dagen terug in ieder geval weer eens bevestigend aan mijzelf beantwoorden. Waardoor ik tot mijn geruststelling toch net een mens bleek na een dagje Helmond. Hoewel een groot aantal jaren terug daar alleen maar eens doorheen gereden, had ik er toch om een onverklaarbare reden een mening over. Moest wel een treurig oord zijn en wat viel er in zo’n van godverlaten industriestad nu eigenlijk nog te beleven? Stereotiep na stereotiep welke wel gevoed moesten zijn door oppervlakkige berichten en kennis van horen zeggen. Precies zoals dat wel bij iedereen zal gaan. Des te groter de verrassing, aangenaam dus, toen we bij het nieuwe theater Het Speelhuis aankwamen, waarvan ik wel wist dat haar revolutionnaire voorganger een paar jaar terug door brand met de grond gelijk was gemaakt. Met wat daar voor in de plaats is gekomen, blijkt, zo zagen we, de gemeente Helmond beslist veel eer te hebben ingelegd, omdat het opnieuw sphhhdurf heeft getoond met een spectaculaire keuze waarin de goede smaak aan alle kanten heeft gezegevierd. Er is eenvoudigweg van de nood een deugd gemaakt, omdat er immers wel theater gemaakt moest blijven worden.

Dus waarom zouden we de Onze Lieve Vrouwkerk, een rijksmonument, dat niet meer als kerk gebruikt kon worden vanwege de hoge onderhoudskosten, benutten om een nieuwe versie van Het Speelhuis in te realiseren, moet de gedurfde retorische vraagstelling geluid hebben, welke dus in no time een antwoord in de meest concrete vorm kreeg. Want in die kerk werd het theater met alles erop en eraan ondergebracht zonder dat er ook maar iets aan haar status van monument aan de buitenkant werd gewijzigd. Met een verbluffend resultaat in de vorm van een schouwburg, die haar gelijke niet kent en waarnaar iedere stad van enig formaat in de omgeving, of dat nu Eindhoven, Venlo, Maastricht, Roermond of Heerlen is, bepaald met afgunst mag kijken. Wij hadden zoiets verbluffends, spannends en tegelijk fraais namelijk nog nergens gezien. En dat gevoel van lichte overrompeling verliet ons ook voor de rest van de tijd in Helmond niet, omdat het op diverse plaatsen met haar gedurfde architectuur en infrastructuur echt bleef verrassen. Voeg daar het schitterende achterland aan toe, het bosrijke Oost-Brabant en de spannende Peel, en het zal duidelijk zijn dat die vooringenomenheid zo maar in een paar uur tijd in enthousiasme voor Helmond kon veranderen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s