Welstand en schoonheid

Wat België zo spannend, charmant en onvoorspelbaar tegelijk maakt is dat dat land nooit gebukt heeft hoeven te gaan onder de dictatuur van schoonheidscommissies. Ze waren daar al snel wijzer toen ze bij hun buren hadden gezien tot welke saaiheid en verveling het kan leiden als overigens goedwillende amateurs, en dat laatste vooral, zich gaan bemoeien met de inrichting van de uiterlijke omgeving. Wat dan met een mooi woord welstand wordt genoemd. Waar de werkelijkheid echt recht mee wordt gedaan, omdat schoonheid in de verste verte niet rijmt met de bemoeienissen en inspanningen van deze mensen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

2 reacties op Welstand en schoonheid

  1. Margo zegt:

    Ergens in de jaren ’80 namen mijn toenmalige echtgenoot en ik optie op een mooie kavel in Vianen. Her was een strook grond waar een stuk of 12 kavels werden verkocht. We ontwierpen samen met een architect een huis gemaakt van hout, stapelbouw. Mijn man en een goede vriend, een bouwkundige, gingen naar de gemeente om het plan voor te leggen aan de voorzitter van de welstandscommissie. Het werd zondermeer afgewezen. Het zou misschien nog door de beugel kunnen als de houten balken zouden worden afgedekt door een gevel van steen. De reden? Het paste niet in de omgeving. Er stond nog geen enkel huis in de omgeving. Achter de rij te bouwen huizen lag een bos. Wat past daar beter dan hout? Bovendien, zei het stuk chagrijn in Vianen, was de kavel te klein voor het huis dat wij er planden. Dat was rond de 500m. Geen onderbouwing. De vriend vroeg toen of een kavel van 1100m wel accoord zou zijn. “Dan vind ik wel iets anders om het af te keuren” . Dit is echt gebeurd. We hebben het huis nooit gebouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s