Dat onzinnige haaaaaamsteren

Misschien ontpop ik mij hier weer eens als die Calvinist die soms van uitbundigheid niks wil weten en zich bij overvloed, bij het graaien en grijpen al helemaal niet op zijn gemak voelt. Die ook zo zijn momenten heeft dat gewoon doen voor hem al gek genoeg is. Soms treedt dat gevoel bij mij zo maar aan de dag. Niet vanzelf, maar onder invloed van sterke prikkels, die uiteraard meestal uit de reclamewereld afkomstig zijn en vooral aan kracht winnen als die uitingen zich maar vaak genoeg voordoen en ook nog eens om de haverklap herhaald worden. Het wil dan gebeuren dat mijn gemoedstoestand op die momenten in de buurt van afkeer terecht komt. Gelukkig heb ik daar sporadisch last van, maar Albert Heijn krijgt het toch telkens weer klaar om mij met die ene boodschap die momenteel ook weer geregeld op radio en tv opklinkt, in elk geval stevig te irriteren. Ik bedoel uiteraard die haast infantiele kreet ‘Haaaamsteren…’ die mensen moet verleiden om vooral eens zoveel van bepaalde artikelen aan te schaffen tegen, als het geloofd moet worden, afbraak prijzen.

Hamsteren. Alleen al het ridicule idee om deze kreet te lanceren in een tijd dat we in onze overvloed omkomen, het haast nog nooit zo goed gehad hebben. Alsof we op het punt staan te kort te komen, in een crisis te raken, alsof een wereldbrand op uitbreken staat dan wel Nederland onder zou kunnen lopen. Want dat is toch de logische associatie die door een begrip als hamsteren wordt opgeroepen. Wat dus in hoge mate misplaatst is, in dit land waar vrede en overvloed heerst en wel als allerlaatste aan paniek en schaarste gedacht moet worden, laat staan dat er wat van de daken wordt geschreeuwd dat van alles suggereert, maar nergens op slaat en in feite jereinste boerenbedrog is. Met als enig doel om weer zoveel mogelijk geld binnen te hengelen. Want zo’n kruidenier is Albert Heijn nog altijd wel. En dat wilde ik, gestimuleerd door de Calvinist die ook in mij huist, toch even met nadruk gezegd hebben.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Dat onzinnige haaaaaamsteren

  1. Dhyan zegt:

    Van alle echt irritante reclame is dit nog wel de minst irritante. Zo af en toe heb ik zelfs het idee gehersenspoeld te gaan worden. Er is een korte reclame van een middel tegen diarree met een ingewikkelde naam die ik niet eens heb onthouden. Het zal me daarom toch verbazen als ik straks dat middel dat in mijn onderbewuste moet zijn opgeslagen zal kopen.

  2. sjoerd zegt:

    Volgens mij wordt er nog steeds grof verdiend bij deze grootgrutter uit Zaandam. In plaats van hamsteren kunnen ze ook structureel de prijzen van alle producten laten zakken. Is veel effectiever voor mijn beurs en levert de grootgrutter hetzelfde op…

  3. Hanneke zegt:

    Dus als je daar iets koopt, wat je regelmatig koopt, iets dus dat je best goed kunt gebruiken, waarvan je de tweede gratis krijgt, laat jij die gratis tweede liggen omdat je zo’n hekel hebt aan dat haaaaamsteren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s