Het geluid van de PvdA

Tussen alle kreten en meningen over de toestroom van vluchtelingen en hun opvang ontbrak tot nu toe pijnlijk genoeg een helder standpunt van de Partij van de Arbeid. Gelukkig is het daar nu van gekomen bij monde van Tweede Kamerlid Attje Kuiken, die de nuance niet schroomt en daarmee zorgt voor een verademing tussen al het schrille geschreeuw waar het momenteel niet aan ontbreekt. Vandaar dat ik haar graag ruimte geef om zo tegenwicht te bieden en omdat haar mening mij ook aanstaat:

De opvang van duizenden mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, vraagt veel van Nederland. We moeten deze vluchtelingen een veilig thuis bieden, en tegelijkertijd moeten we niet wegkijken bij de problemen die hierbij komen kijken. Problemen met het organiseren van voldoende opvang, problemen met het opnemen van mensen uit een ander land en een toenemende druk op de beschikbare woningen. Dat vraagt om politieke oplossingen. Overal in Nederland zijn mensen druk bezig met de opvang van vluchtelingen. Dankzij de inzet van al die vrijwilligers, het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis en de verantwoordelijke instanties lukt het tot nu toe telkens om mensen een veilig dak boven hun hoofd te bieden. Nederland is het enige land in Europa waar vluchtelingen niet op straat hoeven te slapen. En tegelijkertijd leven er veel zorgen, ook bij mij. Nederland kan niet alle vluchtelingen in z’n eentje opvangen. Daarom is het van belang dat we samen met de andere Europese landen opvang gaan organiseren en dat we ervoor zorgen dat minder mensen de noodzaak tot vluchten voelen. 98% van de vluchtelingen zit nu in erbarmelijke omstandigheden in een vluchtelingenkamp in een van de buurlanden. In die kampen is er geen onderwijs voor de kinderen, geen gezondheidszorg en geen kans op een baan. Op een gegeven moment zien veel vluchtelingen geen andere uitweg dan de oversteek naar Europa te wagen.

Daarom moet Europa en de rest van de wereld veel meer geld vrijmaken voor een menswaardige opvang in deze aangrenzende landen. Zo voorkomen we dat mensen in gammele bootjes de oversteek wagen en zorgen we dat Nederland en Europa de hoeveelheid mensen die een veilig heenkomen zoeken ook aankunnen. De vluchtelingen die hier al zijn, moeten zo snel mogelijk de Nederlandse taal en de Nederlandse omgangsnormen leren. Op die manier kunnen ze meedoen in de samenleving. En we stellen ook grenzen: kindbruidjes zijn niet acceptabel en wie geweld pleegt, hoort niet in Nederland thuis. Ook praktisch moet er nu snel veel gebeuren. Er moeten veel extra huizen komen. Niet alleen voor vluchtelingen, maar juist ook voor al die mensen die nu al jaren op een wachtlijst staan. Zodat iedereen een betaalbare woning kan vinden. Daarnaast willen veel Nederlanders met alle liefde vluchtelingen opnemen, maar kunnen ze vaak geen grootschalige opvang van 600 bedden of meer aan. Een dergelijke groot opvangcentrum in een klein dorp betekent nogal wat. Daarom vinden wij dat er ook kleine opvanglocaties, met 50 of 100 bedden, mogelijk moeten zijn. Wij voelen allemaal de pijn van de mensen die gevlucht zijn voor het geweld in hun eigen land. En we voelen ook allemaal de plicht deze mensen een veilig dak boven hun hoofd te bieden. Tegelijkertijd is het een ingewikkelde opgave waar we voor staan en moeten we oplossingen bieden voor de terechte zorgen die we allemaal voelen. Alleen maar schreeuwen dat het niet deugt of alleen maar de problemen wegredeneren is geen oplossing..

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Het geluid van de PvdA

 1. sjoerd zegt:

  Ik kan me hier goed in vinden.

