Beheersing van stookkosten?

Dwars tegen bestaande opvattingen in gaan heeft ook wel wat. Het is in elk geval best spannend om met een geheel eigen opinie zo maar een onbekend terrein te betreden en jezelf bloot te stellen aan nog niet vermoede of onverwachte argumenten. Maar omdat niet geschoten altijd mis is, waag ik het er toch op om mijn stellingname, die, denk ik, best bijzonder is, want tegen elke vorm van gezond verstand in gaat, hier verder te etaleren en toe te lichten. Overigens wil ik met mijn bewering niet een nieuw evangelie verkondigen. Het is en blijft een probeersel, waarvan het waarheidsgehalte uiteindelijk bij de jaarafrekening van Essent in april 2016 zal moeten blijken. Dat is en blijft de finale toets. Maar vooruitlopend daarop wil ik mijn gedachten toch aan het forum van mijn lezers en bezoekers voorleggen. Kern in mijn verhaal is mijn oogmerk om mijn woning gedurende de winter zo effectief mogelijk te verwarmen. Dat wil wat mij betreft in feite zeggen dat mijn cv-ketel zo weinig mogelijk moet aanslaan. Want zodra de thermostaat het teken geeft dat die ketel echt brandt om de gevraagde temperatuur in huis te bereiken, wordt er ook brandstof ingenomen en verstookt. Dus ligt het voor de hand om dat signaal op de thermostaat zo weinig en zo kort mogelijk te zien verschijnen.

De ervaring heeft mij geleerd dat mijn cv – ketel met name in de ochtend fiks wat branduren maakt, nadat de thermostaat gedurende de nacht tot circa 17 graden is teruggebracht. In de winter vindt afkoeling van het huis daarna vrij snel plaats, sneller dan dat het verwarmd is, met als gevolg dat de aanwarming in de morgen te lange tijd in beslag neemt. Vaker twee tot drie uur achtereen. Waarin voor mij als afnemer van het gas van Essent de meeste kosten zitten. Vandaar dat het mijn doel is geworden om die branduren in de ochtend sterk in omvang terug te brengen. Wat volgens mij slechts te bereiken is door de thermostaat ’s avonds laat en ’s nachts ten opzichte van de uren overdag met een enkele graad terug te brengen, waardoor dat bijwarmen ’s ochtend veel minder tijd in beslag zal nemen. En misschien is het zelfs wel handig en verstandig om helemaal met de hand van die thermostaat af te blijven en een constante temperatuur gedurende de winter in huis te realiseren. Waardoor de verwarmingsketel veel minder hoeft aan te slaan en bij te stoken. Zo ongeveer is mijn gedachte, waarvan ik graag hoor of het een echte kronkel is en of ik de weg van het normale en geregelde denken hiermee ben kwijt geraakt. Hoewel, zoals ik al zei, het finale oordeel bij mij het volgend voorjaar in de bus komt en dan zal blijken of het allemaal mee – of tegenvalt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Beheersing van stookkosten?

 1. Ximaar zegt:

  Met dit soort dagen verbruikt een cv vrijwel niets. Pas in November gaat het verbruik flink stijgen met Januari en Februari als topmaanden. Dus wat je nu doet op het gebied van thermostaatgebruik of alle ramen openlaten heeft weinig effect en zal hooguit een paar kuub meer of minder gas verbruiken. In November gaat het bij de meeste mensen om 100 m3 en in januari 200 (afhankelijk van de buitentemperatuur. Op zo’n moment is dan ook veel meer te besparen.

