Den Haag en de vluchtelingen

Nog altijd lijkt de opvatting te bestaan dat Europa erg gebukt gaat onder de stroom van vluchtelingen uit Syrië, Irak, Eritrea, Soedan en Afghanistan, om maar de meest verschrikkelijke landen te noemen. Europa zou onevenredig zwaar daardoor belast worden. Waardoor maar wat gemakkelijk gesproken wordt van gelukszoekers die onze vleespotten komen leegeten en welke daarom als een bedreiging, een gevaar voor de stabiliteit in Europa worden ervaren door groepen politici, die de angst onder mensen, hun achterban, kennelijk als de beste raadgever beschouwen. Waardoor het uit hun monden vaak en luid klinkt dat de opvang van die vluchtelingen beter in de regio, waar het kwaad geschiedt en de bron van alle ellende gesitueerd is, gestalte kan krijgen. Dat heet lekker gemakkelijk scoren en voor de bühne spelen omdat het in dit geval kennelijk niet zo nodig is om het al te nauw met de feiten te nemen. De suggestie dat Europa het halve Midden Oosten op haar dak krijgt, ligt er duimendik bovenop, terwijl de cijfers heel andere taal spreken. Met de situatie in de buurlanden Turkije en Libanon zoals die in 2014 was, als de meest sprekende voorbeelden. Dat laatste land, dat vier keer kleiner is dan Nederland en eenveertiende deel van de oppervlakte van Frankrijk heeft, herbergde namelijk het afgelopen jaar liefst 100.000 vluchtelingen meer dan alle Europese landen bij elkaar.

Turkije bood onderdak aan een half miljoen mensen meer dan de EU voor haar rekening kon nemen. Dat zijn de feiten en schrijnende getallen betreffende de situatie in de relatief veilige buurlanden, waar behalve dan in enkele grote steden en agglomeraties bij lange na niet de welvaart heerst als in de meeste Europese landen. En in die landen zouden dan al die vluchtelingen opgevangen moeten worden om Europa te vrijwaren van de toestroom van al dit menselijk leed, welke we volgens die politici nu juist niet kunnen gebruiken nu het in Europa weer net een beetje beter gaat. Als dan gemakshalve (?) vergeten wordt dat het gros van de ontheemden en vluchtelingen gewoon in het Midden Oosten is achtergebleven, kunnen zulke pleidooien natuurlijk en haast vanzelf uit de monden komen van Buma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, en van Zijlstra zijn kollega van de VVD. Omdat voor hen beiden hun eigen politieke veiligheid blijkbaar nog heiliger is dan die drang van al die vluchtelingen om te overleven. Want wat moet je anders in hun hoge Haagse nood waarin zij de hete adem van Wilders zo in hun nek voelen hijgen? Dan kakel je hem toch gewoon na om hem de wind uit de zeilen te nemen en zo jezelf op het droge te krijgen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Den Haag en de vluchtelingen

 1. Dhyan zegt:

  Altijd wordt Wilders weer uit de hoge hoed getoverd als de zwarte piet, de grote boeman. Ik denk dat ik als vluchteling met de hoed in de hand zou komen aankloppen, maar ze ontsteken in grote woede als ze naar een vluchtelingenkamp in Hongarije gebracht worden, ze eisen meteen door te kunnen reizen naar Oostenrijk en Duitsland. We krijgen er wel een keer onze bekomst van als het weer eens te laat is.

 2. sjoerd zegt:

  We moeten die mensen gewoon helpen toch…

 3. Rob Alberts zegt:

  De arme vluchtelingen zoeken lopend een goed heenkomen.
  De rijke vluchtelingen zoeken zich een weg naar veiligheid bij mensensmokkelaars.
  De verliezende elite uit de rampen regio’s kopen een vliegticket en leven verder op hun riante geroofde bankrekeningen in belastingparadijzen.

  Vreemd genoeg is de laatste categorie wel in Europa welkom.
  De eerste categorie krijgt soms wat dekens en voedselpakketten.
  De middencategorie vult het nieuws en de portefeuilles van de wapenindustrie.
  Strengere grensbewaking en meer armslag voor de landsverdediging is een te makkelijke oplossing.

  Menslievend en vredelievend nadenken over dit probleem gaat verloren in het gekrakeel.

  Bezorgde groet,

 4. Emigrant zegt:

  Europa en Turkije redden het wel, zij met allerlei gemopper. Verontrustender zijn de kleinere landen ‘in de regio’ die veel vluchtelingen hebben opgenomen. Libanon heeft 5.900.000 inwoners, een piepklein oppervlak en 1.150.000 vluchtelingen. Jordanië heeft 6.700.000 inwoners en 630.000 vluchtelingen. Het is niet uitgesloten dat deze kleine landen (politiek) bezwijken onder de last, temeer daar de VN slechts mondjesmaat betaalt. Dan ontstaan er weer heel nieuwe stromen vluchtelingen.