 2. Mack zegt:

  Het geluid is mooi inderdaad al gaat ze volledig voorbij aan velen die er licht anders over denken. Alsof Hedy d’ Ancona weer is opgestaan. Moeten we niet eens beginnen met wat vragen duidelijk te krijgen? Tot nu toe krijg ik ook geen antwoord op jouw weblog over waarom vluchtelingen vluchten uit veilige landen? Het jongetje dat daar toen dood aan het strand lag, vluchtte uit Turkije en werd daarna begraven in het levensgevaarlijke Syrie, dat ze juist ontvlucht waren. Mag ik daar eens een antwoord op?

  • robschimmert zegt:

   Nou, of Turkije zo’n veilig land is, weet ik echt niet en zou ik ook niet durven beweren. Uit Hongarije worden ze geweerd of getrapt, tenzij ze christelijk zijn. Of moet Griekenland als toevluchtsoord dienen? Ik bedoel maar….

   • Mack zegt:

    Grieken en Turken ontvluchtten hun land toch niet massaal. Dat het daar ideaal is, nee, daarom gaan wij er naartoe op vakantie. Daar heb je de kern te pakken. En je kunt toch niet terug naar een ontvlucht land? Ook al is het om je kind te begraven? Wat me ook stoort, al die eenzame mannen die hun land ontvlucht zijn en hun gezin hebben achtergelaten? Pardon?

    • robschimmert zegt:

     Eenzame mannen die hun gezin hebben achtergelaten? Is dat een overheersend beeld of een incident? Dit is voor mij echt nieuw, hoor. En trouwens, als je een beetje ingevoerd bent in de gang van zaken in een land als Turkije, dan laat je het toch wel uit je hoofd om daar naartoe te gaan met vakantie, nu die samenleving langzamerhand op scherp gezet wordt.

    • Mack zegt:

     Dat dat nieuw voor je is verbaast me. De meeste vluchtelingen zijn jonge mannen die het vreselijk vonden hun gezin achter te laten. Maar ja, ze wilden hun gezin niet blootstellen aan het gevaar van de oversteek. Ook was er geld voor maar één plaats. En hier aangekomen schijnt men zich druk te maken over hun seksuele behoeften. Al is dat een incident, dan zou ik dat incident publiekelijk bij kop en kont pakken en terugsturen, voor dat zo’n verhaal een eigen leven gaat leiden.

    • robschimmert zegt:

     En laat ik nou overwegend vrouwen en kinderen langs Macedonische spoorwegen en bij de Hongaarse muur en in de bus naar Oostenrijk gezien hebben. Kijken wij dan naar verschillende journaals?

    • Mack zegt:

     De meeste vluchtelingen in Nederlandse opvangkampen had ik moeten zeggen. Nee, wij kijken geen verschillende journaals, maar je kunt je ook afvragen waar hun mannen waren? Verschillende mensen hebben verschillende interpretaties, is daar geen spreekwoord voor?

    • robschimmert zegt:

     Ik moet de discussie nu stoppen omdat ik weg moet. Ik geloof trouwens dat we alle facetten langzamerhand wel zijn gepasseerd. Zo niet, dan laat je het zeker weten en ga ik vanavond verder.

    • Mack zegt:

     Ok, veel plezier

 3. Dhyan zegt:

  Die vanzelfsprekendheid dat wij dat moeten doen, alsof wij uit Gods naam recht moeten doen aan alles wat krom is in de wereld. Ik verbaas me in eerste instantie telkens over die vanzelfsprekendheid en in tweede over zoveel arrogantie. Zoals Amerika decennia lang de vanzelfsprekende redder van de wereld was. Het begint er op begint te lijken dat wij alle verstoring van het zorgvuldig opgebouwde evenwicht keihard op ons brood krijgen, terwijl ik daar nota bene ten principale tegen was.

  • Mack zegt:

   In dan opzicht begrijp ik Duitsland weer wel. En Amerika dacht verder dan het belang van alleen degenen die het redde.

   • Dhyan zegt:

    Voor mij gaat niks voor niks en zitten er belangen achter. Amerika heeft een geavanceerde wapentechnologie en die moet gebruikt worden om deze verder te kunnen perfectioneren en legt landen waar ze interfereren een oorlogschuld op of een claim op de grondstoffen. Ze worden er beter van maar dat hoor je niet. Het verband dat je Duitsland wel begrijpt snap ik even niet.

