Ziek Frankrijk

De beide pelgrims die ik op de voet volg bij hun tocht naar Santiago de Compostella, repten er al vaker van. Door de totale leegloop van haar platteland lijkt Frankrijk langzamerhand van binnen rot en kapot te worden. Maar ondertussen, en hier begin ik columnist Gerard Kessels van Dagblad de Limburger met instemming aan te halen, kabbelt onder de platanen van de Provence en op de terrassen van Parijs het aangename leventje van ‘La douce France’ vrolijk verder. Want wie of wat evenaart de Fransen in het superieur negeren van de feiten? Wat gebeurde er bijvoorbeeld deze week? Dik betaalde en tot op het bot verwende piloten van Air France trokken, omdat ze een schijntje moeten inleveren, hun directeuren het hemd van het lijf, waarvan er een vervolgens half bloot over een hekwerk moest vluchten. Waarmee Frankrijk een koekje van het eigen stokbrooddeeg kreeg geserveerd. Want bestaat er een land dat zo intens tevreden met zichzelf zich oneindig blijft wentelen in die zelfgesponnen cocon van vergane glorie, alsof het zichzelf en eigenlijk alles heeft uitgevonden en dus het eeuwige gelijk aan haar zij weet?

Jaar in, jaar uit lapt Frankrijk alle begrotingsregels van de EU aan zijn laars. En zeg er maar niets van. Want Frankrijk luistert naar niets en niemand en praat alleen in en met zichzelf. Zo heeft het land ook al vanaf 1789 een zwak voor alles dat dwars tegen de draad ingaat, met stenen gooit en barricades beklimt. Romantiek heet dat, sentiment en tegelijk begrip en redengeving voor bijvoorbeeld die woedende Franse boeren die van de zomer autowegen blokkeerden, buitenlandse vrachtwagens met voedsel doorzochten en leeghaalden, onder het oog van een toekijkende politie die slechts door de vingers kon zien en glimlachen. Met tegelijk een regering die de bevolking opriep om vooral Frans vlees te kopen en te consumeren, om ondertussen de Grieken het mes op de keel te zetten, omdat ze er financieel zo’n potje van hadden gemaakt. Nee, dan de Fransen, die met veel grotere voeten alle Europese begrotingsregels zullen blijken te hebben getreden. Met een Europa uiteraard in rep en roer. Maar geen Gallische haan die daar dan naar kraait. Vanwegwe dat eeuwige gelijk aan haar zijde.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ziek Frankrijk

  1. Dhyan zegt:

    Wat een geweldige rebellen zijn dat die Fransen (laat ik het land nu eens met een dikke vette hoofdletter F bekronen), en dan die gezapige nedelanders die over zich laten lopen. Vive La France.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s