De onderbuik en het vrije woord

Mocht ergens de gedachte post vatten dat de vluchtelingen zonder slag of stoot ons land zijn binnen gekomen en dat de berichten dat ze overal warm en met open armen zijn ontvangen, de exacte afspiegeling zijn van de Nederlandse werkelijkheid, dan zal dat toch snel een illusie blijken. Natuurlijk doen wij, vooral als dat met de mond beleden moet worden, onze heilige en Christelijke plicht tegenover al die mensen die door het oorlogsgeweld van huis en haard zijn verdreven. En uiteraard worden al die goedbedoelde gestes onder de aandacht gebracht. Want we willen onszelf toch wat graag gekieteld weten, al was het alleen maar om die ongemakkelijke keerzijde van die kwestie, die haar schrille vertolking krijgt via volksmenner Wilders, nadrukkelijk onder de mat te schuiven. Maar zo gemakkelijk zal dat niet gaan, zal de nabije toekomst wel leren. Omdat de onderbuik, haar gevoelens, de huiver voor wat vreemd is en ook de boer die niet eet, wat-ie niet kent, zich niet eenvoudig aan de kant laten zetten. Ze zijn heel aanwezig en zullen, omdat ze ook nog niet eens gering in aantal zijn, door de verschillende media, krant, internet, radio en tv, op hun wenken bediend worden.

Met als gevolg dat we de komende tijd kunnen wachten op de stroom van berichten waarin vluchtelingen en asielzoekers alleen maar in een kwaad daglicht zullen worden gesteld. Waarmee alles dat aarzelde of op zijn minst twijfelend aan de kant stond toen bijvoorbeeld de Syrische vluchtelingen in Nederland veiligheid zochten, zijn gelijk zal trachten te halen om te bewijzen dat het eigen volk achtergesteld wordt, dat die asielzoekers in hun eigen regio hadden horen te blijven en dat zij een vijfde colonne met terroristen herbergt. Dat zal er zonder twijfel gaan gebeuren als er nu al de eerste tekenen van te zien zijn in de vermelding van incidenten in den lande, waarbij steevast gesproken wordt over asielzoekers en vluchtelingen die daarbij betrokken zijn. We stigmatiseren heus niet en we eren beslist het vrije woord. Lang leve de vrijheid en de rechten van de mens, waarvan zal moet blijken of die voor ieder die in ons land verblijft, ook echt en integraal gegarandeerd en gerespecteerd zullen worden. Of dat het opnieuw loze kreten zijn als ons eigen belang onder druk komt te staan. Vandaar dat het absoluut tijd is om juist wat dat aangaat meer dan normaal waakzaam te blijven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

28 reacties op De onderbuik en het vrije woord

 1. Mack zegt:

  Je hebt natuurlijk incidenten als je een grote groep bij voor langere tijd bij elkaar zet, dat op zich hoef je ze niet aan te rekenen. En mensen die oorlogsgeweld ontvluchten zullen wel blij zijn hier en de Nederlanders respecteren. Tenminste, dat is wat ik zou doen in hun situatie. Ik begin ook steeds meer onderbuik te krijgen. Waarom moet men vluchten vanuit Turkije?

  • Mack zegt:

   Het is wel zaak om waakzaam te zijn. ik zou me als vluchteling wat nederiger opstellen. Ik zou niet beginnen over wat ik allemaal wil. En ik zou niet vluchten uit Turkije denk ik.

   • Dhyan zegt:

    Ik ken als Nederlander vaak mijn rechten niet, wat vluchtelingen al weten voordat ze een land binnen komen is alle informatie over wat hun rechten zijn. Dat het niet zo beroerd met ze gesteld is leid ik, jarenlang vrijwilliger geweest zijnde bij de vluchtelingenopvang, af dat ze die ook meteen afdwingen. Ik moest bij Afrikaanse vluchtelingen vaak bemiddelen bij de buren omdat ze zeer luidruchtig waren en veel overlast bezorgden en dan kreeg ik te horen dat dat hun aard was en ze niet anders konden dan zo zijn. Maar goed er waren ook voorbeeldige huisbewoners die erg geliefd waren.

   • L zegt:

    Als Koerd wellicht wel…

 2. sjoerd zegt:

  Ik hoop dat het slachtpartijen worden….

 3. Dhyan zegt:

  Ik ben nog steeds verbijsterd dat het zo vanzelfsprekend is dat wij bereid zijn de hele wereld in nood op te vangen en vraag me af wanneer genoeg, genoeg is. Want er zijn er nog zoveel op de vlucht in de wereld en dit landje is maar klein dat zal toch een keer spaak gaan lopen. En ik vraag me ook af waarom vluchtelingen genaturaliseerd worden en niet gewoon tijdelijk voor zolang ze gevaar lopen gast blijven? Waarom ook zijn we ineens zo compassioneel, het lijkt wel hysterie. Waarom is het not done te vragen naar een kostenplaatje van deze liefdadigheid die was er toch ook toen oudjes nog maar twee keer per week onder de douche konden. Waarom, waarom.

 4. Anoniem zegt:

  Omdat het een wereldprobleem is wat echt niet te handlen is. De volgende hogedrukpan, die op ontploffen staat is India met zijn 400 000 000 armen en misdeelden. De overbevolking en het geloof in niet bestaande god(en) hebben hier veel mee te maken en vormen de hoofdoorzaak. Waar blijft Franciscus? Onderwijs, emancipatie, armoede, milieuvervuiling, honger, tekorten, oorlogen, genociden, en al de andere factoren zijn afgeleiden van de twee hoofdoorzaken.
  ‘ God bless America’.

 5. math zegt:

  Anoniem is math vanuit buitenland.

