Cultuurpessimisme?

Het vraagt een immens rechte rug en een onbegrensd vertrouwen in het goede in mensen om niet te vervallen in cultuurpessimisme. Ondanks alle goede moed die mij altijd heeft gekenmerkt, ben ik toch op de rand ervan terecht gekomen En dat na dik zeventig jaar waarin ik het nog nooit zo bont gemaakt heb zien worden als nu het geval is. En het alleen maar van kwaad tot erger schijnt te gaan, beslist een andere kant op dan ik ooit gewenst, gehoopt en verwacht had, onverbeterlijk als ik in mijn optimisme voortdurend was. En daar toch ook lang in gevoed werd. Door de naoorlogse opbouw en welvaart, door de maatschappelijke veranderingen in de zestiger jaren, de val van de Muur, de Europese eenwording. Met ook nog eens dat perspectief in de negentiger jaren van een wereld waar in vrede samenzijn maakbaar en haalbaar toescheen. Tot de ontnuchtering en ontluistering na de eeuwwisseling kwam en met een klap werd aangekondigd door de aanslag op de Twin Towers in New York. Waarna het vervolgens in alle opzichten volledig uit de hand is gelopen. Waar, waarom en wanneer zou ik waarachtig niet weten. Alleen weet ik wel dat bijvoorbeeld de met de Arabische Lente beoogde emancipatiegolf in de Arabische wereld op een drama en desillusie is uitgelopen, waarvan de gevolgen nog maar al te voelbaar zijn en nog altijd onbeheersbaar lijken als ze alles en iedereen raken zonder dat men zich in het algemeen er tegen opgewassen toont.

Vluchtelingenstromen maken het Syrisch bloedbad alleen maar tastbaarder voor ons. Dat komt dichterbij en dwingt door haar omvang tot stellingnames. Waar dan ook geen gebrek aan blijkt. Wat zelfs verheugend zou zijn omdat er nu eens niet de andere kant op wordt gekeken. Ware het niet dat de toon die vaker wordt aangeslagen des te verontrustender is, want zonder beschaving en tolerantie die al hoog en breed vergeten zijn. Grenzen en remmingen op geest en gedrag zijn vervallen. In de plaats daarvan figureert de schaamteloosheid, de bruutheid waarmee mensen worden tegemoet getreden vanuit het fort dat de eigen wereld, het eigen gelijk en gevoel zijn geworden. Een dogma, een geloof, dat met de vuist, de schreeuw en het vooroordeel wordt verdedigd. Waarmee een nieuwe standaard zijn opwachting heeft gemaakt, waar men het blijkbaar mee wil doen, omdat het als een fact of life wordt geaccepteerd. Voor mij dus geen reden om blij van te worden, eerder ernstig verontrust, nu zoveel overboord wordt gezet en weinig nog in acht wordt genomen en zelfbeperkingen ver te zoeken zijn. En zo een beste voedingsbodem ontstaat waarin de geschiedenis zich met gemak kan herhalen. Maar waar ik ook meteen stop omdat ik de geldigheid van de wet van Godwin beslist niet wil bewijzen, zoals ik er ook niet van overtuigd wil zijn dat na mij de zondvloed komt. Hoewel het me wel erg lastig wordt gemaakt om nog in het tegendeel te geloven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Cultuurpessimisme?

 1. Mack zegt:

  Ik dacht vanochtend in de auto nog aan je omdat je zei dat de foto van dat dode jongetje een kentering zou zijn. Volgens mij is dat niet zo. Op de terugweg in de auto hoorde ik vluchtelingen aan het woord en ik dacht dat dat de oplossing moet zijn. Ze zoveel mogelijk aan het woord laten, zodat mensen zelf de wanhoop en de angst in hun stem horen. Bij mij overwint dat gevoel in elk geval.

  • robschimmert zegt:

   En dat vraag ik me nog af. Mensen zitten zo verankerd in hun betonnen gelijk dat ze daardoor de vrijbrief voelen om de ergste vooroordelen en andere kwalificaties uit te spreken. Elk taboe is op dit terrein geslecht en daarmee ook het elementair fatsoen plus de beschaving. Waar ging het met ons, met de mensheid recentelijk zo mis, is de vraag die mij echt bezig houdt. Want ik weiger te vervallen in cynisme.

