Cijfers als meningen

Het moet begonnen zijn met Balkenende en zijn verwijzing naar de zesjes-cultuur die volgens hem in Nederland zou heersen. Hoewel ook niet uit te sluiten valt dat Rutte het is geweest die een start maakte met het samenvatten van oordelen in de toekenning van cijfers. In elk geval lijken we er sinds een aantal jaren mee opgezadeld te zijn, met dat verschijnsel van rapportcijfers dat te pas en te onpas wel ergens, en vooral in de kranten opduikt. Met ook steeds meer die verbijzondering daarop in de vorm van sterretjes en bolletjes. Waarmee de lezer die verondersteld wordt haastig, jachtig en druk tegelijk te zijn, op zijn wenken zou worden bediend. Hoeft die niet meer het hele verhaal te lezen, als die ene oogopslag volstaat om te weten of een boek of film bijvoorbeeld al of niet deugt, waarna het gemoed voldoende bevrijd en bevredigd is om over te gaan tot de orde van de dag. Hoezo verdieping en in hoeverre nog nuance, vraag je je als belangstellend lezer af als je ziet dat er in de cultuurbijlagen van de meer serieuze kranten zo’n slag wordt geslagen naar een oordeelsvorming en er eigenlijk niks meer van de drukke en bezige lezer wordt gevraagd. Cultuurinformatie op het niveau van de sportverslaggeving, waar men er ook al zo’n handje van heeft om rapportcijfers uit te delen aan spelers van het Nederlands elftal.

Zo presteert mijn regionale dagblad de Limburger het om wekelijks de prestaties van de respektievelijke spelers van Roda JC, MVV, VVV en Fortuna Sittard ook in getallen weer te geven. Met aan het eind van het seizoen de voor de hand liggende samenvatting en het per individuele voetballer verkregen gemiddelde. Lekker gemakkelijk. Beleef er als buitenstaander maar geen lol aan, waar je er niet aan moet denken om zelf het object te zijn van zo’n cijferregen waarmee immers slechts de krantenlezer wordt gediend. Omdat deze vlug verder moet en meer heeft te doen en zo zijn nieuwshonger vermoedelijk gestild voelt. Met de gerede kans dat dit nog maar een begin is. Want waarom zouden berichten over politiek en economie, welke inhoudelijk toch al moeilijk genoeg om te lezen zijn, niet op eenzelfde wijze samengevat kunnen worden? Past immers naadloos in deze tijd waarin meningen snel gevormd zijn en kennelijk ook moeten worden en niemand nog iets koopt voor uitvoerige beschouwingen. Zodat er wat dat aangaat nog een wereld te winnen lijkt, hoewel tegelijkertijd alles aan nuance te verliezen. Maar een kniesoor, die nog in de twintigste eeuw leeft, die daar om maalt, nu de diepgang à la Twitter de toekomst heeft en je voor een echte mening nog maar tot tien hoeft te kunnen tellen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s