  Verder is het verbruik afhankelijk van de warmteverliezen en die gaan door buitenmuren, ramen, dak en als je door de deur naar buiten gaat. Die verliezen zijn afhankelijk van de gemiddelde temperatuur in huis en buiten. Als het buiten even warm is als binnen, verlies je niets en slaat de CV ook niet aan. Het heeft dus wel nut om de gemiddelde temperatuur in huis laag te houden en dat kan door de temperatuur ’s nachts lager te hebben dan overdag, omdat je ’s nachts onder een deken ligt. Bij mij zet ik de temperatuur na 21:30 op 14,5 graden en ’s ochtends na 08:00 gaat ie op 18,5. Met dit soort dagen wordt die nachttemperatuur van 14,5 nooit gehaald en wordt het niet kouder dan 16 graden. In de winter kan ie het wel halen en dan slaat m’n CV om een uur of 5 een keer aan. Het duurt dan ’s ochtends 40 minuten om op te stoken van 14,5 naar de gewenste 18,5. Dat moet niet te snel gaan, anders heb je weer andere verliezen. Die snelheid kan je beinvloeden door de maximum stooktemperatuur in de CV en die heb ik op 70 graden staan.

  M’n CV zet ik ook op 14,5 graden en uur voordat ik het huis uit ga voor meer dan een uur.

  Los van dit alles heeft het ook te maken met het soort thermostaat en de slimheid van de CV. Ik heb een zeer domme thermostaat, die ik gewoon met de hand bedien. Omdat ik geen vast ritme heb is dat wel zo handig. Maar mijn CV is niet dom. Als ie aanslaat verbruikt ie eerst weinig gas en als ie het daar mee haalt, dan gaat ie niet in de 2de versnelling die veel meer verbruikt. Dat doet ie dus wel als ie het niet binnen een bepaalde tijd red. Daarbij meet ie de temperatuur van z’n retourwater. Als dat warm terugkomt, dan hoeft ie niet op volle kracht te stoken. Dergelijke slimheid kan ook in een thermostaat zitten en die neemt dan het denken van de CV over.

 2. sjoerd zegt:

  Je kunt er een eenvoudige rekensom op loslaten. Maar het verlies wat je heb aan warmte is afhankelijk van het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Met andere woorden het verschil tussen buiten en binnen moet je zo klein mogelijk houden. Als het in de nacht vriest dat het kraakt ben jij lekker aan het stoken. Ik vrees het ergste voor je gasrekening. Ik heb een zelfdenkende thermostaat die het opwarmen keurig regelt, en net zoals Zimaar een zelfregelende ketel. Ik verbruik minder dan 800 m3 aan gas.

 3. Dhyan zegt:

  Sjoerd, daar moet je toch eens een verhandeling over schrijven, ben je soms klein behuisd? Die 800 m3 gas per jaar is wel heel erg laag, zelfs met de cv overdag op 14 graden en dan maar een dikke broek en dikke truien aan haal ik dat nog niet.

  • Ximaar zegt:

   Volgens mij heeft Sjoerd een tussenwoning en zou het kunnen zijn dat hij en zijn vrouw doordeweeks op werktijden van huis zijn.

   Zel heb ik een benedenwoning met een 12 meter lange buitenmuur en een warmtelekkend houten plafond, waardoor ik deels voor mijn bovenbuurman stook. De afgelopen winter was extreem mild/warm en mijn verbruik kwam uit op 670 m3. Gemiddeld over 5 jaar zit ik op 840 m3. Als ik in een middenwoning zou zitten, dan zou mee dat veel besparen. Ik ben wel de hele dag thuis. Dwz geen werk buitenshuis. Als ik in huis lichamelijk werk zoals stofzuigen, strijken, afwassen e.d. dan gaat ook de CV een standje lager.

   • Dhyan zegt:

    Dank je Ximaar, dat kan de reden zijn ik heb geen tussenwoning en ben gepensioneerd en hele dagen thuis. Ik ga nochtans zeer spaarzaam met energie om maar haal zijn quota niet of met heel veel moeite, als ik buiten ben geweest voelt het bij terugkomst binnen altijd behaaglijk warm dus zet ik bij voorbaat de thermostaat al iets lager als ik weg ga.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s