Joustra’s finest hour

Ook hierover heb ik een dag extra kunnen nadenken, zodat de eerste indrukken wat meer konden bezinken. Met als gevolg enige afstand en een uitgesprokener mening, waarin tegelijk de nodige vragen besloten zijn. Want achteraf bezien, d.w.z. twee dagen later ben ik op zijn zachtst gezegd behoorlijk verwonderd, nu de stof na de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de ramp met de MH17 enigszins is neergedaald. Met als mijn eerste reactie of we op deze conclusies nu echt met zijn allen hebben zitten wachten. Was hier twaalf tot vijftien maanden duur betaalde tijd voor nodig om uiteindelijk met zo’n schamel verhaal te komen. Want bracht het iets nieuws onder zon? Alles werd per slot van rekening open gelaten en aan alle kennis die Nederland of wie dan ook ter wereld al na juli van het vorig jaar bezat, werd niets nieuws toegevoegd. Sterker nog. Er zijn per saldo slechts meer vragen gerezen door alle tegengas die vanuit Rusland werd gegeven naar aanleiding van de publicatie van dit rapport, waarover vanuit dat land – misschien wel terecht – de vraag werd gesteld of dit de objectieve waarheid bevatte of dat het slechts de Westerse interpretatie van de feiten bevatte.

Waar natuurlijk meteen aan toegevoegd kan worden dat het ook nog eens zo is dat de Onderzoeksraad inderdaad nooit het monopolie op de objectieve waarheidsvinding kan claimen. Zoals ook de Russen daar geen aanspraak op kunnen maken. Zeker niet binnen de grenzen van zo’n complexe kwestie als deze vliegramp uiteindelijk geworden is en geplaatst als ze moet worden tegen de achtergrond van het oorlogsgeweld en de aanwezigheid van allerlei partijen die slechts belang hebben bij dat deel van de waarheid dat hen uitkomt. En waarom zouden dat slechts de Russen of de rebellen in de Donbass moeten zijn, als de grens tussen goed en kwaad ook nooit en nergens vast te stellen is noch aan te geven is wie het gelijk en voor hoeveel aan zijn zijde heeft? Wat dus nog eens lastiger wordt als ieder de kans heeft en ook grijpt om daar luid en duidelijk zijn zegje over te doen. Met als uiteindelijk resultaat uitsluitend de fuzz die kon ontstaan rond dat met zoveel aplomb aangekondigde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat al met al niks opleverde en eigenlijk slechts leek geregisseerd om haar voorzitter Joustra zijn finest hour te bezorgen. Want voor de rest deed iedereen een plas en bleef alles gewoon zoals het was.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Joustra’s finest hour

 1. bespiegelaar zegt:

  in de geest van deze log , sprak ook de journalist ROBERT VAN DER ROER een kritisch commentaar !!!!! nachtprogramma wnl

 2. hanneke zegt:

  Wat had je dan verwacht? Dacht je dat ze ‘de daders’ op een presenteerblaadje aan zouden leveren? Hou toch op met denken dat die ooit bekend zullen worden.
  Het was oorlogsgebied, oorlog dus. Daar moet je boven vandaan blijven, dat is nog eens duidelijk aangetoond. We zijn nu bijna anderhalf jaar doorgezaagd over die MH17. Ik ben ermee klaar. Ik denk dat ik dat ook zou zijn als mijn halve familie in dat vliegtuig had gezeten. Het blijft maar opgerakeld worden. Ophouden en toegeven dat ‘de onderste steen niet boven komt’.

 3. math zegt:

  Dit verdwijnt in de overvolle lade met onderzoeksrapporten, en we horen er niets meer van. Hoe is het mogelijk dat zo’n Joustra zulke makkelijke opdrachtjes krijgt toegeschoven met zulk een curriculum vitae in zijn binnenzak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s