Vragen over vluchtelingenhulp

Nu de Duitsers bijna collectief, met hun regering en bondskanselier voorop, ons een voorbeeld geven in ruimhartigheid als het gaat om de opvang van vluchtelingen, worden wij als Nederlanders in feite voor het blok gezet. Want waarom zouden wij niet hetzelfde kunnen doen, die stap ook kunnen zetten, ook om de Nederlandse politiek en onze regering net zo’n voorbeeld te geven, nu daar alleen maar gewacht wordt op Brussel, op standpunten die elders ingenomen worden om zelf iets te kunnen doen en verder geen poot wordt uitgestoken om mensen in nood te helpen? Waar alles zich achter elkaar verschuilt uit vrees een eerste, en mogelijk verkeerde, stap te zetten. Angst en twijfels heersen in Den Haag, met op de achtergrond altijd de vrees voor dat eigen hachje met het oog op volgende verkiezingen. Waarom konden die vluchtelingen niet twee jaar wachten, hoor je Kamerleden en ministers denken. Was beslist handiger geweest. Maar dat zo zijnde, met een verlamd Binnenhof en Duitsland dat zich van zijn beste kant laat zijn, zal ieder met een hart in het lijf zich toch op zichzelf teruggeworpen voelen nu de beelden van al die mensen op drift ons als een spiegel worden voorgehouden. Met de logische vraag wat er voor hen gedaan kan worden. Wie heeft zich die vraag al niet gesteld? Ik in elk geval wel met de lastige opgave om daar het gepaste antwoord op te geven. Met geld is natuurlijk meteen heel veel afgekocht en ben je in feite van alles af om des te gemakkelijker tot de orde van de dag over te gaan. Vrijblijvend is het echter wel en doet er als feitelijke hulpverlening nauwelijks toe. Maar wat moet je dan wel doen om mensen in de hoge nood waarin al die vluchtelingen verkeren, effectief te helpen?

Een eerlijk antwoord zonder mitsen en maren is gewenst, hoewel bepaald niet eenvoudig te geven. Bijvoorbeeld. Ik heb een behoorlijk groot huis dat ik in mijn eentje bewoon, sinds anderhalf jaar. Zodat ik ruimte genoeg heb om een gezin met een kind op te nemen. En als ik alleen mijn hart zou volgen, zou dat ook zo maar kunnen gebeuren. Maar er zijn, zodra het verstand in het geding wordt gebracht, en dat is wel zo logisch bij dit soort vragen, voldoende mitsen en maren te berde te brengen. Met als allereerste de overweging of ik dit nog wel moet willen gelet op mijn leeftijd van 72 jaar, nog afgezien van de vraag of ik wel tot een adequate opvang in staat zou zijn. Word ik misschien niet onder de voet gelopen in mijn eigen huis, onder andere door de ernst van de problemen waarin vluchtelingen verkeren, door cultuurverschillen. En misschien is de kloof in leeftijden wel zo groot dat het lastig is om binnen vier muren tot een gezamenlijke fit te komen. Waardoor dat idee van opvang mij niet zo’n geweldig vruchtbare aanpak in mijn geval lijkt, zonder dat ik mij er met een gemakkelijk verhaal van af wil maken. Waardoor ik toch blijf zitten met de brandende vraag wat ik zou kunnen betekenen om een rol voor deze mensen te spelen. Welk offer van mij is in dit verband denkbaar dat het verschil maakt? Is er iemand die wat dit aangaat nu eens echt out-of-the-box kan denken. Omdat het daar juist op dit moment nog het meeste aan schort.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

6 reacties op Vragen over vluchtelingenhulp

 1. sjoerd zegt:

  De coop sluiten en daar opvang in realiseren… Nee, ook geen echte oplossing, maar als ik kijk naar de leegstand van veel grote gebouwen en kantoren moet daar toch op korte of langere termijn wat beschikbaar zijn. Hier om de hoek staat een leegstaande school. I.p.v. slopen kun je ook kijken wat daar de mogelijkheden zijn. De mensen hebben even een basis nodig vanwaaruit ze verder kunnen. Kerken die leeg staan is ook een mogelijkheid.

