De rol van de vlinder

Op de dag dat de zomer van 2015 – en wat voor één trouwens – haar einde beleeft, probeer ik nog een vraag die toch min of meer met dat jaargetij te maken heeft, van tafel te krijgen. Het is best wel een prangende vraag omdat ze mij al langer bezig houdt. Ze betreft de dierenwereld waarin elk levend wezen, afhankelijk van de soort waartoe het behoort, een rol speelt in de natuurlijke omgeving. Bijen, dassen, gieren, je kunt het zo gek niet bedenken of ieder dier heeft wel een functie in het kader van de handhaving van een natuurlijk evenwicht. Althans, dat is mijn beeld. Ten aanzien van één bepaald insect ben ik er echter niet uit, heb ik nog geen antwoord op de vraag welke rol zij pleegt te vervullen, wat haar toegevoegde waarde in de natuur is. Of is haar enige taak gewoon mooi te zijn en zo ook te vliegen en te fladderen om onderwijl al haar fraaie en spannende kleuren te tonen? Uiteraard kan het over geen ander dier dan de vlinder gaan?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

5 reacties op De rol van de vlinder

  1. Mack zegt:

    Ik heb het even opgezocht, ze doen aan bestuiving, rupsen zijn een belangrijke voedselbron voor andere dieren en rupsen houden de overbeplanting tegen. maar de belangrijkste functie is toch wel de voortplanting van de mens. Vlinders gaan in je buik zitten en zo weet je dat je iemand leuk vindt.

  2. Dhyan zegt:

    De mug, wat is de rol van de mug. Dat zou mij veel eerder boeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s