  • Rob Alberts zegt:

   Tot welke generatie mogen we nog spreken van vluchtelingen?
   Of zijn het de kinderen en klein kinderen die blijven dromen van een niet bestaand paradijs?

   Mijn buren investeren allemaal in een huis in hun geboorteland.
   Zij betalen zelfs degene die daarvoor hun woont in dat huis.
   (Persoonlijk zou ik huur vragen!)

   Mijn opmerking naar mijn buren is altijd geloof niet in sprookjes.
   Jullie gaan niet meer terug, jullie leven is verscheurd tussen jullie geboorteland en het waar jullie kinderen jullie kleinkinderen hebben gekregen.

   Vriendelijke groet,

 5. math zegt:

  Die avond verliest het Nederlands elftal de kwalificatie wedstrijd voor het Europees Kampioenschap volgende zomer in Frankrijk met 0-1 tegen de dwerg IJsland (320.000 inwoners ?).
  Wat mij betreft mogen die verwende multimiljonairs op kosten van de belastingcenten helemaal stoppen met dit opgefokt gedoe. De waanzin van het wereldkampioenschap in Qatar is reeds begonnen. Ajax alleen al soupeert 40.000 manuren politiewerk op en nergens wordt dit met ons gecommuniceerd, waar wordt dit op bezuinigd. Ik hoop dat ze ook tegen Turkije verliezen, dan krijgen we komende zomer niet de hele brei lulkoek en onzin van allerlei bn-ers en bobo’s over ons heen. 22 volwassen mannen zonder diploma lopen 90 minuten achter een bal aan en huilen wanneer ze verliezen, terwijl de wereld in brand staat, de grote volksverhuizing van arme sloebers richting het rijke westen op gang is gekomen. Hongarije probeert met drie rollen prikkeldraad boven elkaar aan hun zuidgrenzen nog iets tegen te houden.
  De politiek is onmachtig, onkundig en kraamt allerlei prietpraat uit over opvangen ter plaatse.
  Op tv en in kranten wordt met voortduring het levenloze lichaampje van een klein jongetje op het strand van het Griekse eiland Kos in beeld gebracht. Nu pas komt er medelijden en meevoelen op bij de grote meute. Al vele jaren sterven dagelijks 30.000 kinderen op deze wereld als gevolg van honger en dorst, oorlog en onderdrukking, armoede en verwaarlozing.
  Maar een drie met vier nullen is een cijfer heeft geen gezicht, geen spijkerbroekje aan.
  Op het witte zandstrand, waar wij hele vakanties als toerist liggen te luieren, spoelt een kinderlijkje aan in een spijkerbroekje, rood shirtje, gitzwart krullend haar.
  Zou zomaar ons eigen kleinzoontje kunnen zijn.
  Plotseling komt de ellende dichterbij, enkele honderden kilometers van ons terras.
  Nu wordt onze comfortzone bedreigd, nu komt onze bankrekening in gevaar.
  Dan het geouwehoer van politici en andere bn-ers, maar lullen over voorbeelden van
  “succesvolle geïntegreerde asielzoekers zoals bestuurders, en ik ken een, die is advocaat geworden, en in ons ziekenhuis werkt een neuroloog uit Pakistan. Wij hebben die mensen nodig.”
  En weer zijn diegene welkom, die nuttig voor ons kunnen zijn, de besten, de slimmerikken, de sterksten, de rijksten mogen komen.
  Nooit gehoord van brain-drain.
  Wanneer die hulpeloze gebieden hun beste mensen zien vertrekken naar het bevoorrechte westen dan verslechtert hun situatie nog verder.
  Dan wordt de bevolking afgeroomd.
  De discussie moet vooraan beginnen, bij het begin.
  Waarom wordt de overbevolking niet besproken?
  Hebben wij recht op onze welvaart?
  Waar komt onze rijkdom vandaan?
  Lees eens iets over geschiedenis.
  Wie zijn de rovers en wie werden en worden nog steeds beroofd?
  In welke richting bewegen de grondstoffen?
  Wie maakt voor ons kleding voor 1 euro per dag?
  Hebben alle mensen recht op geloof?
  Moeten geloven bestreden worden?
  Paus Franciscus, waar bent u? U bent toch een wereldleider?
  Moeten we het nu doen met de prietpraat van het gedecimeerde CDA en hun politiek leider Sybrand Buma of hoe die mag heten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s