De meel van Koenders

Het ziet er niet naar uit dat ik ooit een hoge pet op zal krijgen van de quotes, de meningen en de posities die de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, pleegt in te nemen en die toch wel een akelig contrast vormen met wat zijn voorganger Timmermans te pas en te onpas te berde bracht. En daar soms wel eens in overdreef, zelfs zo nu en dan wist te irriteren, met die snuit van hem die voortdurend aan het venster te zien was. Maar dat nog altijd duizend maal liever dan zo’n wassen neus als die Koenders die slechts meel in zijn mond heeft en ook nog eens van de PvdA blijkt te zijn. Terwijl die partij toch best wel wat competenties en capaciteiten in huis heeft. Maar als je zo graag wilt besturen, kan de spoeling toch wel eens dunner worden, waardoor een lichtgewicht als die Koenders gemakkelijk komt boven drijven en kansen krijgt omdat hij al jaren lang van de partij is geweest en nooit iemand pijn heeft gedaan noch tegen de haren heeft in gestreken. Op weerbarstigheid is hij nooit betrappen geweest noch op een vierkante opinie. Terwijl hij wel gezegend is met die fijne neus voor verhoudingen en een hoog ontwikkeld gevoel toont om op de goede momenten steeds de kant van de macht en de sterksten te kiezen. Omdat daar altijd wat te halen viel. Een baantje bij de VN of een secretariaat – generaal of een ministerspost.

Nee, Bert heeft altijd goed in de gaten gehad hoe de hazen lopen en waar het voordeel voor hem zich bevond. Wat zoveel betekende dat hij niemand, voorzover die er toe deed, voor de voeten liep, maar wel akelig dichtbij, d.w.z. op likafstand van diens hielen bleef. In die zin gepokt en gemazeld kon en kan Koenders zich onmogelijk anders in zijn huidige functie van Minister van Buitenlandse Zaken manifesteren. Met een quote hier, een one-liner daar en voortdurend bezig open deuren in te trappen om zo vooral met iedereen vriendjes te blijven. Daar blinkt hij als geen ander in uit, in niksigheid, in de verkondiging van nul komma nul. En wel zodanig dat hij het niveau van de jongste bediende niet ontstijgt en misschien ook wel niet meer armslag heeft gekregen. Want, mijn lieve hemel, hoe besta je het om naar aanleiding van een steekpartij in Jeruzalem waarbij een Nederlandse vrouw was betrokken, te melden dat met deze zaak het geweld wel akelig dichtbij komt. Om daar nog aan toe te voegen – en lees het maar goed – dat de huidige crisis laat zien dat er een oplossing nodig is voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Waarmee Koenders zichzelf, uit de wind als hij zich hield, meer een dienst heeft bewezen dan ons land dat toch half en half voor schut staat met een representant, een woordvoerder die niet verder komt dan de open deur die dan voor onze mening moet worden gehouden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De meel van Koenders

 1. Dhyan zegt:

  Je moet wel een uiterst vreemde gast zijn wil je je in politieke kringen thuis voelen en door dit soort uiterst vreemde gasten worden wij dan vervolgens geleid.

 2. Ximaar zegt:

  Zelf heb ik Koenders op deze post waarschijnlijk liever dan ijdeltuit Timmermans. Timmermans is volgens mij weggepromoveert omdat hij niet diplomatiek en handig opereerde in de nasleep van MH17. In het rapport staat iets dat Timmermans in zijn zak kan steken en waarschijnlijk zullen er nog meer details in staan die aangeven dat Timmermans een sta in de weg was voor een goede afhandeling. Om iets simpels te noemen, Nederland dorst of wilde niet ter plekke onderzoek doen omdat het er te gevaarlijk was. Malaysia en Australia liepen er in die tijd wel rond.

  Voor mij is de functie van een minister om zijn of haar ministerie zo goed mogelijk aan te sturen en optimaal te laten functioneren naar de wensen van de regering. Vaak kunnen ministers dat niet. Ze laten zich niet voldoende op de hoogte brengen door het ministerie, hebben onvoldoende inzicht, en laten zich om de tuin leiden door de hoge ambtenaren die al veel langer meedraaien. Mijn indruk is dat Koenders een ministerie beter kan leiden dan Timmermans, die liever zelf op de voorgrond treed. Koenders is daarbij diplomatieker naar de buitenlandse partijen waar hij zaken mee moet doen. Dat is erg belangrijk om dingen voor elkaar te krijgen.

  Op dit moment lijkt het er op dat o.m. Timmermans dom in de weer is geweest in Turkije. De Turkse president en halfdictator is te kennen gegeven dat de EU niet zonder Turkije kan. Niet echt handig, hij kan nu alles vragen wat ie wil en dat doet hij nu ook. Deze riante positie helpt hem ook om de volgende verkiezingen te winnen, waardoor Turkije en de EU niet van hem af komen.

 3. math zegt:

  O,o% is dat niet van bavaria-alcoholvrij? Het gaa5t toch allang niet meer om de kwaliteit en de capaciteiten, ambitie in plaats van talent las ik zojuist. Van twee slechten moet je de derde kiezen.

 4. bespiegelaar zegt:

  Bespiegelaar, geen fan van zowel timmermans als koenders, preveleert in het onderhavige geval van het incident met de nederlandse vrouw, voor de analyse zoals door ROB verwoord…. .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s