Politiek: een wonderlijk bedrijf

Hoewel ik de politiek, de binnenlandse dus, al de nodige jaren nauwgezet op de voet volg, blijf ik het een wonderlijk bedrijf vinden, met mores, regels en gewoonten die mij vaker boven de pet gaan. Er wil nog wel eens wat gebeuren waar ik met mijn gezonde verstand en gevoel voor logica dat ik ook best wel een beetje bezit, in de verste verte niet bij kan. Ik snap de dingen dan gewoon even niet meer. Vandaag, tijdens de presentatie van het Fyra – rapport door de parlementaire enquetecommissie werd mij dat weer eens te meer duidelijk. Want met zulke waarachtig niet malse conclusies en tikken op de vingers van onder andere bestuurlijk Den Haag, ligt het voor de hand dat bewindspersonen daar hun consequenties aan verbinden. En daar begint in feite de weerbarstigheid die de werkelijkheid van vandaag zo maar kan tonen. Want dat hele parlementaire onderzoek richtte zich op het debacle van de HSL, dat zich in zo’n twintig jaar heeft kunnen voltrekken. Met uiteraard diverse verantwoordelijke ministers van Verkeer en Waterstaat in die tijd aan het roer, die stuk voor stuk ook de nodige vegen uit de pan kregen van de enquetecommissie, maar daar verder mee weg komen, afgezien van wat reputatieschade, omdat ze inmiddels nagenoeg allemaal van het politieke toneel zijn verdwenen en een meestal goed heenkomen elders in de samenleving hebben gevonden.

Met voormalig bewindsman Eurlings als sprekend voorbeeld van een minister die in dit dossier dus alles fout deed wat er maar fout gedaan kon worden. Maar hij heeft dus bijtijds zijn snor weten te drukken zonder dat er een vuiltje voor hem aan de lucht was, toen hij door zijn opvolger werd gedechargeerd en van elke verdere verantwoordelijkheid werd ontslagen. Zo werkt die politieke cultuur en bestuurlijke estafette dus in Den Haag, waardoor de zittende staatssecretaris, Wilma Mansveld, de vette pech heeft dat alles betreffende de HSL aan het rollen kwam en zich alleen maar opstapelde toen zij verantwoordelijk werd voor dat dossier, dus ook voor alle missers en scheve schaatsen van haar voorgangers. Zij was er dus op het verkeerde moment en ook op de verkeerde plaats, omdat er wel een politiek verantwoordelijke zondebok aangewezen moest kunnen worden. Wat zij nog eens des te gemakkelijker werd omdat ze in haar ambtsperiode toch al niet de sterkste indruk maakte en eigenlijk net zo in de fout ging als haar voorgangers haar zo duidelijk hadden voorgedaan. Zodat er verder geen traan gelaten behoeft te worden als zij aftreedt, omdat ze het er zelf ook naar heeft gemaakt. Maar dat de hele gang van zaken, met die verantwoordelijkheid voor het functioneren van voorgangers, een wonderlijke blijft, en ook lastig te verteren, dat mag in dit verband ook gerust vastgesteld worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Politiek: een wonderlijk bedrijf

  1. Dhyan zegt:

    Het is niet anders dan ik al verwacht had van politici. Heel wat debacles waaraan politieke consequenties zijn verbonden, althans naar de politiek correcte maatstaf van terugtreden of ontslag in dienen, bleken juist de lijm te zijn waar de streepjesbroek met het pluche was verbonden.

  2. sjoerd zegt:

    Dat is het nadeel van op de schopstoel zitten. Dit had ze als ze een beetje had nagedacht kunnen weten en deze betrekking nooit had moeten aanvaarden. Het geluk van haar opvolgster is een schone lei…

  3. hanneke zegt:

    Het verbaast me telkens weer dat er iemand te vinden is voor zo’n zwaar besmet dossier. Het zal ook nu wel weer lukken, ze willen heel graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s