Van baarden en snorren

Vraag me niet waar het vandaan kwam en vooral niet wanneer en hoe. Maar plotseling was hij er weer, de man met de baard in alle maten en soorten. Van de jihad – baard tot aan die quasi toevallige, maar o zo bestudeerde look van drie, vier dagen niet geschoren zijn. Opeens was die gezichtsbedekking weer in zwang na twintig, dertig jaar uit beeld te zijn geweest, hoewel niet vergeten dankzij die diehards die tegen de stroom en de tijdgeest in aan hun oude gezicht bleven vasthouden en zo voorbij de mode van weleer zo waar authenticiteit verwierven. En daarmee ook wel eens gefronste wenkbrauwen en vraagtekens opwierpen. Want hun vergrijzing werd daardoor alsmaar zichtbaarder, met als direkt gevolg dat om hen een wat stoffig aura kwam te hangen en zij zichzelf zo voor de omgeving en buitenwacht toch voorzagen van een etiket dat naar geitenwollensokken en de zeventiger jaren verwees. Tot zij met die dracht door de tijd werden ingehaald en het schamperen en schouderophalen daarover in zijn tegendeel kon verkeren. Omdat ze vanuit het niets voorhoede en vaandeldrager werden, of in elk geval leken, op het moment dat de baard en de snor als bij toverslag werden gepromoveerd tot de standaards in het hedendaags modebeeld.

Met vervolgens die duizenden, tienduizenden, miljoenen mannen over wie ineens de geest zo vaardig werd dat zij het scheer – of trimapparaat afzworen. Waardoor de eens moeizaam erkende authenticiteit van die diehards en grijsaards zo maar de norm kon worden. Met tegelijk de nu voor mij zo logische vraag of het wel zo comfortabel voelt tussen al die modieuze snorren – en baardendragers, waartegen dat grijs en dat wit van het ouder zijn toch dramatisch afsteekt en al zeker niet jonger maakt. En zelfs wat hulpelozer oogt als je op leeftijd gekomen voor de gelegenheid en omdat de mode dat dicteert, ook nog zo nodig die baard een paar dagen wilt laten staan. Met nog een vleug treurigheid vanwege die misplaatste gedachte dat men zo attractiever is, jonger oogt, terwijl aldus juist de stoffigheid alleen maar zichtbaar toeneemt. Of kan er nog een andere beweegreden zijn voor mijn leeftijdgenoten om op die manier zo nodig in de pas te willen lopen en het spoor van de tijdgeest te volgen? Ik weet het niet en begrijp het niet. Vandaar dat ik er niet over pieker om dat ook door mij verfoeide scheren één dag over te slaan, omdat ik graag bij mijzelf wil blijven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Van baarden en snorren

 1. Mack zegt:

  Prins Bernhard, die is ermee begonnen. Nu heb ik er ook eentje.

 2. sjoerd zegt:

  Ik draag al vanaf 1970 een baard en ben dus helemaal de persoon die je beschrijft. Zonder baard wordt het echtscheiding. Hij heeft wel in die periode verschillende vormen gehad, maar zonder, nooit.

 3. Hanneke zegt:

  Ik weet het niet, of het om jonger ogen gaat, of om meedoen, of omdat men het wel makkelijk vindt. Het zal me een zorg zijn.
  Er is iets wat me veel meer bevreemd: Al die halve bejaarden in cabrio’s, met mutsen en petten en sjaals over het grijs of het kaal, en een flink dik vest aan.

 4. Margo zegt:

  Mijn man heeft een kort baardje met dito bovenlipbegroeiing, dat bij het kussen prikt. Maar zonder lijkt me weer erg kaal. Die langere baarden en hals begroeiing vind ik niks. In Amsterdam zag ik die hippe baardmannen, hipsters schijnen ze te heten. Men doet maar, ik vind mannen die zich erg uitsloven voor de spiegel geen echte mannen maar aanstellers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s