Andere Slowaken

De afgelopen weken heeft de vluchtelingencrisis weer een aantal Europese politici de kans gegeven om zich in beeld te spelen en de eigen aanhang met woorden op haar wenken te bedienen. Met voorop en vooral prominent de Slowaakse premier Robert Fico, die niet aarzelde om de koppositie te nemen in het verzet tegen de door Brussel en de EU verplichte vluchtelingenquota. Met als bijkomend effect de ongedachte buitenkans voor hem om zijn Hongaarse buurman in populistische, nationalistische en rechtse retoriek naar de kroon te steken. Want kom er maar eens om wat die Fico zoal wilde beweren. Ongezien werd elke vluchteling door hem afgeschilderd als een economische migrant en importeur van het terrorisme tegelijk, met IS als de organisator van hun overtocht naar Europa. Waaruit voortvloeiend zijn argument en statement dat er in zijn land, dat hij een Christelijke staat noemde, geen plaats is voor islamitische immigranten, hoogstens voor die enkele vluchteling die zich tot het Christendom heeft bekend. Met het aplomb van zijn stellingname wilde Fico tegelijk doen geloven dat het Slowaakse volk vierkant en integraal achter hem staat. Wat de werkelijkheid en de waarheid geweld aandoet, omdat er ook Slowaken zijn die geheel andere geluiden laten horen.

Zoals daar de gevierde president Kiska is die de Slowaken juist vraagt hun menselijkheid te laten zien en dus vluchtelingen op te nemen. Of neem de kersverse en ongekend populaire wereldkampioen wielrennen op de weg Peter Sagan, die nog op het podium in het Amerikaanse Richmond tijdens zijn huldiging de aandacht van de wereld vroeg voor het immense leed van de vluchtelingen en voor de noodzaak om hen vooral te helpen. Blijft over mijn schoonzus Monika, Slowaakse en geboortig in Bratislava, die vanaf 1983 in Nederland woont. Zij is geheel wars van de populistische retoriek van Fico en moet al helemaal niets hebben van het vierkante, botte Hongaarse nationalisme dat zij in haar jonge jaren in Slowakijke aan de lijve ondervond en dat nu weer haar spreekbuis gevonden heeft in Viktor Orban, die dat chauvinistisch sentiment in zijn omgeving alleen maar weet aan te jagen ten nadele dus van al die mensen in nood. Met de grote mond van de Slowaakse premier Robert Fico bijvoorbeeld als resultaat, maar daartegenover gelukkig wel dat geluid dat laat horen dat er ook genoeg Slowaken zijn die andere gedachten dan die Fico hebben. Want je moet er toch niet aan denken dat dit soort types de toon gaan bepalen en het binnen de EU voor het zeggen krijgen. Omdat Europa dan met recht het avondland is geworden, waar de zon meer dan letterlijk onder gaat.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Andere Slowaken

  1. Dhyan zegt:

    Ik heb het ook wel gehad met die vluchtelingen, is er behalve oorlog, voetbal en vluchtelingen geen ander nieuws, iets opwekkends, iets waar je weer vrolijk van wordt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s