Verslag van een voetreis (7)

Onze pelgrims, Willem Thijssen en Han van Geest, zijn na hun vertrek op 16 augustus in Wittem al weer 65 dagen onderweg op hun voetreis naar Santiago de Compostella. We verlieten hen op 9 oktober, toen we in het Zuidfranse Saint Sever, even onder Mont de Marsan, een zesde tussenstand van hun vorderingen opmaakten. Sindsdien hebben ze in acht dagen 196 kilometer gelopen en genoten onderwijl nog drie dagen rust aan de voet van de Pyreneeën, aan de Franse kant. In twee dagen zijn ze dat gebergte overgestoken en inmiddels gearriveerd in Pamplona, in Spanje, waar de pelgrimage getuige hun dagelijkse verslagen een massaler karakter krijgt en ook in veel beter georganiseerde banen wordt geleid dan in Frankrijk. De onderkomens, de staat van de wandelwegen en ook de voorzieningen ten behoeve van de inwendige mens zijn daar het duidelijkste bewijs van.

Voor het overige blijven beiden zich uitputten in lofzangen op het hen omringende land, maken ze in hun dagelijkse verslagen ook helder dat zo’n voetreis weliswaar een individuele, fysieke inspanning is, die door hen tot nu op een geweldige wijze is doorstaan, maar dat het wel degelijk ook een sociale component bevat die steeds tot uitdrukking komt in de talrijke contacten met mede-pelgrims. Dit palet aan ervaringen is zo veelkleurig en indringend neergelegd in hun blog dat ik elke dag toch weer uitkijk naar de beschrijving van hun wederwaardigheden. En het wordt voor mij nog interessanter omdat zij nu een traject gaan afleggen, tot de stad Leon, waarlangs ik ruim een maand geleden ben gereden en waar ik dus colonnes voetreizigers zag die over de eindeloze Spaanse hoogvlakte onderweg waren naar hun ultieme doel, Santiago de Compostella en op die manier voor een fascinerend schouwspel zorgden. Wat een voorrecht om daar deel van uit te mogen maken en die ervaring ook aan anderen door te kunnen geven! Wat dus gebeurt – ik herhaal het nog maar even – op http://www.hanwillem-sdc2015.nl

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s