    • Mack zegt:

     Die hebben nog steeds een naam te zuiveren. Gezien hun verleden dat ze nog dagelijks achtervolgt (wie gebruikt er niet een keer de term nazi) kunnen zij zich het niet permiteren om ook maar iets te doen dat ook maar riekt naar rechts extremisme. In die zin begrijp ik heel goed dat het de vluchtelingen zo barmhartig opving.

    • Dhyan zegt:

     Ow zo.
     Oké, mee eens.

 4. Emigrant zegt:

  Is mevrouw Kuiken wel van deze wereld? Denkt zij soms nog dat Nederland een gidsland is?
  Nederland is het enige land in Europa waar vluchtelingen niet op straat hoeven te slapen. Niet waar, in Duitsland en Zweden slapen ze ook binnen hoor.
  Nederland kan niet alle vluchtelingen in z’n eentje opvangen. Wat een gotspe. Nederland vangt maar een héél klein deel van de vluchtelingen op; waar praat ze over?
  Daarom is het van belang dat we samen met de andere Europese landen opvang gaan organiseren Wij wel ja; het is ongelofelijk. Een leidersrol voor een landje dat zich inzake vreemdelingenhaat eerder moet schamen.

  • robschimmert zegt:

   Een tegengeluid mag toch wel eens scherper geformuleerd worden om nog gehoord te worden in de tomeloze stroom van meningen die een heel andere kant opgaan?

   • Emigrant zegt:

    O zeker, graag zelfs. Dat is ook niet mijn bezwaar. Maar dat ze in dat oude toontje terugvalt, dat vind ik een beetje zot en het lijkt me ook contra-productief. Nog afgezien van de feitelijke onjuistheid in de eerste bewering. Als ík dit al niet serieus kan nemen zullen de mensen van die ‘heel andere kant’ dat zeker niet doen. Met ander woorden: het tegengeluid is me niet scherp genoeg.

  • Dhyan zegt:

   Dat ‘vreemdelingenhaat’ mag dan wel jouw invulling zijn van een tegengeluid met een scherpere formulering, het slaat helemaal nergens op. Je woont hier niet eens en meent je niettemin toch een mening te kunnen aanmatigen over hoe wij ons hier hebben te verhouden tot een ons wezensvreemd volk en aanverwante religie.

   • robschimmert zegt:

    Nou, laat ik dan als Nederlander spreken die hier ook al zijn hele leven woont, dus wel recht van spreken heeft. De toon en het geluid dat Wilders en alles dat in zijn kielzog meeloopt, laten horen zijn mij wezensvreemder dan mensen die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld en mij totaal geen kwaad hebben gedaan en waarvoor ik dus geen angst heb, althans niet die schrik dat ik maar wat over hun vermeende bedoelingen uitschreeuw.

    • Emigrant zegt:

     Kort voor mijn pensionering heb ik wel overwogen, weer in Nederland te gaan wonen. De hoofdreden dat ik het niet gedaan heb is die haat. Daar kan ik niet tegen. 25% PVV, 25% VVD, nee dank U.

    • Dhyan zegt:

     Eigenaardig dat er iedere en dit keer door beide heren Wilders wordt bijgehaald alsof Wilders de personificatie is van de haat en die, en dat tot mijn verwondering, door deze heren wordt beantwoord met gevoelens van, naar het mij toch voorkomt, intense afkeer. Het lijkt alsof in u zelf latent aanwezige gevoelens van haat c.q. intense afkeer een uitlaatklep heeft gevonden. Ik haat geen Wilders en ik haat geen vluchtelingen, anders had ik er geen zes jaar voor gewerkt, ik praat geheel en al vanuit mijn kennis over deze zaken.

 5. Mack zegt:

  Sober en rechtvaardig, dat is wat de PvdA nu zegt. Exact hetzelfde als de VVD.

 6. Emigrant zegt:

  @Mack: Vluchtelingen vluchten uit veilige landen omdat ze daar weinig tot niets te bikken krijgen en in perspectiefloze kampen zitten opgesloten tot Sint Juttemis. Mevrouw Merkel merkte te laat dat ze daar geen eten meer kregen en heeft nu gauw een miljard gestuurd, maar dat is geen blijvende oplossing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s