Levi van Veluw in Marres

Gewoon een paar stellingen en tegelijk binnenkomers. Kunst moet spannend zijn, moet enerveren en aan de orde stellen. Kunst moet meenemen, meeslepen en op de proef stellen. Aan kunst neem je deel. In kunst ga je op. Zoals het scheppen ervan van au gaat, zo moet het kijken, luisteren ernaar net zo’n totale ervaring zijn, binnen komen, gevoeld worden. Kunst is nooit vrijblijvend. Het verplicht, heeft urgentie, committeert. Wie zich hierin herkent en er wat mee heeft, zou zich eigenlijk per omgaande moeten begeven naar de Maastrichtse Capucijnenstraat, waar zich het Huis voor Hedendaagse Cultuur, Marres, bevindt. Daar is in een ruimte van 350 vierkante meter plaats gemaakt voor een installatie van de jonge beeldend kunstenaar Levi van Veluw, die daaraan de naam “The relativity of matter” gaf. Het voert te ver om hier tot in detail een beschrijving te geven van wat je daar als bezoeker ziet, voelt, hoort, droomt, denkt, fantaseert, en verder te wachten staat. Dat The relazou afbreuk doen aan de magie van het onbekende van die installatie die nog het meest intens kan worden ondergaan vanuit de status van volkomen onbevangenheid en het volledig niet – weten.

Dat is de optimale voorwaarde om datgene wat van Veluw heeft gerealiseerd, beoogd en bedoeld, te kunnen ondergaan, om het een maximaal effect te doen sorteren. Wat hem in ons geval bepaald heel goed is gelukt, in die zin dat wij vanaf de eerste stap die wij in die installatie zetten om er deel van uit te kunnen maken, ons overdonderd voelden, verbaasd, verrast, verpletterd werden door alle onverwachte indrukken die zich onophoudelijk bleven aandienen gedurende het half uur dat het verblijf in het werkstuk van Levi van Veluw toch vroeg. Met als onvermijdelijke uitkomst, althans wat ons betreft, de lichte opwinding en ook het plezier dat deze unieke ervaring – want met niets te vergelijken – ons had bezorgd en dat we mochten delen met zoveel enthousiaste medewerkers die kennelijk net zo’n lol beleefden aan onze reacties, die naar wij begrepen niet onderdeden voor wat zovelen voor ons al hadden laten horen en die door nog velen absoluut gevolgd zal worden. Omdat de belangstelling overweldigend blijkt. Wat als een extra aanbeveling opgevat kan worden en evenzo geldt als een aanmoediging om snel naar Marres in Maastricht te gaan, voor die ‘once in a lifetime experience’, die Levi van Veluw met zijn installatie “The relativity of matter” daar biedt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Levi van Veluw in Marres

  1. sjoerd zegt:

    Kunst moet vooral uniek zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s