Over leesachterstanden

Zelfs in tijden van ontspanning, waarover ik toch al de nodige jaren beschik, blijkt er zoiets als stress of frustratie op de loer te kunnen liggen, zijn de bronnen daarvoor alleszins aanwezig als je maar genoeg lol in dingen hebt en niet of nergens op uitgekeken raakt. Dat begin ik althans toch meer en meer te ervaren, terwijl ik het zelf natuurlijk ook oproep met mijn al eerder beschreven behoefte om mijn genietingen vooral te laten beklijven en niet van het een naar het ander te rennen zonder jezelf nog momenten van rust te gunnen. Dat heeft dus gevolgen als je zoveel wilt, maar keuzes moet maken. Met in mijn geval het prangende voorbeeld van leesachterstanden die er zijn aan het ontstaan. Wat mij als literatuur – en boekenliefhebber pur sang bepaald niet lekker zit en eigenlijk begint te schuren nu het aanbod van werkelijk aantrekkelijke boeken zo hand over hand toe aan het nemen is, althans van dat werk dat mij gewoon interesseert. Zoals daar al de nieuwste werken zijn van Jonathan Frantzen en Nir Baram, die beiden hoog op mijn lijstje van favoriete schrijvers staan. Komt nog eens bij dat in het kader van de toekenning van de Nobelprijs voor literatuur deze week extra aandacht werd gericht op een Spaanse kandidaat, Javier Marias, die blijkens een met hem gehouden interview genoeg behartenswaardigs te melden en geschreven heeft.

Om nog maar te zwijgen over het grote werk van de Witrussische winnares van de Nobelprijs, Svetlana Aleksijevitsj, dat alom geprezen werd vanwege de inkijk die het geeft in de post-communistische Russische samenleving. En om mijn onbehagen nog wat groter te maken wordt dan deze week het lang verwachte boek uitgebracht waarin journaliste en publiciste Marcia Luyten de neergang en toekomst van de Oostelijke Mijnstreek beschrijft en dat het welhaast gezien de gedegenheid van haar aanpak in zich moet hebben een standaardwerk over dit onderwerp te worden. Zodat ik dat ook al niet aan mij voorbij kan laten gaan, maar mij tegelijk wel dien af te vragen waar ik de tijd en de gelegenheid ervoor vandaan moet halen. Met meteen de nog dwingender noodzaak van het maken van keuzes. Wat dus direkt laat zien dat zelfs als je in ruste denkt te zijn, je pad bepaald nog niet over rozen hoeft te gaan, maar dat dat wel afhangt van wat je jezelf op de hals haalt of waar je zo nodig mee bezig wilt of moet zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Over leesachterstanden

  1. sjoerd zegt:

    Ach Rob, een dag heeft 24 uur en als je daar niet genoeg aan hebt kun je ook nog de nacht gebruiken..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s