 6. ghurabalbayn zegt:

  Naar schatting 30.000 mensen zullen dit jaar asiel aanvragen in Nederland. Is dat echt de moeite om zo over te tobben?

  • robschimmert zegt:

   Van een beweging van twee promille op onze totale bevolking blijken wij van streek te kunnen raken.

   • Dhyan zegt:

    Er zijn er nog veel meer op de vlucht die allemaal doorgesluisd worden naar landen binnen Europa. Het einde is nog lang niet in zicht. Zoals gezegd zijn er heel veel landen die staan te springen door oorlog, opstanden of religietwisten en aan de beurt om massaal te gaan migreren. Vanwaar toch die vanzelfsprekendheid om alles waar in de wereld mensen maar op de vlucht slaan deze hier te gaan opvangen?

 7. Emigrant zegt:

  Tijdens de Joegslavië-oorlog waren het er heel wat meer, en denk eens aan al die Indische Nederlanders en Surinamers, dat is toch ook allemaal goed gekomen. Maar ja, toen was Wilders er nog niet met zijn paniekverhalen. Beter niet luisteren naar die man.
  ghurabalbayn = Emigrant

  • Dhyan zegt:

   Ach gut onze papieren moslim c,q, midden oosten specialist, die op zijn eigen site geen kritiek op zijn boude beweringen kan verdragen kan het weer niet laten Wilders als de grote animator van de weerstand ten tonele te voeren. Ik heb Wilders helemaal niet nodig om gewoon en gezond kritisch te zijn.

 8. Dhyan zegt:

  Lees hier maar eens wat mensen in vertrouwde gemeenschappen doormaken door al deze goedbedoelde opvang:

  https://vonbloghausen.wordpress.com/2015/10/01/angst/#comments

  Ook door Wilders aangespoord zeker?

  • robschimmert zegt:

   In de negentiger jaren is er in Schimmert, een dorp van nog geen 4000 inwoners ook een opvang voor asielzoekers geweest. De bezetting bedroeg er gedurende alle jaren zo’n 400 tot 500 vluchtelingen. Ondanks alle reserve bij de lokale bevolking toen dit project haar aanvang kreeg, zijn er nooit problemen geweest, hoogstens wat verwarring in de eerste tijd doordat de exotische bezoekers niet geheel op de hoogte waren met de hier geldende gewoonten, dus bijvoorbeeld in de plaatselijke supermarkt de uitgestalde waar gingen proeven voordat ze tot aankoop overgingen. Daar is het bij gebleven en werden de spookverhalen en bangmakerij, die nu dus niet van de lucht zijn, nooit werkelijkheid. Nederland lijkt echt veranderd en zelf een vulkaan geworden, gemeten naar de hysterie die nu te pas en te onpas aan de dag treedt.

   • Dhyan zegt:

    Zijn er dan geen andere geluiden dan vóór toegestaan? Is er wel ruimte voor mij om eens een ander geluid dan al de politiek correcte te vertolken zonder onmiddellijk als xenofoob of als Wilders participant te worden weggezet?

    • robschimmert zegt:

     Mag best, hoor. Maar ik probeer een en ander toch in het historisch perspectief en de realiteit van een dorp te plaatsen om te laten zien dat het in den regel meevalt en dat een enkel incident niet aangepakt moet worden om het eigen gelijk te halen en de gemoederen op ter zwepen.

    • L zegt:

     Man, we horen al 15 jaar lang niks anders dan hysterisch anti-moslim gekrijs, het is allang poliitiek correct geworden moslims te beschimpen, en juist iedereen die dat niet doet krijgt de wind van voren, want we moeten begrip opbrengen elk willekeurige tokkie.

    • Dhyan zegt:

     Er zijn er ook die daar genuanceerd over denken en die schoffel je nu ook onder het tapijt.

  • hanneke zegt:

   De Helster in Elst herbergt gedurende drie dagen 131 asielzoekers. Drie dagen, langer niet, is ons verteld. In die drie dagen wordt er niet gesport in de hal en is ook het zwembad dicht. Dat moet dit dorp met >21.000 inwoners toch overleven.

   Natuurlijk, WIlders heeft het makkelijk, hoeft niet lang te zoeken naar gevoelens van onvrede. Je zult maar al vijf jaar op een wachtlijst voor een woning staan. De voedingsbodem is dan gelegd,

   • hanneke zegt:

    De situatie waarover die vrouw het heeft in haar column, van die school en de containerwoningen waarin asielzoekers gehuisvest gaan worden, ken ik.
    Ik kan me de zorg van deze vrouw toch wel voorstellen. Het is erg dicht bij elkaar, pal langs de weg die die schoolkinderen moeten fietsen.Er wordt daar een eenzijdige groep vluchtelingen gehuisvest en dat is niet de makkelijkste groep. Als ik een dochter van dertien had die daar elke dag langs naar en van school moest, zou ik ook liever gezinnen zien in die woningen.

    • Dhyan zegt:

     Je plaatste zelf een foto van een krantenkop wat asielzoekers in een AZC in Erfurt elkaar aan doen op je site (zie ik), dit soort verschrikkelijke wantoestanden worden er met die vluchtelingen binnengehaald en dat moet dan geweten worden aan een tekortkomen aan inburgeren. Wat een verschrikking dat dit binnen onze landsgrenzen zomaar ergens plaats vindt, het zet de tijd terug naar de middeleeuwen.

 9. Emigrant zegt:

  Dat pissen in Erfurt is allang ontmaskerd als een hoax.

 10. fialas zegt:

  lees in Joop.nl artikel van Marianne Thieme over een van de oorzaken van de misère in Syrië, het waterprobleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s