 2. Enigrant zegt:

  Een verschil tussen Nederland en Duitsland is, dat Nederland mensen genoeg heeft en Duitsland er juist nodig heeft, ook voor zijn economie. Werkgevers hebben becijferd dat er ongeveer 500.000 immigranten per jaar nodig zijn om de boel hier draaiende te houden. Dit omdat Duitsers geen kinderen meer krijgen en het land, als er niets gebeurt, binnenkort miljoenen inwoners minder zal tellen. Maar dat is in Nederland beslist anders.

  Maar afgezien daarvan: ik zie Nederland momenteel niet in staat tot ruimhartigheid omdat racisme en vreemdelingenhaat er wijd verbreid zijn geraakt, niet alleen in kringen rond Wilders, maar ook in vroeger ooit fatsoenlijke media en bij de overheid zelf.

  Voor individuen is het natuurlijk wat anders. Er was hier een oudere arts op TV, een weduwnaar denk ik, die een jonge Syrische tandarts (zonder gezin) in huis had genomen. Beiden waren tevreden met de situatie. De arts zei dat zoiets best kon en dat het in zijn geval goed ging, maar dat het wel van belang was dat je iets gemeen had met de persoon die je opneemt: het best iemand van dezelfde ontwikkeling, met eenzelfde werkervaring of belangstelling. Zelf heb ik een kleine woning, dus ik kan niemand opnemen, maar als je die mogelijkheid wel hebt, ja dan lijkt het me een heel moeilijke afweging. Je zou misschien de gelegenheid moeten krijgen iemand eerst te leren kennen die nu nog in een voorlopige woning of opvang woont.

  In het ideale geval zal de nieuwkomer je ook helpen bij de dingen die je als 72-jarige niet meer zo goed kunt. Geheel los van het vluchtelingenprobleem worden dergelijk samenlevingsvormen hier steeds vaker verwezenlijkt, bij voorbeeld een student(e), die bij een oudere persoon woont, geen huur betaalt, maar daarvoor een aantal uren helpt in de huishouding of de tuin. Waarbij natuurlijk beide mensen ook een beetje op elkaar letten. Daar zijn bemiddelingsbureaux voor, die een oogje in het zeil houden of alles wel goed gaat.

 3. Dhyan zegt:

  De zelfde bedenkingen die je aanvoert om ze niet in je eigen huis op te nemen kan landelijk doorgetrokken worden, veel van de argumenten zijn ook daar geldend.

 4. Mack zegt:

  Vind het erg ver gaan. Ik mag hopen dat hier goed toezicht op wordt gehouden en dat niet mensen die dit doen alleen voor eventuele ontstane problemen opdraaien. Ik denk echt dat het beter is dat de overheid zich niet bemoeit met het participatiegehalte van de maatschappij, maar dat aan de maatschappij zelf over laat.

 5. math zegt:

  Dan moet de revolutie in het zogenaamde democratische India met zijn 1200.000.000 bewoners, waarvan 400.000.000 mensen in armoede, vuiligheid, onrechtvaardigheid, ongelijkheid en sociale achterstand leven, nog beginnen. De volgende explosie die tot volksverhuizing zal leiden komt van dat schiereiland.
  Door het middeleeuwse kastesysteem, dat ingebed zit in hun Hindoeïsme, verkeerd het land nog in onbeschrijflijke achterlijkheid. Wat is dan nog vrijheid? Aan de kust is er economische groei, die alleen het kleine percentage bevoorrechten ten goede komt. Dat heeft India te danken aan de officiële Engelse taal, welke een overblijfsel is van de Britse overheersing. De Engelse taal, die China met zijn 1.300.000.000 inwoners met moeite probeert te leren, door hun totaal vreemde klankbeheersing.
  Rusland en China kennen geen godsdiensten die dominant zijn en wetten uitvaardigen, geen godsdiensten, die onderdrukken. In die landen kunnen armen uit het dal van onrecht kruipen. De meeste inwoners zijn niet godsdienstig.
  We moeten met zijn allen de discussie aanzwengelen over overbevolking en de godsdiensten.
  Gaat en vermenigvuldig u NIET !!
  Ieder kind een geschenk van god? Van wie?
  Ik wil heel graag concrete hulp bieden, maar eis gelijkheid van man en vrouw, homo en hetero,
  stoppen met kinderen baren en geen godsdienst mee in mijn huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s