Postale domheid

Postale domheid is nog de beste benaming die verleend kan worden aan het beleid van PostNL van de laatste jaren. Waarbij die titel vooral verdiend wordt door de volkomen foute taxatie van de werking van marktmechanismen en het faliekant verkeerde beeld dat er bij dat bedrijf kennelijk bestaat van het handelen en denken van de consument. Die wordt, zou je denken, door dat bedrijf voor een halve onnozelaar gehouden die alle kanten op gestuurd kan worden. Die je tariefsverhogingen van postzegels in de maag splitst zonder dat deze er benul van heeft of er van hoeft te weten. Wat je gewoon doet door de prijs van de postzegel af te halen, waarna je als bedrijf vrij baan hebt om je gang te gaan en dus die zegel in tien jaar tijd gewoon vijftig cent duurder kunt maken. Geen haan die er naar kraait en er ook niet naar kan kraaien, want zie maar als consument of zegeltjesplakker de prijs nog maar eens ergens te achterhalen. Monopolistische arrogantie zou dit heten als ze niet uit zelfoverschatting dus initiële domheid was geboren. Want die hogere prijs zegt PostNL te moeten berekenen omdat er steeds minder post wordt verstuurd en de kosten van bezorging daardoor extra onder druk komen te staan, dus wel langs die weg gecompenseerd moeten worden.

Interessant en verontrustend tegelijk als je je als bedrijf zo in het defensief laat drukken door langs deze domme weg te gaan redeneren in plaats van terug te vechten en juist je diensten tegen afbraakprijzen aan te bieden of bijvoorbeeld de bezorging van post met een andere service voor eenzelfde prijs voor je rekening te nemen. Maar die fantasie en durf is natuurlijk veel te veel gevraagd van ambtenaren, PTT-ers, die ineens ondernemers moesten worden. Die hebben het te druk met zichzelf en de eigen inspanningen dan dat ze de moeite doen om in de hoofden en harten van hun klanten te kruipen. De gemakkelijkste weg is het gebaande pad en de hantering van de bekende mechanismen. Met vanzelf de achterhaalde en kansloze verwachting dat als er maar weer meer brieven geschreven worden, de postzegels vanzelf weer in prijs kunnen dalen. Alsof Keulen en Aken op een en dezelfde dag gebouwd werden. Want dat is kennelijk de wereld, het denken van PostNL, zoals dat ook blijkt uit haar beleid, dat de PTT in haar beste dagen haar niet had nagedaan en dat onvermijdelijk op die oude, trouwe wijze naar de afgrond leidt. Gewoon omdat mensen geen brieven meer schrijven….

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Postale domheid

  1. sjoerd zegt:

    We hebben straks alleen nog maar pakketpost. En volgens mij duurt dat niet lang meer.

  2. Dhyan zegt:

    Een erg goed stukje Rob die ik volledig kan onderschrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s