Onheilsprofeten aan het woord

Aan onheilsprofeten geen gebrek. Met zoveel boodschappen dat als je daar nog gehoor aan gaf, je tot niets meer kwam en nog alleen maar veroordeeld was tot de wachtstand. Waarvan het volgende bericht het zoveelste, bijna lachwekkende bewijs is:

Een mailtje van één megabyte dat vijf minuten op een computerscherm staat, veroorzaakt zo’n 20 gram kooldioxide. Wie dagelijks twintig e-mails leest produceert daarmee jaarlijks ongeveer evenveel broeikasgassen als iemand die 1.000 kilometer in een auto rijdt tenminste, als de mails niet ook nog een zware bijlage hebben of worden uitgeprint. Deze berekening op de Belgische website energids.be is een schatting. Zo maakt het uit of je de mail leest op een smartphone, een laptop of een oude desktop. En natuurlijk zijn niet alle e-mails 1 MB groot of duurt het vijf minuten voordat ze in de prullenbak verdwijnen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa. Bookmark de permalink .

5 reacties op Onheilsprofeten aan het woord

 1. sjoerd zegt:

  En als ik geen mails lees maar de krant…

 2. sjoerd zegt:

  Ik heb het eens nagerekend en kom op 5 gram uit, volgens dezelfde site….

 3. Ximaar zegt:

  Het heeft niet te maken met de grootte van de mail, alleen met de hoeveelheid tijd dat het scherm en de PC aan staat. Dwz het ophalen verbruikt vrijwel niets en het scherm verbruikt het meeste. Dus 3 kwartier naar een wit scherm staren is gewoon 3 kwartier 30 watt verbruiken en 3 kwartier naar een mail staren is niet anders. Bij een oude PC verbruikt het basistation met ventilator ook een watt of 30. Zelf heb ik echter een laptop, waarvan het scherm 4 watt gebruikt en de rest 12 watt. Een smartfoon gebruikt nog veel minder. Mijn mail lees is tegelijk met het TV-kijken op m’n laptop. In dat geval maakt het niet uit of ik mails lees of niet, het verbruik zal er niet door veranderen.

 4. Mack zegt:

  Ik schrik tegenwoordig meer van de hoeveelheid apparaten die er bij ons ’s nachts op stand bye staan. Het huis geeft er bijna licht door.

 5. fialas zegt:

  in dat artikel gaat het ook over de energievretende koeling van de reële ruimten waar al die data opgeslagen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s