Een plaatselijk gebruik

Zo links en rechts en te hooi en te gras worden hier stellingen ingenomen en meningen geponeerd, waardoor allicht de indruk zou kunnen ontstaan dat ik overal een mening over heb. Verre van dat, zo ver zelfs dat ik van heel veel meer niks vind dan wel. Omdat ik er enerzijds moe van word en het anderzijds vaker ook weinig tot niets bijdraagt. Zodat ik veel maar neem voor wat het is en omdat ik er verder ook geen last van heb. Ik heb in en door het leven toch wel wat geleerd en ben daarom ook praktischer (of is het pragmatischer?) geworden, zodat ik alles veel meer laat gebeuren en passeren zonder dat het mij nog stoort. Ik speel het spel mee zonder het zelfs zin of onzin te vinden. Omdat het vaker ook om zoiets gaat dat als de smeerolie is die een gemeenschap in staat stelt om een beetje lekker te functioneren. Het volgende voorval dat ergens in de middag bij mij langs kwam, is daar zo’n mooi voorbeeld van. Het gaat om een plaatselijk gebruik waar je je vraagtekens bij kunt zetten, maar dat ik niet doe, omdat het verder in het geheel niet bijt en slechts sporadisch voorkomt, namelijk alleen als er een buurtgenoot is overleden.

Dan is het namelijk regel en gebruik dat de naaste buren de respektievelijke huizen in hun straat langs gaan om geld op te halen om missen te laten lezen voor de overledene. Nou had ik, toen mij vanmiddag dat vertrouwde lege sigarenkistje werd voorgehouden, natuurlijk nee kunnen zeggen, ook omdat ik helemaal niets met de kerk heb. Maar zoals gezegd ben ik het punt van contesteren en ter discussie stellen allang voorbij en laat ik mijn oren net zo hangen naar die zwemen van sociale controle die natuurlijk gepaard gaan met dit soort inzamelingen. Zodat ik mijn bijdrage maar snel gaf om daarna weer lekker mijn eigen gang te gaan, tegelijk wetend dat om mij heen alles zo ook lekker voort hobbelde en er dus missen, ook dankzij mij, voor de dierbare overledene zouden worden gelezen. Waarmee dus alles ook bleef zoals het was. Omdat het klopte en goed voelde. Dus waarom dan er toch iets anders van vinden?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een plaatselijk gebruik

  1. sjoerd zegt:

    Go with the Flow… dat is veel vreedzamer dan je overal tegen te keren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s