Er is iets loos in Schimmert

Hoewel er genoeg te schrijven, vinden en melden valt over weet ik wat er allemaal in de wereld gebeurt, mag wat er bij mij op de stoep en in mijn gezichtsveld plaats vindt, ook niet vergeten worden. Een weblog is immers eerst en vooral ook zoiets als een dagboek waarin feiten van ieder niveau de aandacht behoren te krijgen. Althans wat mij betreft. Wat zoveel betekent dat ik mij ook gehouden voel om de focus te richten op een onheil dat zich voor de Schimmertse gemeenschap lijkt af te tekenen. Dat zegt mijn gevoel dat weer gebaseerd is op mijn waarnemingen, die mij steeds meer een bepaalde kant op leiden, hoewel ik mij er tegelijkertijd voor wil hoeden een zwartkijker te zijn. Maar in dit geval ontkom ik er niet aan om een tendens zich te zien aftekenen die ergens en vrij abrupt in het afgelopen voorjaar inzette met het verdwijnen van de naam C1000 op de plaatselijke supermarkt. Wat het ultieme en blijkbaar lang tegengehouden gevolg was van de opdeling van die keten tussen Jumbo en Albert Heijn, bijna twee jaar geleden al. Overal, ook in de direkte omgeving, kreeg deze feitelijk gestalte, behalve in Schimmert, waar de C1000 wel leek te blijven bestaan en haar duidelijke succes nog altijd gecontinueerd werd. Met een grote bezoekersstroom, ook uit de direkte omgeving, en met eigenlijk altijd een volle parkeerplaats. Tot die naam dus opeens verdween en plaats maakte voor de naam van de eigenaar van die supermarkt, welke zich voortaan liet beleveren door de Coop – organisatie.

Met de optie om over enige tijd ook onder die naam te gaan opereren en het vloeroppervlak van de winkel te verdubbelen. Welk helder gedefinieerd en gecommuniceerd vooruitzicht echter niet kon voorkomen dat als met een donderslag bij heldere hemel de klad kwam in de toeloop van klanten, ook in de zomerse periode die zich sowieso door enige stilte kenmerkt. De drukte in de supermarkt, waar men elkaar placht tegen te komen, verdween als sneeuw voor de zon. Het parkeerterrein begon steeds meer lege plekken te vertonen en van de vier kassa’s werden er twee niet meer bemand. Van een momentopname is er geen sprake meer, omdat ik mij nog wel als een trouwe klant beschouw, die echter wel ongeruster wordt, nu ik bij een enkel uitstapje naar Albert Heijn in het naburige Hulsberg alleen maar meer bewoners van Schimmert daar hun boodschappen zie doen. Waarmee zij dus al als het ware lijken te voorsorteren op een dreigende verdwijning van een basisvoorziening in hun eigen dorp. Hoewel met net zoveel recht gezegd kan worden dat ze juist daardoor hun steentje bijdragen aan een dreigende degradatie van de leefkwaliteit van hun eigen dorp. Met daaropvolgend de logische vraag of zij dat moeten willen. Of nemen zij het op de koop toe dat zij met al dat goede zorgen voor zichzelf, uiteindelijk wel buurmans gek kunnen worden?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Er is iets loos in Schimmert

 1. sjoerd zegt:

  Als Jumbo en AH er geen brood meer inzagen, wat wil je dan nog in deze tijd…

 2. L zegt:

  Dat is het probleem van deze maatschappij; dat overal winst op gemaakt moet kunnen worden. Dat mensen er gewoon behoefte aan hebben telt niet, zolang het niet in euro’uit te drukken is.

  Ik moet denken aan de Jan Linders in Beek; mijn moeder ging daar veel liever heen dan de Albert Heijn XL in de Makado. Die Jan Linders was ooit De Gruijter. Makado was ooit de Miro. Ik heb nog rondgestruind op dat terrein toen het in aanbouw was; dat middendeel van die cirkel, daar heb ik gelopen.

  In Nederland heeft men tot dusver een redeluijk succesvol beleid gevoerd tegen de leegloop van kleine dorpskernen, groten deels door juis tcentra als de Makadio tegen te houden. Iets dat in de meeste buitenlanden dus wel mag.

 3. Hanneke zegt:

  Hier werd C1000 omgetoverd in Jumbo. De rijen bij de kassa zijn er een stuk korter geworden, zo niet helemaal verdwenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s