Een belatafelde Zijlstra

Dat weten we sinds vanochtend ook weer. Voor volksverlakkerij en stemmingmakerij hoeven we geen ommetje richting Wilders meer te maken. Bij de VVD weten ze er bij monde van hun Tweede Kamerfractie – voorzitter Halbe Zijlstra ook best weg mee. Hoe hoog kan de nood bij een partij gestegen zijn, is de vraag die zich onwillekeurig opdringt bij alle stevige taal die dit liberale kopstuk bezigt om, zo lijkt het, de mensen in het land gerust te stellen en de angst bij hen weg te nemen voor de schade die zij denken te gaan lijden als gevolg van de toestroom van vluchtelingen. Alleen al de suggestie van mogelijk op te lopen schade brengt meteen een klimaat tot stand waarin van alles gezegd kan worden. Was er al door de inbreng en het optreden van Wilders cum suis een dubieus sfeertje ontstaan, Zijlstra doet er in zijn hoge nood nog een schepje boven op. Omdat in de gegeven omstandigheden zoals de VVD die ervaart, kennelijk alles geoorloofd is. In elk geval over de ruggen van vluchtelingen en asielzoekers die min of meer door deze VVD – voorman als gelukszoekers en profiteurs worden neergezet, voor wie alle voorzieningen die onze rechtsstaat ook voor hen bij wet en regelgeving kent, heel wat onsjes minder kunnen. Al was het maar om ons eigen welvaartsniveau waar de Nederlander hard voor heeft gewerkt, te beschermen. Alsof die in het geding zou zijn.

Daarom kunnen wat hem betreft die mensen die op de vlucht zijn geslagen en bij ons hun heil hebben gezocht, best wel toe met leefgeld van een paar tientjes en huizen in de vorm van containers. Hoe gastvrij kun je zijn? Dus niet, om niet te zeggen afhoudend en zelfs vijandig als asielzoekers al zo worden neergezet, alsof zij op zoek zijn naar bijstandsuitkeringen, naar onze sociale voorzieningen en naar medische zorg, met bijvoorbeeld het recht op borstverkleiningen of – vergrotingen, ooglidcorrecties, plastische chirurgie en complete gebitsrenovaties. Dat is er wat Zijlstra betreft niet meer bij noch zoiets als een uitkering van 2000 euro. Alsof daar door Syrische vluchtelingen tot in die details over zou zijn gedacht en dat bepalend is geweest voor hun keuze om hier heen te gaan. Nog afgezien van het feit dat de insinuatie omtrent dit recht en met name het brede gebruik ervan volledig misplaatst is, in feite niet kan en eigenlijk te vergelijken is met de volksmennerij waarin de man rechts naast hem, Wilders dus, al zo bedreven is en kennelijk dit VVD – kopstuk tot dezelfde taal en houding inspireert. Omdat de nood bij die partij dus zo hoog is gestegen dat haar voorman als de kat in het nauw zulke rare sprongen gaat maken, waardoor met recht aan zijn verstand, zijn gemoed en zijn competenties als politicus en bestuurder getwijfeld mag worden. Met de finale vraag of hij een haartje belatafeld is met het verkopen van dergelijke botte praat.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

32 reacties op Een belatafelde Zijlstra

 1. Mack zegt:

  Ik ben het met zijlstra eens. Er is zeker wel door vluchtelingen over nagedacht waarom ze hier komen. Ze zijn al zes veilige landen door “gevlucht” eer ze hier zijn. Dat heeft alles met de voorzieningen te maken.

  • robschimmert zegt:

   Een bewering van Zijlstra die veel weg heeft van een slag in de lucht. Of heeft hij deze info rechtstreeks van de Syrische vluchtelingen? Nee, allemaal gemakkelijke en goedkope veronderstellingen…

   • Mack zegt:

    Wat? Dat ze door zes veilige landen zijn gekomen? Dat kun je zelf ook wel bedenken toch? Verder vind ik het heel jammer dat Wilders er weer bij gehaald wordt. Geeft toch weer de suggestie van fout, terwijl de VVD een fatsoenlijke partij is die daar niet mee in verband gebracht hoeft te worden. Ik las het hele interview met Zijlstra en kon het alleen maar met hem eens zijn. Voorzieningen voor vluchtelingen moeten ook versoberd worden. In elk geval tot het niveau van de ons omringende landen zodat we er niet uitspringen als asielzoekersparadijs. En met een beetje logisch redeneren begrijp je toch ook wel dat grote toestromen van vluchtelingen een bedreiging zijn voor de welvaart? Die is wel in de afgelopen 70 jaar opgebouwd en is een voorwaarde voor vrede. Dus opvang ja, laten we dat vooral doen, maar laten we niet zorgen dat de Nederlander zich zorgen moet maken omdat de politiek geen duidelijkheid geeft, iets wat Zijlstra nu wel deed.

