Bonuskaarten en fopspenen

Sinds de supermarkt in mijn dorp moeilijker waar naar het gevraagde geld levert, vertoef ik vaker tussen de schappen bij Albert Heijn. Ik wil immers wel wat behoorlijks te eten hebben en als mij dat wat kilometers en een paar euro’s meer kost, dan moet dat maar. Daardoor ben ik wel in een wat andere winkelcultuur verzeild geraakt, begin ik langzamerhand te merken. Met wat mij betreft toch de nodige ondoorzichtigheid, met name als het op afrekenen aankomt. Dat blijkt een wereld op zich, met als meest opzichtige top van een ijsberg de bonuskaart, die weliswaar heel wat voordeel suggereert, maar wat precies, daar is het toch flink raden naar. Omdat er elke week wel weer andere apen uit de mouwen van de caissière komen, terwijl zij er verder natuurlijk ook niets aan kan doen, als zoiets ergens in een kantoor in Zaanstad wordt bedacht en ingebracht in het systeem van de supermarkt. Waardoor het gissen blijft naar het hoe en waarom en wanneer van een bepaald voordeel. Met als enige zekerheid dat elk voordeel onvoorspelbaar blijft, een grote verrassing, met dus telkens wisselende uitkomsten voor de consument bij de afrekening van de boodschappen.

Zodat deze alleen maar kan denken dat ze maar wat doen, er een slag naar slaan en zo de klant aan het lijntje houden met de suggestie dat deze met de bonuskaart toch maar weer mooi enkele euro’s heeft bespaard. Maar Albert Heijn is niet voor niets de kruidenier pur sang, bij wie het als het niet uit de lengte komt toch wel uit de breedte zal moeten komen. Waardoor je per saldo steeds royaal betaalt, maar het alleen niet zo van au doet als er ergens op de kassastrook dat voordeeltje staat dat die kleintjes oplevert, waarop je toch moet blijven letten. Precies zo als Appie dat ook en nog beter doet en daar ook zijn vette voordeel uit haalt. Want leer hem met al die acties, zegels en kaarten nog zijn klanten kennen. Hij weet exact waar, wanneer en hoe hij ze inpakken moet, waardoor je als je niet echt bij de les bent, uiteindelijk toch stevig te pakken wordt genomen. Mij laat dat gevoel nog altijd niet los als ik de totaalbedragen zie die ik bij Albert Heijn moet afrekenen en deze vergelijk met wat ik gewend was te betalen bij mij in het dorp in de supermarkt, waar niet met bonuskaarten en meer van die fopspenen werd gezwaaid. Waardoor ik hoop dat die eerlijkheid, dat kruidenieren zonder fratsen, toch het langst zal blijven duren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bonuskaarten en fopspenen

  1. Rob Alberts zegt:

    Lang leve de oorspronkelijke buurtsuper.

    Vriendelijke groet,

  2. sjoerd zegt:

    Jammer van die C1000 bij jullie….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s