 2. sjoerd zegt:

  We moeten onze welvaart gaan delen met anderen, En er zijn teveel egoïstische opvattingen omdat in goede banen te leiden.

 3. math zegt:

  Deze vluchtelingencrisis degradeert de problematiek met Griekenland tot peanuts.
  Het optimistische scenario zou moeten zijn, dat nu in versneld tempo het besef gaat post vatten, dat we veroordeeld zijn tot een nauwer samenwerken, eerstens in Europees verband, en daarna gevolgd door een mondiaal bestuur, mondiale instituties en inkrimping van de soort, die zich homo sapiens noemt. Wanneer je de kleine en kwetsbare blauwe planeet vanuit de ruimte ziet, kun je toch niet voorstellen, dat er 222 naties, 5000 talen, tal van godsdiensten, oorlogen wegens ongelijkheid en onrechtvaardigheid, gevechten om grondstoffen , voedsel en water door een teveel aan mensen wordt uitgevochten.
  Ik besef maar al te goed dat ik ten onrechte meer bevoorrecht ben, door op de goeie plek, in de juiste tijd van de geschiedenis geboren te zijn.

 4. Dhyan zegt:

  Heb je al een antwoord op mijn vraag over de vanzelfsprekendheid waarom een klein landje als Nederland denkt de wereld te kunnen redden en mensen uit een totaal andere cultuur, achtergrond en geloof in grote getale meent hier binnen de landsgrenzen te moeten vestigen. Natuurlijk moeten mensen geholpen worden maar het gaat er voornamelijk over hoe dat moet gebeuren.

  • robschimmert zegt:

   Dat grote getale is voor jouw rekening. Want de aantallen komen in de verste verte nog niet in de buurt van de negentiger jaren toen er per jaar plaats was voor zo’n 50.000 Joegoslavische vluchtelingen. Waar praten we nu dan over. Alsof ons land overspoeld wordt. Onzin. Het gaat om percentages van nog niet eens promille van de Nederlandse bevolking. En die aantallen komen ons van onz eigen arbeidsmarkt duwen……

   • Dhyan zegt:

    De nood in de wereld is nog lang niet geledigd, de argumenten om deze mensen binnen te halen gelden ook voor anderen dus behoort de stroom vluchtelingen onverminderd door te blijven gaan. Welk criterium ga je straks hanteren om geen vluchtelingen meer op te nemen. Trouwens eenmaal binnen europa mogen ze migreren en zich vestigen waar ze willen onder de vlag van europees onderdaan hebben ze gelijke rechten als iedereen en kunnen ze massaal besluiten van nederland een islamitische staat te maken. Het zal wel niet gebeuren en ik ben geen doemdenker maar het behoort tot de mogelijkheden.

 5. Peter zegt:

  Deze kwestie houdt iedereen bezig. Het is niet meer ‘de ver van mijn bed show’, waarmee de KRO in vroegere dagen ons nog enigszins het gevoel poogde te geven dat wat er elders gebeurde ons ook aan zou moeten gaan. En deze confrontatie vanwege de toestroom levert heel mooie en heel slechte dingen op. Mooi zijn alle initiatieven en maatregelen, van verantwoordelijkheid en compassie of oprechte vragen en ongerustheid. Slecht zijn de gekken onder ons die menen deze crisis te gebruiken om mensen angst en verdeeldheid aan te praten via de media, en op straat door mensen fysiek te lijf te gaan, te verwonden in discrediet te brengen. Het is idd een testcase voor ons allemaal, waarbij de Griekse schuldencrisis verbleekt. Ik ben niet zo somber gestemd als Rob en de aantallen voor Nederland zijn peanuts als je kijkt naar Zuid-Duitsland en de landen in de regio. Wat mij bemoedigd zijn de krachten die verantwoordelijkheid nemen, en mensen en initiatieven die ons anders laat kijken en ons vijanddenken laat zijn voor wat het is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s