    • robschimmert zegt:

     De aantallen worden zwaar overdreven en staan in geen enkele verhouding tot de 17 mio Nederlanders. In de negentiger jaren waren deze geluiden niet te horen toen het over andere aantallen Joegoslavische vluchtelingenging,die dus de 50.000 te boven gingen. Toen schootniemand,ook niet de VVD,in de paniek. Wat is er nu zo anders?

    • Mack zegt:

     Toen werden ze opgevangen in vluchtelingenkampen, en het aantal nu is hoger. Als het koningshuis iets uitgeeft heeft men het gelijk over de rekening, 50.000 op 17 mln mag niet veel lijken, maar de druk op de beroepsbevolking is wel erg groot. Denk jij dat men zo maar wat roept omdat men bruin geen mooie kleur vindt?

    • L zegt:

     De VVD een fatsoenlijke partij, HAHAHAHAHAHAHA! Het is voor de helft een stel crypto-PVV’ers en voor de andere helft een stel corrupte oplichters.

    • Mack zegt:

     Ja, daar komen momenteel de meest zinnige ideeen vandaan. Dat jij een probleem hebt met de PVV, daar kun je al je vraagtekens bij zetten, maar met de VVD betekent meer dat je de democratie niet echt waardeert.

    • L zegt:

     Maar we moeten dus een wedstrijdje aangaan met omringende landen wie het vluchtelingen zo moeilijk mogelijk kan maken, begrijp ik. Nee, fijne instelling is dat. Heel christelijk ook.

    • Mack zegt:

     Klopt, anders wordt er behoorlijk misbruik gemaakt van de situatie. Jammer inderdaad.

    • L zegt:

     Als de VVD een fatsoenlijke partij was hadden ze nooit samengewerkt met de PVV, en dat geldt ook voor dat het Christen Hypocriet Appèl

    • Mack zegt:

     Ja, dat is jouw mening. Maar dat haalde ik net al aan, jij hebt niks met democratie.

  • L zegt:

   Vluchtelingen zullen sowieso over Europa verdeeld moeten worden, je kunt dat niet allemaal an de grensstaten van Europa overlaten.

 2. sjoerd zegt:

  Als we het gevaar IS hadden kunnen stoppen was dit allemaal niet nodig geweest.

 3. Dhyan zegt:

  Als jij nou eens kleiner behuisd gaat wonen en kunnen heel wat vluchtelingen in jouw huis. Zoveel plek heb jij helemaal niet nodig. Wat betreft dat leefgeld dat is nog steeds een vermogen voor een vluchtelingfamilie. Ik heb het zelf meegemaakt dat ze heel goedkoop gezamenlijk een pot koken en vet overhouden van de uitkering waarvan dan een dure 6 cilinder BMW gekocht waar ze om beurten in reden. Voor mij mag het hoor, maar nodig is het niet.

 4. Dhyan zegt:

  Voor de wet is trouwens iedereen hier gelijk, dus al jouw voorzieningen zijn ook hun voorzieningen en dat betekend volledige gezondheidszorg en bijstandsuitkeringen zijn voor eenieder hetzelfde. Ik denk niet dat Zijlstra bij machte is dat te veranderen. Dat vraagt een grondwetswijziging, misschien kunnen ze dan meteen de bevoegdheden van het koningshuis eens afschaffen en de bijstand die de leden ervan ontvangen naar het gebruikelijke niveau terug brengen.

 5. Ximaar zegt:

  Ik mag die snotjongen van Zijlstra ook niet, maar begrijp ‘m wel. Hij is bang dat zijn partij leeggezogen wordt door de PVV zoals de PvdA leeggezogen is door de SP. Dan kan je genuanceerd vaag blijven zoals de PvdA en je houdt geen kiezer meer over. Of je probeert in het geval van Zijlstra een beetje de wind uit de zijlen te nemen bij de PVV.

  Daarbij is het zo dat de vluchteingen uit Syrie wel vluchtelingen zijn anno 2015 met smartphone en gps. Ze weten donders goed dat ze niet naar Saoudi-Arabië willen of naar Roemenië. Ze hebben een tijd in kampen in Turkije of Jordanie gezeten en zien dat dat uitzichtloos is, dus gaan ze op pad naar een betere wereld. Daarbij helpt het internet prima. Een paar weken terug zag ik een Syrier op TV die de verschillen in voorzieningen aan kon geven tussen Duitsland (1e voorkeur), Zweden (2e ) en Nederland (3e).

 6. Emigrant zegt:

  In Duitsland staat borst- en ander plastisch geknutsel uiteraard niet ter beschikking van fondspatiënten en bijstandtrekkers, en gebitsrenovaties evenmin. In Zweden ook niet. De tsunami van borstzoekenden zal in Nederland dus zeker nog toenemen!

 7. Dhyan zegt:

  Je kunt het natuurlijk altijd in het absurde trekken, maar zoals Ximaar al aangaf ze weten toch maar mooi precies in welk land ze moeten zijn voor welke voorziening. Hoe groot is de nood wanneer ze meteen door stiefelen naar het land met de beste voorzieningen. Ik blijf bij opvang in de regio en terug wanneer het gevaar is geweken. Maar ik las ergens dat er een chronisch tekort komt aan fabrieksarbeiders dus de politiek heeft graag vluchtelingen die dat werk komen doen.

  • robschimmert zegt:

   Lekker stapelen die miljoenen in Libanon en Turkije zodat wij onbezorgd met ons dik welvarende leventje door kunnen gaan, bedoel je waarschijnlijk…..

   • Dhyan zegt:

    Dicht me aub geen motieven toe die ik helemaal niet heb. Ik heb mijn eigen, in jouw ogen misschien inferieure motieven, maar ik hecht belang aan de bescherming van ieders eigen cultuur. Ik vind ook de europese eisen aan een land als Griekenland wreed. Zo welvarend is mijn leventje overigens niet, ik moet door de hoge kosten van huur en ziekenfondspremie sappelen met mijn AOW en zeer gering pensioen. En die gaan door dit gedoe zeker omhoog. Reisjes zoals jij maakt kan ik mij niet permitteren.

    • robschimmert zegt:

     Allemaal goed en wel, maar bescherming van de eigen cultuur kan in deze tijd van globalisering en internet toch nog nauwelijks aan de orde zijn. Zeker als we een en ander in het perspectief plaatsen van de toenemende invloed van de Amerikaanse cultuur plus die van de commercie op onze eigen omgeving en beschaving. Want dat noem ik allerminst een verrijking. Mogelijk dat juist vanuit de Arabische en Oosteuropese hoek misschien wel eens een spannend tegenwicht ingebracht kan worden tegen wat ik dan maar de verplatting en vergroving van onze Westeuropese waarden noem.

    • Dhyan zegt:

     Een reden temeer om deze te beschermen.

 8. Dhyan zegt:

  Trouwens Ximaar als stemmers trekken de motivatie is van Zijlstra dan vind ik dat walgelijke manipulatie en vreselijk inconsequent. Zo’n partij is mij geen knip voor de neus waard.

  • robschimmert zegt:

   Natuurlijk doet Zijlstra dat en probeert iedere politieke partij garen te spinnen de gebeurtenissen van dit moment. De ideologie, het ideaal is allang op de stortplaats van de geschiedenis beland. Zo cynisch lijkt de werkelijkheid helaas geworden.

   • Dhyan zegt:

    Ik vind het intriest en het gebeuren daarom een farce, democratie nog maar een lolly om je zoet te houden.

   • Mack zegt:

    Niet mee eens. Zijlstra heeft regeringsverantwoordelijkheid en moet dus met oplossingen komen, in tegenstelling tot oppositiepartijen die bezig zijn met de volgende verkiezingen.

    • robschimmert zegt:

     Maar zijn idee over opvang in de regio is een langetermijnverhaal dat niet helpt om acute problemen op te lossen. In die zin is Zijlstra vrijblijvend bezig en in feite alleen maar doende om de rechterflank van zijn partij af te dekken.

    • Mack zegt:

     Ik had juist het idee dat hij vluchtelingen juist hier wilde opvangen met versoberde voorzieningen.

  • Ximaar zegt:

   Zijlstra is een echte opportunist en dat laat ie op alle vlakken duidelijk merken, ook op dit vlak waar het de vluchtelingen betreft. Maar de VVD grossiert daar al jaren in en het is eigenlijk Markt Rutte die een beetje uit de toon valt en net zo goed een D66’er had kunnen zijn.

 9. Ximaar zegt:

  Mijn idee is dat opvang in de regio beter moet. Maar omdat die opvang na een jaar of 5 vastloopt slaan zoveel Syiers nu vanuit die kampen op de vlucht en ik kan ze geen ongelijk geven. Hoelang moet je vluchtelingen uitzichtloos in de regio opbergen? En het gebeurt in maar 3 landen, Jordanië (die ook al erg veel Palestijnen uit Israel heeft opgenomen) en Libanon bezwijken er onder. Daarbij is de situatie in Libanon ook verre van stabiel en zijn ze niet goed in staat de vluchtelingen allemaal op te vangen. Turkije is helemaal een verhaal apart, die nemen zeker geen Kurdische of Alewitische Syriers op, maar vervolgen hen juist. In Iraq is het een puinhoop en Iran mag van het westen niet meedoen. Veel beter is het om effectief de oorlog met IS te beslechten en dat lukt de NAVO/USA/EU niet zolang ze ook Assad’s regiem als vijand blijven zien en de zogenaamde opstandelingen (die marginaal en zeer verdeeld zijn) als enige bondgenoot te zien. Het enige wat ze met deze oorlog bereiken is veel vluchtelingen. Eerder was het met de domme oorlogen op Iraq, Afghanistan en Somalië niet anders. Het Westen stapt er ondoordacht in, schiet alles aan puin en dan is het geld op en is de steun in het eigen land verloren en blijft er een machteloos land achter dat niet in staat is om ook maar een beetje orde te bewaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s